Geslaagd! De vlag kan uit! Maar hoe nu verder: tussenjaar, werk of studie?

Tiara Dekker schrok toen ze hoorde dat er géén versoepelingen zouden zijn voor haar lichting eindexamenkandidaten. Nu hangt de vlag uit, thuis in Zaandam.

Foto Ólivier Middendorp

Interview

Geslaagd Dit jaar geldt er geen coulance meer bij de eindexamens. Drie geslaagden vertellen.

Voor het eerst sinds de coronapandemie maakten leerlingen dit jaar het eindexamen zonder coulance-regelingen. Van een ‘corona-diploma’ is sinds gisteren geen sprake meer. Dit jaar namen zo’n 186.000 kandidaten deel aan de centrale examens: ruim 90.000 op het vmbo, 55.000 op de havo en 39.000 op het vwo.

Volgens de Onderwijsinspectie deden de afwezigheid van een centraal examen in 2020 en het treffen van compenserende maatregelen in 2021 en vorig jaar afbreuk aan de diplomawaarde. „Om de diplomawaarde nu en in de toekomst te kunnen garanderen, moest de examinering weer zoals vóór de coronacrisis: met een schoolexamen, met een centraal examen met constante normering en zonder compenserende maatregelen”, aldus de Inspectie in het jaarverslag.

Overigens blijkt de lichting die geen eindexamen deed, in 2020, niet vaker dan andere jaren uit te vallen als eerstejaarsstudent in het hoger onderwijs.

Kira Reinders (17), geslaagd voor de havo.

‘Een tussenjaar in Portugal, en dan studeren’

Kira Reinders. Foto Ólivier Middendorp

De Nederlandse én de Portugese vlag hangen buiten want ze gaat over een paar dagen naar Portugal. Ze zal daar acht maanden gaan wonen met haar vriend Gustavo die ze via internet in de coronatijd leerde kennen. Hij woonde toen nog in Brazilië maar is met zijn ouders en broers naar Portugal geëmigreerd. De familie woont bij Porto.

Zij zal daar gaan werken in de horeca, maar eerst moet ze nog Portugees oefenen. Haar vriend werkt er en studeert.

Kira’s ouders vinden het maar wat spannend. „Je moet je dochter loslaten als ze klaar is met de middelbare school, dat is al moeilijk”, zegt haar moeder. „Maar wij gaan op bezoek, hoor. En we hebben zijn ouders ontmoet. Dus we vertrouwen het wel.”

Kira heeft voor het examen een profielwerkstuk gemaakt over – ze leest even voor – „de representatie van autisme in films en series”. Ze haalde er een acht voor. Wat was haar conclusie? „Films zoals Rainman, die over een autistische man en zijn broer gaan, zijn goed geweest voor de bekendheid van autisme, maar erg cliché. Zo zijn de meeste mensen met autisme niet. De beste serie over autisme is Atypical.”

De laatste maanden op school vond ze zwaarder doordat ze afscheid moet nemen van school en van haar docenten, dan door het leren zelf. Ze heeft „een prachtige eindlijst”, zegt haar moeder trots. Haar ouders hopen vurig dat ze na haar tussenjaar zal gaan studeren.

Tiara Dekker (16), geslaagd voor de havo.

‘Moeilijk via het scherm bij de les te blijven’

Tiara Dekker. Foto Ólivier Middendorp

We hebben gewacht met de vlag uithangen, want we wilden het lot niet tarten, zegt de vader van Tiara Dekker (16). Nu hangt de vlag, ze is net gebeld door school. Tiara is geslaagd voor de havo en draagt een zilveren sjerp met Gefeliciteerd erop. Haar ouders zijn dolblij – ze is hun enige kind.

Tiara begint in september aan de hbo-opleiding cultureel erfgoed in Amsterdam. Ze had een tv-programma gezien over de Nachtwacht en het Rijksmuseum en toen dacht ze: hé, is dat een beroep? Werken in een museum, kunstwerken restaureren – dat wilde zij ook.

Ze deed het vakkenpakket cultuur en maatschappij. Het was niet zo moeilijk, vond ‘Tiara.

Toen ze in december hoorde dat er géén versoepelingen zouden zijn voor haar lichting eindexamenkandidaten, schrok ze. „Ik dacht: ‘serieus?’ Wij hebben in de tweede en de derde heel veel thuis les gehad. Ik vond het moeilijk om bij de les te blijven via een scherm.”

Tiara blijft thuis wonen want een kamer in Amsterdam is te duur. Ze zal met haar vrienden hier in Zaandam blijven omgaan maar is wel van plan nieuwe vrienden te maken in Amsterdam. Van haar ouders heeft ze een reisje cadeau gekregen, dat ze gaat maken met haar vader. En haar moeder dan? „Om de kosten te drukken gaan ze met hun tweeën”, vertelt haar moeder. Zij blijft thuis met de hond – een boxer.

Floor van ’t Hof (17), geslaagd voor het mbo.

‘Ik verdien best veel voor mijn leeftijd’

Floor van ’t Hof. Foto Ólivier Middendorp

Aan de gevel van een rijtjeshuis tegenover de Zaan hangt een schooltas en een Nederlandse vlag. Maar de geslaagde kandidaat, Floor van ’t Hof (17), is niet thuis. Hij is aan het werk op de scheepswerf vijfhonderd meter verderop. Zijn moeder is zo trots dat hij zijn MBO-I diploma heeft gehaald op de praktijkschool, dat ze de vlag grijpt en naar de werf fietst.

Floor is, in de hitte, bezig met het onderhoud van een boot. De motor uit elkaar halen. Leuk werk, zegt hij, hij weet er al best veel van. Hij heeft op YouTube al heel veel filmpjes bekeken waarin mensen uitleggen hoe je boten onderhoudt, wat belangrijk is, hoe je een motor repareert. Veel leert hij ook hier in het bedrijf.

Hij liep er op zijn vijftiende stage, kreeg een baantje en is nu in dienst van een klein bedrijf dat boten van particulieren onderhoudt. Op de maritieme techniek opleiding op MBO-niveau in Nederland, in Sneek, gaat hij vanaf september studeren. Een dag in de week op en neer naar Sneek, de rest van de week zal hij hier werken. „Ik verdien best veel voor mijn leeftijd”, zegt hij. „Meer dan een vakkenvuller.”

Zijn ouders houden van het water, Floor is met boten opgegroeid. Hij heeft zelf een boot, zijn ouders ook. En iedereen die bij dit bedrijf werkt, zes mensen, heeft een boot.

Lees ook: Ben je geslaagd voor je eindexamen dankzij of ondanks de ‘slimme’ pillen?