Gemeente trekt vergunning boer toch in: zege voor omwonenden in twintig jaar lange strijd om megavarkensstal

De milieuvergunning van varkensboer Pieter Haenen in Sevenum wordt ingetrokken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de Noord-Limburgse gemeente Horst aan de Maas dinsdag besloten. Met het besluit zet de gemeente een reeks bizarre gebeurtenissen op het gemeentehuis recht, die voor de buurt aanleiding waren om vals spel te vermoeden.

Het college voert als argument voor de intrekking aan dat de stallen van Haenen aan de Kleefsedijk 9 niet aan de eisen voldoen, en dat er al vijf jaar geen varkens meer worden gehouden.


Lees ook

Het raadsel van Horst: is boer Haenen twintig jaar geleden een megavarkensstal beloofd?

Perceel in Sevenum, gemeente Horst aan de Maas, waar boer Pieter Haenen zijn nieuwe, grote varkensstallen wil plaatsen, op de plaats van de oude.

Afgelopen dinsdag publiceerde NRC over de controverse rond de komst van de megavarkensstal aan de Kleefsedijk in Sevenum. De buurt, verenigd in de ‘werkgroep Kleefsedijk’, streed bijna twintig jaar tegen de bouw van de stal door boer Haenen.

Rol provincie

De gemeente wilde de stal niet, maar de provincie bleef zich inzetten voor de plannen. De boer liet zich in zijn procedures bijstaan door een oud-gedeputeerde van de provincie, de CDA’er Ger Driessen, en een oud-wethouder van de gemeente, de CDA’er Leon Litjens, die beiden optraden als zijn adviseur. De gang van zaken deed de buurt vermoeden dat de boer ooit een stal was toegezegd toen hij grond moest verkopen voor de komst van een groot logistiek-industrieel terrein, Greenport.

Gebeurtenissen in 2021 versterkten het wantrouwen in de lokale overheid bij omwonenden. In dat jaar nam de gemeente een besluit over een verzoek tot het intrekken van de milieuvergunning van de boer. De gemeente verwisselde in een officiële publicatie een huisnummer, en nam een tegenovergesteld besluit dat niet bekend werd gemaakt. Pas jaren later kwam de buurt erachter dat de boer nog steeds een geldige vergunning had. De gemeente kon niet reconstrueren wie er verantwoordelijk was voor de vreemde gebeurtenissen.

Door de verwisseling en de publicatie van het verkeerde besluit kon de boer zijn plannen voortzetten. Vorig jaar diende Haenen een nieuwe aanvraag in voor de bouw van een stal.

De gemeente moet nog een besluit nemen over die aanvraag. Wethouder Robert Martens (ruimtelijke ordening, D66) laat aan de telefoon weten dat Haenen, nu hij zijn vergunning kwijt is, een aanvraag moet doen voor een “compleet nieuwe inrichting”, waar zwaardere eisen aan zijn verbonden.