Gemartelde Belgische gedetineerde mag voorarrest uitzitten met enkelband

De Belgische gedetineerde Roy J., die dagenlang door zijn celgenoten is gefolterd, hoeft niet terug naar de gevangenis van Antwerpen. De rechter besloot dat de 41-jarige man voorlopig met een enkelband zijn voorarrest kan uitzitten. Zijn advocaat zei tegen de Belgische krant Gazet van Antwerpen over zijn welzijn: „Buiten alle verwachtingen in kende hij fysiek een spoedig herstel.” Maar, vervolgde ze: „Mentaal, dat valt nog af te wachten. Hij staat aan het begin van jarenlang herstel op dat vlak.”

J. werd twee weken terug zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis, onder meer met ernstige brandwonden. Vijf celgenoten van de man zijn gearresteerd, drie van hen worden verdacht van onder meer poging tot moord, verkrachting, foltering en mensonterende behandeling, aldus het Belgische openbaar ministerie. De andere twee celgenoten worden door het OM medeplichtig geacht omdat ze niet ingrepen. De marteling was dagen aan de gang, voordat de cipiers doorhadden wat zich afspeelde in de cel. Door overbevolking van de gevangenis zaten er zo veel gedetineerden in één cel.

De gemartelde J. zat vast in voorarrest omdat hij wordt verdacht van poging tot moord op de nieuwe vriend van zijn ex-partner. Zijn celgenoten verdachten hem ervan pedofiel te zijn. Volgens de Gazet van Antwerpen plaatsten de daders filmpjes op de berichtenapp Snapchat van hun slachtoffer, waarop te zien is hoe hij anaal wordt verkracht met een bezemsteel en uitwerpselen moet eten.

Personeelstekort

Het Belgische parlement is zeer kritisch op de verantwoordelijke minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open Vld) vanwege het incident. Op het moment dat de gevangene gemarteld werd, zou volgens Van Tigchelt de minimumbezetting van cipiers niet zijn gehaald vanwege een staking. De gevangenisvakbonden ontkennen dat er te weinig personeel was. Tussen de minister en de vakbonden is al langer een hoogoplopend conflict over de arbeidsvoorwaarden van de cipiers.

„Ik zal de laatste zijn om het aanwezige personeel of de stakers met de vingers te wijzen,” zei Van Tigchelt, „maar de minimale dienstverlening heeft niet gefunctioneerd zoals ze moet functioneren. De wet die dat sinds 2019 oplegt, moeten we samen met de vakbonden opnieuw evalueren.”


Lees ook
Belgische cellen: ongedierte, lekkende wc’s en slapen op een matje

In de gevangenis van Leuven zaten in 2007 drie gedetineerden in één cel: twee slapen in het stapelbed, een op de grond. Nu slapen nog altijd rond 180 gedetineerden in België op de grond.