Gehecht aan een hightech knuffel

Melatonine. Zolpidem. Yoga. Meditatie. Ademhalingsoefeneningen. Oordoppen. Slaapmasker. Magnesiumolie. Wietolie. Slaappodcasts. Natuurgeluiden. Bijna alle bekende manieren en middelen om beter te slapen heb ik de afgelopen twintig jaar geprobeerd. Wat me de ideale kandidaat maakte om op sociale media stevig getarget te worden door Somnox, producent van de gelijknamige slaapgadget. Met succes: na een paar maanden brak de weerstand.

De Somnox is zacht en ziet eruit als een knuffel, iets tussen een boon en Barbapapa in, maar is een hightech product. Deels is het een versterker: via de app kun je er rustgevende geluiden of een slaapmeditatie op laten afspelen, rechtstreeks of via bijvoorbeeld Spotify. Maar vooral regelt het apparaat je ademhaling. Je stelt hem in op je eigen, normale adem. De Somnox ademt mee – beweegt op en neer – met die ademhaling, en vertraagt vervolgens. Door de Somnox vast te houden of tegen je buik aan te leggen, neem je die langzamere ademhaling als het goed is over en val je, is de bedoeling, makkelijker in slaap. Het apparaat schakelt vanzelf en geluidloos uit. Wie ’s nachts wakker wordt, kan de knoppen om hem weer aan te zetten en het geluid te regelen gemakkelijk op de tast vinden. Via de app is in te stellen hoe sterk de Somnox-ademhaling is.

Somnox begon acht jaar geleden als afstudeerproject van Wouter Kooyman van Guldener (elektronica), Stijn Antonisse ( werktuigbouwkunde) en Julian Jagtenberg (industrieel ontwerpen) bij het robotica-instituut van de TU Delft. Aanvankelijk was het niet de bedoeling om er een commercieel product van te maken, tot bleek dat veel mensen hem wilden proberen. Vier jaar geleden kwam Somnox op de markt, groter en met minder mogelijkheden dan de huidige Somnox 2.

Hyperarousal

Het idee voor het project kwam van Jagtenberg (28), nu ceo. Zijn moeder had erge last van slapeloosheid en hij wilde kijken of hij daar iets aan kon doen. In onderzoeken zag het drietal dat de grootste oorzaak van slapeloosheid hyperarousal is: „Alertheid, druk in het hoofd, stress”, zoals Jagtenberg zegt. Het is het soort stress dat vaak overdag wordt opgebouwd, maar in Somnox’ ‘slaaplessen’, die via de app te beluisteren zijn, legt hij uit hoe die ook ’s avonds kan ontstaan. Juist de strenge slaaphygiëne die vaak wordt aangeraden – op een vaste tijd naar bed, niet netflixen vlak voor het slapen, niet te laat sporten, etc – kan zorgen voor hyperarousal, omdat je dan zo druk bezig bent met slapen dat je er stress van krijgt. De truc is het los te laten – het ergerlijke advies („Je moet gewoon ontspannen”) dat je als slechte slaper geregeld krijgt.

Foto’s: Annabel Oosteweeghel

Maar Somnox geeft er handvatten voor. Om te beginnen het apparaat zelf. „Ademhaling is de afstandsbediening van het zenuwstelsel”, zegt Jagtenberg. Oftewel: „Een van de makkelijkste manieren om hyperarousal te reduceren is je ademhaling te vertragen.” Somnox werkt op basis van het ‘mirroring effect’: als een moeder haar baby vasthoudt, nemen ze onbewust elkaars ademhaling over. Bij de Somnox gebeurt dat overnemen na een tijdje als het goed is ook onbewust. Een ademhalingsmeditatie voor mensen die hun aandacht niet bij ademhalingsmeditaties kunnen houden.

Daarnaast worden in de slaaplessen bruikbare adviezen gegeven. Bijvoorbeeld: nuttiger dan slaaprituelen is ervoor te zorgen dat je minstens zestien uur wakker bent, zodat er voldoende slaapdruk tegenover de eventuele hyperarousal staat. En ga ook dan pas naar bed als je slaperig bent – wat iets anders is dan moe.

Hij zorgt in ieder geval voor meer ontspanning

Jagtenberg noemt Somnox, waarvan hij er nu een kleine 20.000 zegt te hebben verkocht, nadrukkelijk geen medisch hulpmiddel – bij slapeloosheid die een lichamelijke oorzaak heeft als slaapapneu, heb je er niks aan. Niettemin worden de eerste zes maanden huur sinds kort vergoed door de aanvullende verzekering van twee zorgverzekeraars. Wie hem daarna wil aanschaffen, betaalt 198 euro minder. Huren (vanaf 30 euro per maand) kan overigens altid worden omgezet in koop. Van prijs – een pittige 549 euro – wordt het het bedrag dat aan huur is uitgegeven dan afgetrokken.

Werkt Somnox? De moeder van Jagtenberg is langer gaan slapen, zegt hij, maar „alle problemen zijn zeker niet de wereld uit”. Die ervaring deel ik. Maar op de momenten dat-ie me niet in slaap brengt, zorgt-ie in elk geval voor meer ontspanning. Ook overdag is het een prettig hulpmiddel om rustiger te worden. Na een tijdje Somnox raak je gehecht aan die knuffelboon naast je. Lastig wanneer er gereisd moet worden, want ook de Somnox 2 vult meer dan een derde van een handbagagekoffer. Nog een minpuntje: de hoes. Die is van een synthetische stof die binnen de kortste tijd pilt. En er zullen weinig slaapkamers zijn waar het ongezellige vliegtuigstoelblauw het goed doet.


Lees ook
In slaap dankzij de bijwerking

In slaap dankzij de bijwerking