Geen winnaar bij eerste ronde presidentsverkiezingen Ecuador

Verkiezingen Ecuador Luisa González kreeg een derde van de stemmen en neemt het in oktober op tegen Daniel Noboa, zoon van een Ecuadoraanse zakenman.
Militairen beveiligen een stemhokje tijdens de verkiezingen.
Militairen beveiligen een stemhokje tijdens de verkiezingen. Foto Robbert Puggla / EPA

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador heeft geen absolute winnaar opgeleverd, schrijft persbureau AP. De linkse Luisa González kreeg met ruim een derde van de stemmen de meeste mensen achter zich en neemt het in oktober bij de tweede ronde op tegen de pas 35-jarige Daniel Noboa, die bijna een kwart van de stemmen kreeg.

De verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land vonden plaats onder een nationale noodtoestand, die was afgekondigd naar aanleiding van de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio eerder deze maand. Tienduizenden politieagenten en militairen patrouilleerden bij stemhokjes en kandidaten droegen zondag kogelvrije vesten en helmen bij het stemmen. Christian Zurita, die Villavicencio verving op het stembiljet, kreeg zo’n 16 procent van de stemmen.

Luisa González, die zondag de meeste stemmen kreeg, is een uitgesproken aanhanger van de linkse oud-president Rafael Correa, die in Ecuador voor corruptie is veroordeeld en al enkele jaren in België woont. Haar rivaal Daniel Noboa is de zoon van een steenrijke zakenman, die zijn geld heeft verdiend met de export van bananen. De verkiezingen in Ecuador werden vervroegd uitgeschreven door de conservatieve president Guillermo Lasso, nadat hij het parlement had ontbonden om een afzettingsprocedure te voorkomen.

Lees ook: Moord op presidentskandidaat Villavicencio werpt schaduw over eerste kiesronde Ecuador