Geen staatsbegrafenis voor Desi Bouterse, wel vlaggen halfstok op regeringsgebouwen

De voormalige legerleider en ex-president van Suriname, Desi Bouterse, zal geen staatsbegrafenis krijgen. Dat heeft de Surinaamse regering zaterdag laten weten tijdens een nationale persconferentie. Er zal dus ook geen militaire ceremonie plaatsvinden en geen periode van nationale rouw, maar op de dag van de uitvaart zal wel op alle regeringsgebouwen de vlag halfstok hangen, aldus de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin. Op de persconferentie is geen datum genoemd waarop de uitvaart plaats zal vinden.

Ook zal de huidige president, Chan Santokhi, op de dag van de uitvaart telefonisch zijn medeleven betuigen aan de weduwe van Bouterse en zal de minister van Binnenlandse Zaken het condoleanceregister ondertekenen namens de Surinaamse Regering. Indien de familie dat wil, zal de minister van Binnenlandse Zaken aanwezig zijn op de uitvaart, ,,maar er zal niet namens de regering gespeecht worden”, aldus Ramdin.

Hevige sentimenten in Suriname

Ramdin nam aan het begin van zijn verklaring uitgebreid de tijd om stil te staan bij de hevige sentimenten die in Suriname spelen rondom de dood van de ex-president. Sinds zijn sterfdag, 25 december, woedt in het land een fel debat over de vraag wat voor soort begrafenis Bouterse zou moeten krijgen, als ex-president, legerleider en voortvluchtige veroordeelde. Ramdin deed daarom een beroep op de Surinamers „om fatsoenlijk te blijven en waardigheid te demonstreren, ongeacht welke emoties er spelen als het gaat over de overledene, want iedere overledene verdient een waardige begrafenis”.

Bouterse is zo’n tien jaar de democratisch verkozen president van Suriname geweest, maar was in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw ook de militair leider van het land. Afgelopen jaar werd hij veroordeeld tot 2o jaar cel voor zijn medeplichtigheid in de decembermoorden van 1982. Vanaf het moment van de uitspraak was hij voortvluchtig.


Lees ook

Een staatsbegrafenis voor de veroordeelde Desi Bouterse? ‘Als de regering het niet doet, dan doen wij het wel, het volk’

Aanhangers van de Surinaamse ex-president Desi Bouterse verzamelen zich buiten zijn woning in Paramaribo nadat op Eerste Kerstdag bekend is geworden dat hij is overleden. Foto Ranu Abhelakh/Reuters

Er is geen wettelijke regeling die dicteert hoe de uitvaart van een voormalig president van Suriname eruit moet zien, legde Ramdin uit. Het is aan het huidige staatshoofd om daar, binnen de kaders van de wet, invulling aan te geven. Alleen zittende en voormalige presidenten en vicepresidenten kunnen aanspraak maken op een staatsbegrafenis, maar die afweging wordt ook altijd ,,op basis van juridische en maatschappelijke afwegingen gemaakt”, aldus Ramin. Volgens hem is er in deze afweging ook gekeken naar internationaal gebruik en is er in het geval van een voortvluchtige ex-president normaliter geen sprake van een staatsbegrafenis.


Lees ook

Op de vlucht overleden Bouterse had een held van de natie kunnen zijn, maar droeg altijd zijn besmette verleden met zich mee

In mei 1996 is Desi Bouterse op verkiezingscampagne voor zijn partij NDP.