N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) GGZ Drenthe hoeft van de rechtbank geen inzage te geven aan justitie in het ggz-dossier van Theodoor V. De verpleegkundige wordt verdacht van het voortijdig beëindigen van de levens van circa twintig patiënten.
Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt geen inzage in het ggz-dossier van verpleegkundige Theodoor V. Dat besliste de rechtbank Noord-Nederland donderdag. V. werkte tussen maart 2020 en mei 2022 als longverpleegkundige op de corona-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Hij wordt verdacht van het voortijdig beëindigen van de levens van ongeveer twintig covid-patiënten. De officier van justitie wilde in belang van het strafrechtelijk onderzoek inzage in gespreksverslagen, notities en aantekeningen van behandelaren van GGZ Drenthe over V. Ook wilde de officier inzicht in communicatie met de verdachte.
GGZ Drenthe wil die gegevens niet verstrekken. De zorginstelling beriep zich vorige week in een besloten raadkamerzitting op het verschoningsrecht, het recht om tegenover politie en justitie te zwijgen. Patiënten moeten zich vrij voelen om met een arts hun problemen te bespreken. Het medisch beroepsgeheim doorbreken kan alleen onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld om gevaar af te wenden.
De rechtbank oordeelde donderdag dat het Openbaar Ministerie op basis van de nu al beschikbare informatie, zoals de medische gegevens van overleden patiënten, onderzoek kan doen. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de gevorderde gegevens „andere, nieuwe of aanvullende informatie bevatten” die voor het strafrechtelijk onderzoek dusdanig cruciaal zijn dat het beroepsgeheim moet worden doorbroken.
Verdenking niet sterk genoeg
Eerder dit jaar had GGZ Drenthe juist wel informatie over de verdachte gedeeld. V. had in vertrouwelijke gesprekken met behandelaren van de ggz-instelling meermaals verteld over zijn betrokkenheid bij de dood van patiënten. Hij zou zonder instructies van een arts medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden.
GGZ Drenthe besloot daarop het medisch beroepsgeheim te doorbreken en het ziekenhuis in Assen in te lichten. Het ziekenhuis deed vervolgens aangifte, V. werd op 17 april aangehouden. De 31-jarige verdachte was al enige tijd niet meer actief in het ziekenhuis, maar nog wel in dienst. Afgelopen maand kwam de verdachte vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland oordeelde toen dat de verdenking op dat moment niet sterk genoeg was om hem nog langer in voorarrest te houden. Het onderzoek gaat wel door en V. blijft verdachte.
De advocaten van de 31-jarige verpleegkundige verklaarden eerder dat hun cliënt „heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie”. Daarnaast heeft hij in die politieverhoren „ontkend enig strafbaar feit te hebben gepleegd” en dat hij „handelingen [zou] hebben verricht waardoor het leven van een patiënt versneld is beëindigd”.