De gemeente Amsterdam zet de geplande bouw van distributiecentra in de Lutkemeerpolder door. Dat blijkt uit een brief van wethouder Ruimtelijke Ordening Steven van Weyenberg (D66), die woensdag is verstuurd aan de gemeenteraad. Het college houdt vast aan de ontwikkeling van een bedrijventerrein en verkoopt geen extra grond aan stadslandbouwinitiatieven. Daarmee lijkt een einde te komen aan de hoop van tegenstanders dat het gebied gespaard zou blijven.
De Lutkemeerpolder, gelegen in Amsterdam Nieuw-West, is een van de laatste stukken vruchtbare landbouwgrond binnen de gemeentegrenzen. Zo’n twintig jaar geleden besloot de gemeente het gebied, mede vanwege de gunstige ligging vlak bij Schiphol, te bestemmen voor bedrijfsactiviteiten. Inmiddels zijn er onder meer ANWB-pechhulp, een distributiebedrijf voor medicijnen, een dierenarts en een bloedbank gevestigd. Op een paar stukjes grond van het in totaal 220 hectare tellende terrein wordt stadslandbouw bedreven. Een deel is bouwklaar gemaakt.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134738272-8321f4.jpg|https://images.nrc.nl/C0MTEVigZPPvIf_kbn_Yt8jECsM=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134738272-8321f4.jpg|https://images.nrc.nl/Mr2pLuIclRc6mdxkDQvubLfctak=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data134738272-8321f4.jpg)
Tegenstanders van de bouwplannen, waaronder de actiegroep Behoud Lutkemeer, pleiten al jaren voor behoud van de kleipolder. Zij vinden het „een bedrijventerrein op de verkeerde plek” en verwijten de gemeente dat die economische belangen zwaarder laat wegen dan ecologische en sociale waarden. Voedselpark Amsterdam, een burgerinitiatief dat stadslandbouw in de Lutkemeerpolder wil realiseren, won in mei dit jaar de pacht van ruim 9 hectare via een aanbesteding. De initiatiefnemers hoopten op meer ruimte voor groene initiatieven.
Lees ook
Hoe het groen wint van de dozen
Balans
Wethouder Van Weyenberg schrijft in zijn brief dat hij bij zijn besluit zorgvuldig heeft gezocht naar een balans tussen verschillende belangen in de Lutkemeerpolder. In het plan is nu 26 hectare grond voor stadslandbouw bestemd. Hij erkent de waarde daarvan, maar benadrukt ook het belang van ruimte voor bedrijven die „vitaal” zijn voor het functioneren van de stad. Om die reden kiest het college ervoor de geplande bedrijventerreinen te handhaven en geen extra grond vrij te maken voor stadslandbouw, zodat de economische ontwikkelingen niet onnodig worden beperkt.
Met dit besluit kiest het stadsbestuur voor kortetermijnwinst: logistiek en asfalt boven brede welvaart
Iris Poels, een van de drijvende krachten achter Voedselpark Amsterdam, noemt het besluit van het college „pure greenwashing”. Ze wijst erop dat zo’n 24 hectare altijd al landbouwgrond zou blijven. „Tot zover de ‘duurzame’ ambities van de gemeente Amsterdam.” Volgens Poels is de Lutkemeerpolder essentieel voor lokaal biologisch voedsel, biodiversiteit, waterkwaliteit en verkoeling in het hete stadsdeel Nieuw-West. „Met dit besluit kiest het stadsbestuur voor kortetermijnwinst: logistiek en asfalt boven brede welvaart en de toekomst van Amsterdammers. Ik ben benieuwd hoe de gemeenteraad hierop gaat reageren.”
De gemeenteraad kan het bestemmingsplan opnieuw ter discussie stellen, maar voor extra ‘groene’ kavels is financiering nodig – waar het geld vandaan moet komen is de vraag. Hoe dan ook is het met dit besluit een stuk waarschijnlijker dat op de kleigrond in de Lutkemeerpolder meer loodsen verrijzen.
Lees ook
Hoe het groen wint van de dozen
