Geen akkoord kabinet na urenlang crisisoverleg, gesprekken gaan vrijdag door

Kabinetscrisis Hoewel meerdere ministers positief gestemd leken over de gesprekken, lijkt een akkoord over de asielinstroom nog ver weg.
Na urenlang overleg kwamen de ministers van de vier coalitiepartijen er niet uit.
Na urenlang overleg kwamen de ministers van de vier coalitiepartijen er niet uit. Foto Bart Maat / ANP

Na urenlang onderhandelen heeft het kabinet het crisisoverleg over de asielinstroom gestaakt. Vrijdag wordt er verder gepraat, zo laten de deelnemers aan de gesprekken weten. Met name de VVD wil dat er dan een beslissing wordt genomen. Zo niet, dan zou het kabinet kunnen vallen.

Na afloop van het overleg keken onder meer D66-leider Sigrid Kaag en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) enigszins positief terug op de gesprekken. Ze benadrukten dat er sprake was vqn „goede gesprekken” en dat er stappen waren gezet. „We zijn nog in gesprek, maar ik kan niet zeggen dat het makkelijk is”, zei Carola Schouten (ChristenUnie) over die gesprekken.

De aanjager achter het overleg is premier Mark Rutte, die zou hebben aangestuurd op een val van het kabinet. De VVD wil dat er een quotum komt voor familieleden die oorlogsvluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning achterna willen reizen. Van onder meer de ChristenUnie zou bekend zijn geweest dat zij niet akkoord zouden gaan met die eis.

Ook op andere punten rondom het asielbeleid moeten er nog plooien worden gladgestreken, onder meer rondom arbeidsmigranten en huwelijken met Nederlanders. Lukt het de coalitiepartijen vrijdag niet om het eens te worden, dan lijkt een val van Rutte IV verre van uitgesloten.

Lees ook: Welke coalitiepartijen hebben baat bij een val van het kabinet?