Gebiedsverboden om ‘dorpse gezelligheid’ op de kermis van Blaricum te behouden

‘Kijk, daar heb je er weer één”, zegt de burgemeester van Blaricum Barbara de Reijke. Ze wijst naar een man van in de twintig die de straat uitloopt en tegen de heg van een groot vrijstaand huis begint te plassen. Hier zijn de kermisdagen veel meer dan alleen de attracties. Het halve dorp is aangewezen als evenemententerrein en de gemeente heeft een lijst van veiligheidsmaatregelen om de orde te bewaken.

Het is maandagavond acht uur en de kroegen in de dorpskern zitten vol met feestvierende Blaricummers en andere mensen uit het Gooi en wijde omgeving. Na het ringsteken en een vossenjacht eerder op de dag zijn bezoekers naar de kroegen en buitenbarretjes getrokken.

„Als het drukker wordt bij de horeca en mensen drank op hebben, begint het te broeien”, vertelt De Reijke. Vooral jongeren beginnen dan tegen elkaar te duwen en elkaar op te hitsen, zegt ze. „Hoe later het wordt, hoe meer je van dat soort jonge mannengedrag ziet. Dat kan leiden tot een vechtpartij.”

Vorig jaar heeft de gemeente een uitgebreide lijst van maatregelen opgesteld om de „dorpse gezelligheid” te behouden en ongeregeldheden te voorkomen, zegt de burgemeester. „We hebben de gebiedsverboden al klaarliggen.” Als bezoekers zich agressief gedragen of groepen ophitsen, kunnen ze een gebiedsverbod krijgen. „Dan gaat het om ernstige ordeverstoring, dus niet om wildplassen.”

Burgemeester Barbara de Reijke op de kermis in Blaricum.
Foto Simon Lenskens

Vechtende jongeren

Het loopt vaker uit de hand op en rondom kermissen. Eerder dit jaar bekogelden jongeren in Heerhugowaard de politie met glaswerk en stenen. In Groningen werd dit voorjaar een minderjarige jongen zwaar mishandeld. De kermis in Emmeloord ging afgelopen mei twee uur eerder dicht vanwege vechtende jongeren die vernielingen pleegden. En diezelfde maand werd in Rotterdam de mobiele eenheid ingezet na vechtpartijen op de laatste kermisavond.


Lees ook

„Politie pesten” op de kermis in Osdorp

Politie op woensdag in de buurt van de kermis in  Amsterdam Osdorp na aanhoudende onrust. De Mobiele Eenheid hield dinsdag 26 relschoppers aan.

Meerdere gemeenten kiezen dit jaar voor extra veiligheidsmaatregelen. Zondag besloot de gemeente Obdam op de laatste dag van de kermisweek om camera’s op te hangen, omdat bezoekers op vrijdag en zaterdag met zwaar vuurwerk hadden gegooid.

In Blaricum zijn zondagavond drie gebiedsverboden uitgedeeld door de politie. Eén kermisbezoeker werd betrapt met vuurwerk op zak, een ander verstoorde de orde en de derde vertoonde agressief gedrag tegen de beveiligers en handhavers, zegt de burgemeester.

De tijdelijke gebiedsverboden zijn een aanvulling op het cameratoezicht dat vorig jaar is geïntroduceerd. Wijkagenten kijken daarnaast of er opruiende berichten zijn op sociale media. De bedoeling van beide maatregelen is dat de handhavers en de politie snel kunnen reageren op incidenten.

Jongeren in Heerhugowaard bekogelden de politie met glas en stenen

De Reijke zegt dat er voorheen veel ongeregeldheden waren tijdens de kermisweek, bijvoorbeeld in 2018. Toen pakte de politie in totaal zeven mensen op rondom de kermis. Er waren meerdere vechtpartijen, vernielingen en jongeren veroorzaakten overlast onder invloed van alcohol. „Het is voorgekomen dat jongeren met kettingen op de weg stonden om voorbijgangers van hun fiets af te slaan”, aldus De Reijke.

Hoofdbeveiliger Henk Bunschoten op de kermis in Blaricum.
Foto Simon Lenskens

Speelkasten en gegil

Hoofdbeveiliger Henk Bunschoten geeft leiding aan de veertig beveiligers die rondlopen tijdens de kermisweek. De beveiliging is ingehuurd door de horeca en is ook aanwezig op straat. Via oortjes communiceren de beveiligers met de politie en de handhavers over opstootjes.

„Ik sta al twintig jaar op deze kermis”, zegt Bunschoten. Hij ziet er veel bekende gezichten. De meeste feestvierders kennen elkaar. „Als drinkende mensen een duw krijgen, gaan ze meteen schreeuwen. Maar negen van de tien keer is het snel opgelost.” En als er op zo’n avond toch wordt gevochten, belt hij de dag erna de vechters op of gaat hij bij hen langs om te luisteren naar het hele verhaal. „De volgende middag staan ze weer gemoedelijk samen wat te drinken.”

Bij het hoofdpodium naast de kermis danst een menigte op ABBA – op de achtergrond klinkt gerinkel van speelkasten en gegil uit de attracties. Een groep jongens staat naast een mobiele lichtmast met biertjes in de hand. De vrienden – vier uit Blaricum en één uit Eemnes – moeten lachen wanneer ze horen over de gebiedsverboden. Ze roepen een naam. „De broer van een vriend van me heeft een gebiedsverbod gekregen”, zegt de 21-jarige Nick. Hij beweert dat het komt omdat hij in de buurt was van een plek waar vuurwerk werd afgestoken. Jan (20) vindt dat de veiligheid op de kermis beter is geworden. Hij ziet meer beveiligingsmensen en camera’s. „Er waren in de voorgaande jaren veel vechtpartijen en opstootjes, maar ik merk dat die minder zijn geworden”, merkt Nick op. Bij die vechtpartijen waren alleen mensen van buiten betrokken, zeggen de vrienden. Die zouden uit Amsterdam of Hilversum komen en lachgas bij zich hebben.

De burgemeester zegt dat er niet alleen mensen van buiten het dorp betrokken waren bij de eerdere incidenten op de kermis.

Een wc op de kermis van Blaricum die eerder is omgeduwd.
Foto Simon Lenskens

„De burgemeester in Blaricum pakt dit goed op”, zegt Atze Lubach. Hij is voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders Bovak en spreekt regelmatig met kermisexploitanten. „Zelfs het afkondigen van die maatregelen heeft een positief effect. Het werkt afschrikkend.”

Lubach hoort dat de exploitanten goede ervaringen hebben met gebiedsverboden. Hij zegt dat de hulpdiensten in veel gemeenten wel weten wie de raddraaiers zijn. „Vaak zijn het jongeren die in groepsverband de orde verstoren. In zo’n groep zitten altijd een paar uitdagers die de confrontatie opzoeken. Als je hen een gebiedsverbod geeft, wordt de groep rustiger.”