Gazprom is gestopt met het leveren van gas aan Oekraïne, dat niet langer als doorgeefluik wil fungeren. Wat zijn de gevolgen?

Ondanks de aanhoudende Russische aanvallen op zijn energie-infrastructuur is Oekraïne gedurende bijna drie jaar oorlog een betrouwbaar doorvoerland gebleven voor Russisch gas naar de rest van Europa. Maar daar is per 1 januari een einde aan gekomen: het contract tussen Kyiv en Moskou over de gasdoorvoer is verlopen. Het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft woensdagochtend bekendgemaakt de gasleveringen sinds 06.00 uur te hebben gestopt.

Oekraïne wil de deal niet hernieuwen en maakt met die houding enerzijds vrienden bij zijn westerse bondgenoten en anderzijds ruzie bij Moskougezinde lidstaten. Zo dreigde de Slowaakse president Robert Fico vrijdag dat hij elektriciteitsleveringen naar Oekraïne zou stopzetten als zijn land in 2025 geen Russisch gas meer zou krijgen via Oekraïne. Slowakije dreigt 220 miljoen euro per jaar meer kwijt te zijn als het naar alternatieven moet zoeken. Kyiv heeft stroom van Europese lidstaten juist hard nodig, omdat Rusland de energievoorzieningen in Oekraïne goeddeels heeft kapotgeschoten.

Drie vragen over het afgelopen gascontract tussen Oekraïne en Rusland.

1 Wat was er vastgelegd in het contract?

Via de zogeheten Broederschap-pijpleiding vervoert Rusland al veertig jaar gas vanuit Siberië, via Soedzja, naar grensregio Koersk, vanwaar het Oekraïne binnenvloeit. Vanuit Oekraïne gaat het gas naar Slowakije, waar de pijpleiding uiteen splitst richting Tsjechië en Oostenrijk. In 2019 kwamen Rusland en Oekraïne na vijf lange dagen onderhandelen – en vlak voor de deadline – tot een nieuwe overeenstemming over het gebruik van de Broederschap-pijpleiding. De op dat moment gemaakte afspraken lopen nu ten einde.

Er loopt allang niet meer zoveel gas door de pijpleiding als eerst: vorig jaar ging het om zo’n 15 miljard kubieke meter, slechts 8 procent van wat Rusland in 2018 en 2019 via verschillende leidingen naar Europa exporteerde. Sinds de Russische invasie zijn westerse landen in rap tempo van het goedkope Russisch gas afgeweken en overgestapt naar Noorwegen, de Verenigde Staten en Qatar.

Dat betekent niet dat Europa het nu zonder Rusland doet: Slowakije, Oostenrijk, Hongarije, Italië, Slovenië, Kroatië en Moldavië ontvingen de afgelopen jaren nog steeds Russisch gas via Oekraïne (en andere Europese landen nog via bijvoorbeeld Wit-Rusland en Turkije). Op dit moment nemen alleen Slowakije, Oostenrijk en Hongarije nog significante hoeveelheden Russisch gas af via de Broederschap-pijpleiding, vooral vanwege de relatief lage prijs.

2 Waarom wil Oekraïne de deal niet hernieuwen?

Rusland verdient stukken meer aan de doorvoerdeal dan Oekraïne – en gebruikt de inkomsten voor zijn illegale invasie. Volgens berekeningen van persbureau Reuters hield Moskou er dit jaar ongeveer 5 miljard dollar (omgerekend 4,8 miljard euro) aan over, terwijl Kyiv minder dan 1 miljard dollar verdiende. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wilde de deal wel hernieuwen, zei hij vorige week, maar alleen op de voorwaarde dat Rusland pas na de oorlog zou worden betaald. Niets wijst erop dat het Kremlin heil ziet in die constructie.

Het hoofdkantoor van het Russische gasbedrijf Gazprom in Sint-Petersburg.

Foto Dmitri Lovetsky/AP

3 Welke gevolgen heeft het einde van de deal?

Het is niet zo dat Slowakije, Oostenrijk en Hongarije per 1 januari plots te kampen krijgen met een acuut gastekort. De landen hebben zich allang op dit scenario voorbereid, de gasvoorraden goed gevuld en ze kunnen ook (Russisch) gas ontvangen via andere pijpleidingen, zoals de TurkStream-pijpleiding van Rusland naar Turkije via de Zwarte Zee.

Probleem is wel dat de capaciteit van die pijpleiding beperkt is. Niet iedereen kan erdoor bediend worden. Wie besluit af te stappen van Russisch gas is sowieso duurder uit. De toegenomen vraag naar alternatieven heeft de gasprijzen al flink doen stijgen. Eind november werd het hoogste punt van dit jaar bereikt: 48 euro per megawattuur. Vladimir Poetin zei afgelopen week dat het onmogelijk is het contract nog te verlengen, wat ook zorgde voor een prijsstijging. En recente Qatarese dreigementen om geen gas meer naar Europa te exporteren, kunnen voor verdere moeilijkheden zorgen.

De problemen zijn het grootst voor Moldavië, dat vrijwel al zijn gas via Oekraïne ontvangt. Het komt daar voor een habbekrats binnen in Transnistrië, een door Moskou bewapende separatistische regio, en wordt vervolgens omgezet in goedkope stroom. De enige alternatieve importroute voor Moldavië loopt via Roemenië, maar het Russische Gazprom lijkt niet van plan hier gebruik van te maken. Het Kremlin grijpt de situatie aan om Moldavië onder druk te zetten, en spreekt van achterstallige rekeningen die tot zo’n 700 miljoen euro zouden oplopen.

De Moldavische overheid ontkent het bestaan van die schuld. Volgens Moldavië gaat het om slechts 8 miljoen euro – een bedrag dat ze bereid zijn te betalen. Moldaviër Victor Parlicov, tot voor kort minister van Energie, zei onlangs dat het Kremlin als doel heeft om Moldavië „te destabiliseren en in chaos te storten”. Voor Rusland zelf betekent de afloop van het contract een verdere inkomstenvermindering uit gas. Het afgelopen jaar leed Gazprom een nettoverlies van omgerekend zo’n 6,7 miljard euro, het eerste verlies op jaarbasis verlies sinds 1999.