Gangsterrapper Bigidagoe kende geweld in zijn songs én zijn leven

„We begonnen bij de bodem, we willen naar de top.” De zondag vermoorde rapper Danzel Silos (26) – beter bekend als Bigidagoe – stak zijn ambitie in zijn debuutsong ‘De Bodem’ uit 2014 niet onder stoelen of banken. Zijn Instagramaccount schetst tien jaar later het beeld van iemand die al een behoorlijk eind op weg naar die top is. Silos draagt er dikke horloges, gouden kettingen en toont een liefde voor dure auto’s. Zijn 115.000 volgers liet hij onlangs nog meegenieten van een vakantie naar Thailand waar hij een olifant berijdt en een jachtluipaard aait.

Sinds zondagochtend gaan minder glamoureuze beelden van Silos rond. Op sociale media is te zien hoe een agent Silos op het asfalt probeert te reanimeren. De rapper werd zondag in de vroege ochtend neergeschoten nadat hij het tot 05.00 uur durende feest One Night in Amsterdam had bezocht waar de Surinaamse zanger Damaru optrad.

Volgens de Amsterdamse politie werd Silos rond 05.25 uur neergeschoten en zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht waar hij overleed. Naar een motief is het gissen. De politie roept getuigen op zich te melden.

Silos was een prominent lid van de beruchte rapformatie Zone 6 uit de wijk Holendrecht in Amsterdam-Zuidoost. Leden van Zone 6 kwamen afgelopen jaren veelvuldig in aanraking met justitie. Zo werd voorman Joey AK (Joël H.) in 2020 tot veertig maanden cel veroordeeld wegens ontvoering, mishandeling, vuurwapenbezit en witwassen. Vorige maand oordeelde de rechtbank Amsterdam dat hij ruim een half miljoen euro aan criminele winsten aan de Nederlandse staat moet afstaan.

Rapper Bigidagoe was in 2020 ook al doelwit van een schietpartij.
Foto Leonie van Someren/MGM Music

Gewelddadige ontvoering

Samen met Joey AK en zeven medeverdachten van Zone 6 stond Silos eind vorig jaar terecht wegens de gewelddadige ontvoering en gijzeling in 2022 van Kobus L., een rivaliserende rapper. Die werd bij autowasstraat Happy Duck in Duivendrecht in een busje gedwongen en ontvoerd. Tegen Silos werd vier jaar celstraf geëist.

Silos ontkende betrokkenheid bij de ontvoering. Het Parool meldde dat Silos, die met een eigen auto achter het busje met Kobus L. zou hebben aangereden, de strafzaak onaangedaan onderging. Tijdens een van de zittingsdagen afgelopen december viel hij snurkend in zijn stoel in slaap. Over zijn (on)schuld zal de rechtbank zich bij de uitspraak in maart niet uitlaten: vanwege zijn overlijden kan Silos niet veroordeeld of vrijgesproken worden en zal het OM in zijn vervolging niet-ontvankelijk worden verklaard.

Silos was in 2020 ook al doelwit van een schietpartij: voor het huis van zijn moeder in Amsterdam. Burgemeester Halsema sloot daarop de woning voor drie maanden. Silos bracht daarna het nummer ‘Opp Blazen’ uit. Een rapnummer dat begint met geluidsfragmenten van het nieuws over die schietpartij. In de videoclip (die op YouTube 1,8 miljoen keer is bekeken) wordt de schietpartij nagespeeld en rapt Bigidagoe vanuit een ziekenhuisbed terwijl hij door een schaarsgeklede verpleegster wordt verzorgd.

Silos wordt vaak drillrapper genoemd, naar de stroming die rond 2010 ontstond in Chicago en via Groot-Brittanië ook in Nederland wortel schoot. De gewelddadige teksten van drillrap gaan vaak over vetes tussen jongerengroepen, uitgesproken op een monotoon ritme. In sommige gevallen werden de dreigementen uit de teksten ook werkelijk uitgevoerd en vielen er slachtoffers – ook in Nederland. Vandaar de negatieve reputatie van het genre. Zo werd drillrapper Jay-Ronne Grootfaam (18) in september 2019 doodgestoken tijdens een messengevecht voor een flat in Amsterdam-Zuidoost.

Ook de Nederlandse drillversie is doorgaans grimmig, met woorden geleend van de Amerikaanse voorbeelden: ‘opps’ zijn vijanden (‘opponent’), ‘drillen’ is doden, ‘shanken’ of ‘cheffen’ betekent steken. Vergeleken met een drillrapper is Silas’ stijl nogal soft en bovendien afwisselender. Gangsterrapper is dan ook een toepasselijker benaming.


Lees ook
De eerste keer dat Bigidagoe werd neergeschoten

Politie doet dinsdag onderzoek in de Vechtstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt, nadat een man gewond is geraakt bij een schietincident. Niet veel later worden er driehonderd meter verderop weer kogels  afgevuurd.

Noodlesoep

Bigidagoe heeft geen groot oeuvre, maar zijn liedjes zijn de ene keer kalm als een ballade, soms zijn ze vol bravoure en opschepperij, een andere keer wordt dreigend gerapt op een toon die doet denken aan zijn voorbeeld Notorious B.I.G., de legendarische – eveneens doodgeschoten – Amerikaanse rapper met wie hij een opvallende fysieke gelijkenis vertoonde. Inhoudelijk lijkt het alsof Silas een beetje rapt vanuit de losse pols.

Zijn bescheiden afkomst bleef hem inspireren. Naast zijn debuutsong ‘De Bodem’ memoreert Silos bijvoorbeeld ook in succesnummer ‘Platzak’ (2021) zijn jongensjaren toen hij leefde op snelkooknoedels: „Ik ken die tijden ook van noodlesoep/ Kostte 50 cent bij de Albert Heijn.”