Gaat de vrijheid van meningsuiting in Hongkong de kant van China op? ‘Het wil een brug tussen China en het Westen vormen’

Bij een handvol filmpjes op de Hongkongse versie van YouTube verschijnt sinds mei de tekst: „Deze content is niet beschikbaar vanwege een gerechtelijk bevel”. Na een uitspaak van een hoge rechter in Hongkong blokkeerde de website het lied ‘Glory to Hong Kong’, dat rond 2019 door prodemocratische demonstranten werd geschreven en sindsdien massaal bij protesten werd gezongen. Het lied was volgens de rechter een „gevaar voor de nationale veiligheid”. Het is de eerste keer sinds de invoering van de nationale veiligheidswet dat een internationaal techbedrijf onder Hongkongse druk meebuigt met politieke censuur.

Lokman Tsui volgt de ontwikkelingen op de voet. Hij groeide op in Nederland, maar heeft ruim tien jaar in Hongkong gewoond. Daar doceerde hij onder meer mediastudies aan de City University en de Chinese University of Hong Kong. Hij deed ook mee aan meerdere prodemocratische protesten, tot hij na de invoering van de Nationale Veiligheidswet, die de burgerlijke vrijheid in Hongkong sterk heeft ingeperkt, in 2021 terug naar Nederland verhuisde. Nu doet hij onder andere voor de Canadese Universiteit van Toronto onderzoek naar vrijheid van meningsuiting in de digitale sfeer, vooral in China en Hongkong.

Tot 2014 werkte u bij de Aziatische tak van Google. Het bedrijf haalde de Chinese versie van zijn zoekmachine in 2010 daar weg. Lijken de Hongkongse censuurmaatregelen op die van China toen?

Tsui: „China had toen de kans om een heel eigen internet-ecosysteem op te zetten, met overheidscensuur als een van de uitgangspunten. Achter de Great Chinese firewall [die verhindert dat gebruikers in China toegang hebben tot westerse sites en apps als X, Facebook en Google] konden megabedrijven als Wechat, Alibaba en Douyin (TikTok) opgroeien zonder westerse concurrentie.

„Hongkong heeft dat nooit meegemaakt. Hongkongers gebruiken dan ook eerder Google, X, Meta en WhatsApp dan Chinese varianten, en dat kan niet zomaar teruggedraaid worden. Ik vermoed ook dat Hongkong de internationale techsector die daar gevestigd is niet zomaar kwijt wil.

„Zo greep de overheid niet in toen techbedrijven besloten na de invoering van de Nationale Veiligheidswet geen gebruikersdata meer over te leveren aan de autoriteiten in Hongkong. De overheid wil wel dezelfde controle hebben als in China, maar dat kan niet: ze willen de kracht van Hongkong – de brugfunctie tussen China en de rest van de wereld – niet opgeven. Ze wil eigenlijk van beide walletjes eten.”

Kan dat wel, van beide walletjes eten?

„Wel meer dan vroeger, want de technologie is veranderd. Platforms kunnen informatie nu lokaliseren. Dat heeft commerciële beweegredenen: je kan iets trending maken in Nederland wat alleen hier relevant is. Voor marketing is dat interessant. Maar je kan hierdoor ook lokaal censureren.

„Kijk naar het protestlied. Alphabet [het moederbedrijf van YouTube en Google] heeft dat na het vonnis gecensureerd, alleen in Hongkong. Ze moeten nu eenmaal aan de lokale wet- en regelgeving voldoen, redeneren techbedrijven. Maar de maatregel is redelijk makkelijk te omzeilen. In de instellingen van Youtube kan je bijvoorbeeld gewoon aanpassen welke lokale versie, uit welk land, je wil gebruiken.”

Maar geeft Alphabet dan niet het signaal af dat het oké is om dit aan een bedrijf te vragen?

„Ik praat het zeker niet goed, maar het idee is wel dat het daardoor minder excessief is. The Wall Street Journal schreef in een alarmerend artikel dat Facebook, X en Google na aangescherpte datawetgeving dreigden met vertrek uit Hongkong. Dat was een beetje een onzinverhaal. Het is niet erg waarschijnlijk dat ze uit Hongkong vertrekken zoals Google uit China ‘vertrok’. Techbedrijven zijn sindsdien veel pragmatischer geworden. Minder moreel.” Google werigerde destijds in China met de vereiste censuur mee te gaan, waarna het niet anders kon dan de zoekmachine niet meer aan te bieden.

„Maar westerse overheden vragen op het gebied van censuur nu ook meer van bedrijven. Denk aan het tegengaan van hatespeech, verkiezingsinmenging, cyberpesten… Daar wordt het platform dat het verspreidt verantwoordelijk voor gehouden. Het is natuurlijk niet omstreden om die dingen aan te willen pakken. Maar op een gegeven moment hebben bedrijven daarvoor de infrastructuur gebouwd, mensen aangenomen, en de code geschreven. Bedrijven kunnen daardoor ook doorschieten met proactieve surveillance. En met politieke censuur.

„Vervolgstappen [op het verboden lied] zijn niet ondenkbaar. Zo is de herdenking van het Tiananmen-protest momenteel op papier niet illegaal in Hongkong, maar wel taboe. Voorheen vond die jaarlijks op grote schaal plaats.” In China is het herdenken van het grootschalige protest tegen de Chinese Communistische Partij in 1989, dat bloedig werd neergeslagen, onmogelijk gemaakt. Elke referentie eraan wordt op Chinese platforms gecensureerd.

„Vreedzame herdenkingen worden nu ontruimd en monumenten verwijderd. Dat is alsof herdenkingsdag in Nederland opeens niet meer mag plaatsvinden. Het is niet onvoorstelbaar dat de overheid in Hongkong, een volgende keer dat ze in verlegenheid wordt gebracht, van techbedrijven gaat vragen om het Tiananmen-protest te censureren. Dat hebben ze universiteiten al gevraagd. Maar ik weet niet of ze zo ver willen gaan.

Wat houdt het Hongkongse bestuur tegen?

„Het is te slechte PR om dit van bedrijven te vragen. Het verbod op het protestlied heeft dat al duidelijk gemaakt, het was eigenlijk een mislukt experiment.

„Het lied werd pas verboden toen het in het buitenland steeds vaker werd aangezien voor het Hongkongse volkslied, bijvoorbeeld bij internationale sportevenementen. Hongkong heeft geen eigen volkslied. En dan had het ook nog teksten die zich afzetten tegen het huidige regime. Dat bracht de overheid ontzettend in verlegenheid.

„Het ‘probleem’ was dus niet dat het lied in Hongkong zelf vindbaar was, maar wereldwijd. Het lokale verbod was een compromis: de overheid voorkwam gezichtsverlies iets, want platforms deden wat ze vroeg en gingen ook niet in bezwaar tegen de wet. Maar door die actie kwam de repressie in Hongkong internationaal wel weer negatief in het nieuws.

„Een ondergrens voor censuur is wel gelegd, en met dit lied is die wel heel laag. Hongkongers gaan er een beetje gelaten mee om, voor hen is het de zoveelste slag. Censuur is er al op een veel dieper niveau, op universiteiten, in de pers, er is zelfcensuur. Wel is het een ijkpunt, voor mezelf, in hoeverre ik bedrijven die erin meegaan nog kan vertrouwen.”


Lees ook

De uitstroom uit Hongkong is groot en gênant voor China. ‘Het Hongkong waar ik vandaan kom, bestaat niet meer’

Inwoners van Hongkong nemen afscheid van vrienden en familie die emigreren naar het Verenigd Koninkrijk, juli 2021.