Gaat de ultra-orthodoxe bevolking straks het Israëlische leger in?

Terwijl de Israëlische regering zich nog moet buigen over een nieuwe wet, kan de ultraorthodoxe bevolking van Israël vanaf maandag, 1 april, worden gerekruteerd voor het leger. De wet die regelde dat ultraorthodoxe joden vrijgesteld zijn voor militaire dienstplicht is verlopen. De kwestie verdeelt Israël al jaren, en is door de Gaza-oorlog opnieuw in alle hevigheid opgelaaid.

Tegenstanders van de vrijstelling menen dat de dienstplicht door iedereen moet worden gedragen. In Israël geldt dienstplicht vanaf 18 jaar. Mannen dienen drie jaar in het leger, vrouwen twee jaar. De afgelopen maanden zijn in verband met de oorlog in Gaza honderdduizenden reservisten opgeroepen.

Haredim, ultraorthodoxe joden, zijn al sinds de oprichting van Israël in 1948 vrijgesteld van dienstplicht. Ook Palestijnse inwoners van Israël hoeven niet in het leger. De toenmalige premier David Ben-Gurion besloot de haredim – toen een zeer kleine minderheid – vrijstelling te geven zodat zij zich konden wijden aan studie van de Torah in yeshiva’s, religieuze scholen.

Inmiddels maken de haredim ongeveer 13 procent van de bevolking uit. Van enkele honderden in de jaren vijftig, groeide het aantal vrijstellingen naar 66.000 het afgelopen jaar. Veel haredim zien deelname aan het leger als een bedreiging van hun levenswijze. Een deel is niet zionistisch en erkent Israël niet als staat.

Voor een groeiende groep Israëliërs wringt het dat yeshiva-studenten overheidssteun krijgen, terwijl de rest van de bevolking in het leger dient. Volgens een recente enquête van het Israel Democracy Institute wil 70 procent van de Israëliërs dat de wet op vrijstelling voor de ultraorthodoxe bevolking verandert.

De afgelopen weken demonstreerden groepen ultraorthodoxe joden tegen de mogelijke wijziging van de vrijstelling, onder meer bij de rekruteringskantoren van het leger, waarbij hardhandig werd opgetreden door de politie.
Foto Ohad Zwigenberg/AP

In strijd met wet

Al in 1998 bepaalde het Israëlische Hooggerechtshof dat de vrijstelling voor ultraorthoxe joden in strijd was met de wetten, en discriminerend is voor degenen die wel dienstplichtig zijn. In 2017 kwam het opnieuw tot een dergelijke uitspraak.

Door de vijf verkiezingen van de afgelopen jaren, die de doorvoering van een nieuwe wet bemoeilijkten, kreeg de regering herhaaldelijk uitstel van het hof om met een nieuw beleid te komen.

De huidige wet op de vrijstelling verliep al afgelopen zomer, maar is sindsdien steeds tijdelijk verlengd. De regering had tot eind maart de tijd gekregen om een plan te presenteren voor de rekrutering van de haredim. Omdat er nog geen definitief plan ligt voor het nieuwe beleid omtrent de vrijstelling, bepaalde het Hooggerechtshof afgelopen week dat per 1 april de subsidie voor haredi yeshiva’s wordt teruggeschroefd, tenzij studenten in het leger dienen.

Voor premier Benjamin Netanyahu dreigt een crisis in zijn coalitie, die afhankelijk is van ultraorthodoxe partijen. Sinds de jaren negentig hebben deze partijen elke poging tot het aanpassen van de uitzonderingspositie van hun achterban herhaaldelijk geblokkeerd. Ook nu willen deze partijen de vrijstelling voortzetten. De mogelijke rekrutering van haredim, die dus per 1 april theoretisch mogelijk zou zijn, zou het einde van de coalitie kunnen betekenen.

Ook binnen het oorlogskabinet heerst verdeeldheid. Benny Gantz heeft gedreigd dat zijn Partij van Nationale Eenheid de noodregering zou verlaten indien een wet op vrijstelling wordt aangenomen. Op X schreef hij dat „waar het werkelijk om gaat is onze behoefte aan soldaten tijdens een moeilijke oorlog, en de behoefte van onze samenleving dat iedereen deelneemt aan het recht om het land te dienen.” Ook Yoav Gallant van Netanyahu’s Likud-partij, minister van Defensie en lid van het oorlogskabinet, liet weten dat hij een wetsvoorstel voor de vrijstelling van haredim niet zou steunen.

‘Naar het buitenland’

De afgelopen weken demonstreerden groepen haredim tegen de mogelijke wijziging van de vrijstelling, onder meer bij de rekruteringskantoren van het leger , en blokkeerden zij de snelweg, waarbij hardhandig werd opgetreden door de politie.

„Als ze ons dwingen om het leger in te gaan, gaan we allemaal naar het buitenland”, zei Yitzhak Yosef, de Sefardische opperrabijn, tijdens een livestream. Bovendien zei hij dat het succes van het leger afhangt van de studie van de Torah. Sommige ultraorthoxen vinden dat de bestudering van de Torah net zo belangrijk is als de dienstplicht.

De leider van de ultraorthodoxe Shas-partij, Aryeh Deri, schreef in een reactie op het besluit van het Hooggerechtshof om steun aan yeshiva’s in te trekken, dat dit „de fundamenten van de joodse identiteit van de staat Israël vernietigt”.

Ultraorthodoxe joden staan in de rij voor het militaire recuiteringskantoor bij de basis in Kiryat Ono om hun uitzondering op dienstplicht in het leger te regelen.
Foto Hannah McKay/Reuters

Desondanks is er een groeiende groep ultraorthodoxen die positief tegenover de dienstplicht staat. Nu al dienen circa 1.200 haredim jaarlijks op vrijwillige basis in het leger.

Terwijl de regering zich buigt over de vrijstelling voor de haredim, ligt er ook een wetsvoorstel van het ministerie van Defensie voor de uitbreiding van de dienstplicht, tot onvrede van onder meer veteranen. Deze wet zou de wettelijke dienstplicht voor mannen uitbreiden van 32 maanden naar de volledige drie jaar en de leeftijd van reservisten verhogen naar 45 jaar en officieren naar vijftig jaar. Het leger kampt inmiddels – nu de Gaza-oorlog al bijna een half jaar woedt en geweld tussen Israël en Hezbollah intensiveert – met een tekort aan soldaten.

Als de vrijstelling maandag vervalt, is het nog maar de vraag of het zo’n vaart zal lopen met de rekrutering en training van haredim. Het leger beschikt echter wel al over speciale programma’s, waarbij rekening wordt gehouden met onder meer seksescheiding, eetvoorschriften en tijd voor gebeden en religieuze studie.