FVD’er Van Houwelingen vindt de nazivlag een ‘ludieke’ manier om iets aan de kaak te stellen, zegt hij in rechtbank

„De façade en de werkelijkheid,” dat schreef Kamerlid Pepijn Van Houwelingen (Forum voor Democratie) op 24 september 2022 in een tweet, met daaronder twee foto’s. Foto 1: voormalig ministers Ernst Kuipers (D66) en Karien van Gennip (CDA) hijsen enthousiast de vlag van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen . Foto 2: Kuipers en Van Gennip hijsen enthousiast een – gefotoshopte – nazivlag.

Het resultaat: woedende Kamerleden, twee aangiften, een officiële klacht bij het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer en een strafrechtelijk onderzoek. Deze maandag, twee jaar later, stond Van Houwelingen voor de meervoudige rechtbank in Den Haag wegens belediging.

Het Openbaar Ministerie eiste een boete van 450 euro. Vorig jaar werd hetzelfde bedrag geëist, maar daartegen ging Van Houwelingen in verzet.

Ontwikkelingsdoelen

In de zaal zijn zo’n vijftien toeschouwers – allen komen steun betuigen aan Van Houwelingen. De voorzitter zegt dat de tweet in de media werd beschreven als ‘nazitweet’, waar Van Houwelingen direct op reageert. „Dat is het dus níét”, zegt hij. „Ik promoot nazisme niet.”

Op de foto hijsen de ministers de vlag van de duurzameontwikkelingsdoelstellingensustainable development goals (sdg’s). Van Houwelingen vindt die „totalitair”.

De zeventien sdg’s beogen onder meer honger en armoede uit te bannen en schoon drinkwater en goed onderwijs te garanderen. „Utopische doelen”, aldus Van Houwelingen, „die niet te verwerken zijn in een vrije samenleving. Om deze plannen te realiseren, is een totalitaire, dictatoriale samenleving nodig.”


Lees ook

Debat geschorst na dreigementen Forum-Kamerlid

Pepijn van Houwelingen (FVD)

‘Netjes’

In de zaal klinken af en toe instemmende geluiden. Als Van Houwelingen een grapje maakt, wordt hard gelachen, na een scherpe opmerking wordt driftig geknikt.

Van Houwelingen noemt het incident waarbij D66-Kamerlid Tjeerd de Groot een verslaggever van Ongehoord Nederland – Van Houwelingen was betrokken bij de oprichting van de omroep – uitmaakte voor fascist. Het Openbaar Ministerie seponeerde deze zaak, omdat De Groot die opmerking op X introk. „Ik lever netjes kritiek op de inhoud, maar wij krijgen het veel zwaarder te incasseren”, aldus Van Houwelingen. „Er wordt heel duidelijk met twee maten gemeten. Wij worden één voor één getart door het OM.”

Het is niet voor het eerst dat een FVD-Kamerlid voor de rechtbank moet verschijnen. Eerder dit jaar werd collega Gideon van Meijeren veroordeeld tot een taakstraf van tweehonderd uur voor twee gevallen van opruiing. Afgelopen vrijdag werd de partij aangeklaagd wegens twee campagnevideo’s, over de spreidingswet en non-binaire en transgender personen.

Door die nazivlag merkt de verdachte de ministers onmiskenbaar aan als nazi’s of sympathisanten van het nazisme

Officier van justitie

Partijvoorzitter Thierry Baudet, penningmeester Freek Jansen en vicevoorzitter Joris van den Oetelaar worden in die zaken verhoord. En de rechtse opiniemaker Raisa Blommestijn – geen politicus, maar, zo zegt Van Houwelingen: „Zij zit ook aan onze kant van het spectrum” – staat volgende maand terecht wegens groepsbelediging.

Meme

Dat hij de vlag in zijn tweet verving door een hakenkruisvlag, toont aan dat hij niet de ministers wilde raken, zegt het Kamerlid, maar de doelen. Had dat niet op een andere manier gekund? „Nee, het is een meme”, legt hij uit. „Een ironische, ludieke manier om iets aan de kaak te stellen.” Ook schreef Van Houwelingen „#SDGs” in de post, waarmee volgens hem duidelijk wordt dat de nazisymboliek slaat op de klimaatdoelen.

De officier van justitie vindt wel degelijk dat de ministers worden geassocieerd met de „dood en [het] verderf” van het naziregime. „Als men een vlag hijst, staat diegene achter de vlag. Door die nazivlag merkt de verdachte ze onmiskenbaar aan als nazi’s of sympathisanten van het nazisme.”

Van Houwelingen erkent achteraf gezien dat het „politiek gezien een onhandige tweet” was, omdat hij hiermee tegenstanders „een stok gaf om mee te slaan”. „Het was een beetje dom, onhandig misschien. Maar dat wil niet zeggen dat het daarmee strafbaar is”, sprak zijn advocaat.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Van Houwelingen zegt na afloop dat het OM volgens hem „geen sterke indruk” maakte. „Ze zeggen eigenlijk dat we zó succesvol zijn, dat ze daar paal en perk aan moeten stellen.” Zijn advocaat verwacht vrijspraak, hijzelf heeft geen verwachtingen. „Dit is een politiek ingestoken proces.”


Lees ook

Nieuwe machthebbers van Ongehoord Nederland delen afkeer van de multiculturele samenleving en het ‘gajes’ van de publieke omroep

Leden van de beweging ‘Samen voor Nederland’ demonstreren in Den Haag.