Future Affairs: op zoek naar de pioniers

Future Affairs Nederland piept en kraakt, de toekomst is onzeker. Maar grote problemen los je vaak op met kleine antwoorden. gaat in deze rubriek op zoek naar de hoopvolle initiatieven in de onderstroom.
Foto Getty Images / bewerking NRC

Stef Bos zong het al mooi: Maar de onderstroom. Die niemand ziet. Bepaalt de richting. Op elk gebied. Het is de onderstroom. De onderstroom. Het is de onderstroom. In een tijd waarin de bovenstroom – de instituties, de grote bedrijven, de mainstream van de samenleving – op veel fronten vastloopt, wordt het alleen maar interessanter om de onderstroom in de gaten te houden. En van dat vastlopen heeft het de laatste tijd wel de schijn. Ecosystemen, de zorg, het onderwijs, basisvoorzieningen zoals wonen en kinderopvang: Nederland piept en kraakt.

Vandaar deze nieuwe rubriek: Future Affairs. De toekomst is per definitie onzeker. Maar door de versnellende klimaatverandering, technologische vernieuwing, steeds zichtbaarder ecologische en maatschappelijke verschuivingen voelt de toekomst toch nog minder voorspelbaar aan dan een tijdje terug.

Samen met lezers wil ik op deze plek op zoek naar hoopvolle initiatieven in de maatschappelijke onderstroom. De pioniers, de pielers, de makers, de dwarsliggers, de start-ups. Mensen die werken aan meer gemeenschapszin, een groenere leefomgeving, gezondere manieren van leven. Die werken aan oplossingen. Aan een betere toekomst.

Grote problemen los je vaak op met kleine antwoorden. Bijvoorbeeld: de Rotterdamse huisarts die signaleert dat een groot deel van de klachten bij zijn patiënten komt door financiële stress, en gewoon zélf, buiten alle kaders om, tegen de richtlijnen in, financieel advies in zijn spreekkamer organiseert. De woongroep die probeert samen, off the grid zelfredzaam te zijn om zo duurzamer te leven. De buurtbewoner die niet gaat lopen klagen over een vervallen pleintje, maar een actie op touw zet voor een nieuwe groene ontmoetingsplek. De boer die zijn boosheid omzet in radicaal betere manieren van omgaan met de natuur.

Elke week interview ik één iemand die het anders doet, durft te experimenteren, het tegen grote belangen op durft te nemen. Die verbeeldingskracht heeft over hoe het anders kan. Dat kan groots en meeslepend zijn, maar ook heel klein en betekenisvol. Van de planeet tot de buurvrouw.

Hoop zit vaak in kleine stapjes die samen kunnen optellen tot iets groots. Want dat is nog een gevolg van de tijd van grote transities waarin we nu leven. Als oude structuren afbrokkelen, maar het nieuwe nog zo onaf is, ontstaat er ruimte. Antropologen noemen dat ‘liminale ruimte’. De ruimte van de overgang, de grens. De wetenschap over liminale fases leert dat veranderingen dan ineens veel sneller kunnen gaan. De samenleving wordt zoals filosoof Zygmunt Bauman het noemt ‘vloeibaarder’: de rimpeleffecten, het besmettingsgetal zou je kunnen zeggen, van kleine initiatieven wordt groter.

Hoop zit in kleine stapjes die kunnen optellen tot iets groots

Er is een geinig raadseltje over hoe tegeninituïtief snel dat soort besmettelijke, exponentiële veranderingen kunnen gaan. Stel, je laat een waterdruppel in de Johan Cruijff Arena op de middenstip vallen. Elke seconde verdubbelt het aantal druppels: 1, 2, 4, 8, 16 en zo verder. Hoe lang duurt het voordat het hele stadion overstroomt met water?

De meeste mensen raden iets in de orde van uren, een dag misschien. Het juiste antwoord is: na 47 seconden. Ja echt, na 47 seconden stroomt het hele stadion al over. En dat terwijl er na 30 seconden nog maar een klein plasje ligt, amper te zien van de tribune. Wie dan in het stadion zou zitten, zou zich afvragen: waar gáát dit over?

Je kunt dus maar beter goed letten op al die kleine druppeltjes samen. Op een gegeven moment verandert de onderstroom in de bovenstroom.