Friedrich Merz leidt christendemocraten bij Duitse verkiezingen volgend jaar

CDU-voorzitter Friedrich Merz zal bij de volgende Bondsdagverkiezingen als lijsttrekker voor de christendemocraten aantreden. Dat hebben Merz en Markus Söder, voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU, dinsdag eensgezind bekend gemaakt.

Het is geenszins een verrassing dat Merz lijsttrekker wordt – maar andere partijen zullen hebben gehoopt dat het benoemen van een lijsttrekker in de CDU/CSU voor interne strijd zou zorgen waar de concurrentie van had kunnen profiteren. Voorafgaand aan de Bondsdagverkiezingen van 2021 trok CSU’er Markus Söder het leiderschap van toenmalig CDU-voorzitter Armin Laschet in twijfel, wat tot grote spanningen in de partij zorgde en mede heeft bijgedragen aan het verlies van het CDU in die verkiezingen.

Als de huidige coalitie onder kanselier Olaf Scholz (SPD) het tot het einde van de termijn uitzingt zijn de Bondsdagverkiezingen op 28 september 2025. Op dit moment staat de CDU/CSU er uitstekend voor in de peilingen: met ruim 30 procent heeft de partij een comfortabele voorsprong op de SPD, die rond 15 procent kwakkelt. De grote ontevredenheid over de regering Scholz zou het voor Friedrich Merz niet al te moeilijk moeten maken om in september 2025 het kanselierschap binnen te halen.

De geruisloze benoeming van Merz is belangrijk voor de CDU/CSU, maar was geen vanzelfsprekendheid. Merz is in zijn eigen partij niet onomstreden. Drie keer stelde hij zich kandidaat voor het voorzitterschap van de CDU. Pas bij de derde poging, in 2021, werd hij verkozen. Veel CDU’ers vinden Merz te conservatief en te polariserend.

Populistische taal

Merz zat van 1994 tot 2009 in de Bondsdag, en dacht al eerder in zijn carrière lijsttrekker te kunnen worden, maar werd rond de eeuwwisseling voorbijgestreefd door Angela Merkel. Uit onvrede met Merkels koers – die hij te progressief en te sociaal vond – trok hij zich in 2009 terug uit de politiek, en keerde pas terug toen Merkel in 2018 haar afscheid aankondigde. In de tussentijd werkte Merz onder meer als advocaat en als voorzitter van de raad van commissarissen van de Duitse tak van vermogensbeheerder Blackrock.

Nog altijd behoort Merz tot de liberaal-conservatieve tak van de christendemocraten. Hij schuwt populistische taal niet – zo riep hij na de aanslag in Solingen, waarbij drie mensen om het leven kwamen, op om geen enkele asielaanvrager uit Syrië of Afghanistan het land meer in te laten. Ook wil Merz dat mensen die elders in Europa al asiel aanvroegen aan de Duitse grens worden geweigerd, ook als dat in strijd is met Europees recht.

Merz is ook conservatief wat economisch beleid aangaat en een fel pleitbezorger van de Duitse ‘Schuldenbremse’, het begrotingsevenwicht. Voor Merz’ concurrenten is diens gebrek aan ervaring – hij maakte nooit deel uit van een regering – zijn voornaamste achilleshiel.


Lees ook

deze reportage over de christendemocraten in Saksen

Michael Kretschmer (midden), minister-president van de deelstaat Saksen, bij een verkiezingsbijeenkomst in Zwickau, 15 augustus.