Fremantle Highway helemaal leeggehaald, overgedragen aan Japanse eigenaar

Vrachtschip De sleep- en bergingsbedrijven Boskalis en Multraship haalden de afgelopen weken de ruim 3.700 auto’s auto van het schip, dat eind juli in de Noordzee in brand vloog. Het is nog onduidelijk wat de eigenaar met het schip gaat doen.
De Fremantle Highway ligt sinds begin augustus in de Eemshaven.
De Fremantle Highway ligt sinds begin augustus in de Eemshaven. Foto Emiel Muijderman/ANP

Sleep- en bergingsbedrijven Boskalis en Multraship hebben woensdag de laatste van de ruim 3.700 auto’s die zich op het vrachtschip Fremantle Highway bevonden van boord gehaald. Dat laat Boskalis vrijdag weten aan NRC. Een woordvoerder van het bedrijf zegt daarnaast dat hun „werk erop zit”. De bedrijven hebben het schip overgedragen aan de Japanse eigenaar Shoei Kisen Kaish.

De Fremantle Highway, die in de nacht van 25 op 26 juli in de Noordzee in brand vloog, ligt sinds begin augustus in de Eemshaven. Daar haalden de bergingsbedrijven het schip, dat waarschijnlijk nog een aantal weken in de haven zal blijven liggen, de afgelopen weken leeg. Tijdens het leeghalen vatte een auto vlam, maar dat incident had nauwelijks gevolgen.

Volgens een woordvoerder van Groningen Seaports moet het schip „uiterlijk 14 oktober” zijn vertrokken, schrijft persbureau ANP. De haven heeft de kade waaraan de Fremantle Highway momenteel ligt dan nodig van andere doeleinden. De vraag is wat de eigenaar van het schip gaat doen: slopen of repareren. Momenteel is het nog onduidelijk wat het besluit van Shoei Kisen Kaish wordt.

Lees ook: Redding met helikopters duurde lang: van Den Helder via Rotterdam naar het vrachtschip boven Ameland

De Fremantle Highway vertrok eind juli vanuit het Duitse Bremerhaven en was onderweg naar het Egyptische Port Said, om via het Suezkanaal naar de eindbestemming Singapore te varen. Van de ruim 3.700 auto’s aan boord waren ongeveer 500 auto’s elektrisch. Het is nog altijd onduidelijk hoe de brand, die meerdere dagen woedde, ontstond.