Franse premier Barnier wil eigen pad bewandelen en radicaal-rechts tevreden houden

De Franse premier Michel Barnier (73) staat er dinsdagmiddag ontspannen bij in de halfronde vergaderzaal van de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Hij praat rustig, laat zich niet verstoren door boegeroep en maakt af en toe een grapje waar hij zelf voorzichtig om lacht.

Misschien is het zijn gevorderde leeftijd. Of zijn jarenlange ervaring: Barnier begon in 1978 als parlementariër („héél lang geleden”) en bekleedde daarna verschillende ministersposten en functies binnen de Europese Unie. Vanaf 2016 voerde Barnier voor de EU de Brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.

Zijn kalmte is hoe dan ook opvallend, want de situatie waarin Barnier verkeert is niet geruststellend: hij leidt een piepjonge minderheidsregering, die bij het minste of geringste ten val gebracht kan worden door de oppositie. Barnier is in de Assemblée voor zijn vuurdoop: zijn déclaration de politique générale, waarmee de premier traditiegetrouw de plannen van zijn regering uiteenzet.


Lees ook

In Frankrijk treedt een wankele, rechtse regering aan

Premier Michel Barnier, in het midden achter president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron, tijdens de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen op 8 september.

Iedereen aan boord

Barnier laat in zijn toespraak zien dat hij zowel de linkse als de radicaal-rechtse oppositie aan boord wil houden. Zo wil de premier de enorme Franse staatsschuld (3.200 miljard euro) aanpakken door de belasting voor grote bedrijven en rijke Fransen (tijdelijk) te verhogen en kondigt hij aan dat het minimumloon omhoog gaat. Hij spreekt zich ook uit voor strenger klimaatbeleid. Zo moet er beter worden nagedacht over watermanagement.

Maar hij toont zich ook streng op het gebied van orde en veiligheid: zo moeten mogelijkheden om jonge criminelen te straffen worden uitgebreid, blijft de strijd tegen drugscriminaliteit „een prioriteit” en wil hij het makkelijker maken om buitenlandse criminelen uit te zetten. Barnier zegt dat Frankrijk „geen bevredigende controle meer heeft over het migratiebeleid”.

Zoals verwacht zitten er geen enorme hervormingen tussen. De premier kan ook niet anders: zonder meerderheid in de Assemblée Nationale is het ingewikkeld om verstrekkende veranderingen doorgevoerd te krijgen. Het betekent een breuk met de afgelopen jaren, gezien president Emmanuel Macron er juist prat op gaat Frankrijk te willen moderniseren en hervormen.

Een andere toon

Barnier laat vaker zien dat hij en zijn ministers anders zullen regeren dan de eerdere regeringen onder Macron, die sinds 2017 aan de macht is en tot dusver vier premiers versleet. Macron en zijn vorige premiers zijn er jarenlang van beschuldigd te verticaal te regeren, dus Barnier lijkt ‘dialoog’ als sleutelwoord te hebben genomen. Hij zegt dinsdagmiddag meer in gesprek te willen met gewone Fransen, met vakbonden en lokale overheden.

Ook wil hij meer macht neerleggen bij het parlement. Oók als het gaat om Macrons gehate pensioenhervorming, die in 2023 werd doorgevoerd zonder parlementsstemming. Zowel links als radicaal-rechts wil een streep door de hervorming, die de gemiddelde pensioenleeftijd met twee jaar verhoogde. Barnier stelt dinsdag voor de wet te verbeteren. „Ik wens dat het parlement debatteert, aanpast, verbetert.” Ook hiertoe wordt Barnier door de politieke realiteit gedwongen, maar het past ook bij de man die bekendstaat als een ervaren onderhandelaar.

Macron zelf verkeert intussen meer op de achtergrond dan Frankrijk van hem gewend is. Bij zijn vorige regeringen was het feitelijk Macron die de plannen bedacht, maar hij heeft Barnier „geen enkele rode lijn” opgelegd, zo zei een adviseur tegen Le Parisien. Het nieuwe motto van de president zou zijn: „de president heeft het overzicht, de regering regeert”. Ook hier geldt dat Macron wel moet, gezien hij voor het eerst samenwerkt met een premier van een andere politieke stroming: Barnier zit niet bij Macrons Renaissancepartij, maar bij het conservatief-rechtse Les Républicains.


Lees ook

Frankrijk begeeft zich op onontgonnen terrein met premier die onder curatele staat van Le Pen

De net aangewezen premier Michel Barnier.

Rol Rassemblement National

Een aantal keer wil Barnier dinsdag een wit voetje halen bij de radicaal-rechtse politica Marine Le Pen. Zoals wanneer hij benadrukt dat hij en zijn ministers „naar iedereen van u zullen luisteren en zullen respecteren, wat de politieke voorkeur ook is”. Hiermee reageert hij op kritiek uit Macrons achterban, die vindt dat Barnier niet met de radicaal-rechtse partij – voorheen altijd uitgesloten vanwege haar extreme ideeën – zou moeten overleggen.

Vorige week liet Barnier ook al zien hoezeer hij Le Pen niet tegen de haren in wil strijken: nadat minister van Economie Antoine Armand had gezegd dat het Rassemblement National geen Republikeinse (lees: geen respectabele) partij is, floot Barnier hem terug en belde hij Le Pen op om excuses aan te bieden. Dit doet hij omdat hij weet dat zijn regering valt of staat bij de gratie van Le Pens Rassemblement National, de grootste oppositiepartij. Hiermee is Le Pen als het ware de scheidsrechter geworden die bepaalt wanneer de regering valt.

Le Pen toont graag hoe machtig ze nu is: na de toespraak van Barnier zegt ze dinsdagmiddag niet meteen een motie van wantrouwen in te dienen tegen de nieuwe regering, omdat „het RN het land niet in de chaos wil trekken”. Wel benadrukt ze dat haar steun aan de regering-Barnier erg dun is. „De grootste parlementaire kracht, die wij vormen, zal veeleisend zijn.”

Barnier weet zelf ook dat het beeld bestaat dat hij aan de leiband van Le Pen zit, en poogt dat dinsdag iets recht te zetten. „Het gaat de afgelopen tijd veel over rode lijnen”, zegt hij doelend op de grenzen die Le Pens steun zou hebben. „Maar ik heb zelf ook rode lijnen.” Een daarvan is dat „er geen enkele tolerantie zal zijn voor racisme en antisemitisme”.