Franse filmproducent Dominique Boutonnat veroordeeld voor seksueel misbruik van petekind

Dominique Boutonnat, filmproducent en directeur van Frankrijks topinstituut op het gebied van film, krijgt gevangenisstraf voor seksueel misbruik van zijn petekind. Dat oordeelde het strafhof van Nanterre vrijdag. Hij krijgt een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk. Daarnaast is hem voor drie jaar verboden contact te onderhouden met het slachtoffer. Direct na de veroordeling kondigde Boutonnat aan dat hij opstapt als hoofd van het Centre national du cinéma et de l’image animée (CNC).

Volgens zijn petekind randde Boutonnat hem aan tijdens een vakantie in Griekenland in 2020, toen hij negentien was. Boutonnat ontkent dit. Hoewel het strafonderzoek in 2021 al liep, werd hij door de Franse overheid in 2022 opnieuw tot hoofd van het CNC benoemd. Het CNC is het belangrijkste instituut voor de filmwereld in Frankrijk, en valt onder het Franse ministerie van Cultuur. Boutonnat mag nu van het strafhof zijn straf van zeker één jaar thuis uitzitten, met een enkelband.


Lees ook

Interview met actrice Judith Godrèche: ‘De Franse cinema is geen veilige werkplek’

Judith Godrèche (midden) tijdens een demonstratie in Parijs tegen feminicide op Internationale Vrouwendag dit jaar.

Activisten wilden al sinds het begin van het politieonderzoek dat Boutonnat aftrad, maar hij gaf daar aanvankelijk geen gehoor aan. Binnen de Franse filmindustrie is de afgelopen tijd veel kritiek op mannen in gevestigde posities, want er lopen momenteel meerdere #MeToo-zaken. Zo wordt de bekende acteur Gérard Depardieu (75) momenteel onderzocht in een verkrachtingszaak en is hij door bijna twintig vrouwen beschuldigd voor seksueel wangedrag.