Frankrijk gedenkt Delors met lessen voor EU én Macron

Het weer lijkt zich aan de gelegenheid aan te passen als na weken van regen op een kraakheldere en ijzige vrijdagochtend Frankrijk en politiek Brussel afscheid nemen van een van Europa’s invloedrijkste politici: oud-minister en voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors. Vorige week overleed hij op 98-jarige leeftijd.

Gasten uit alle hoeken van Frankrijk en Europa zijn afgekomen op het hommage national (‘nationaal eerbetoon’) op de binnenplaats van het weelderige Hôtel des Invalides in het hart van Parijs: van Delors’ dochter en burgemeester van Lille Martine Aubry (het laatste lid van het gezin-Delors) tot Franse politieke prominenten als oud-premier Lionel Jospin en oud-president François Hollande of EU-kopstukken zoals voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en een tiental EU-regeringsleiders. Viktor Orbán, de Hongaarse premier, is er. Maar ook Mark Rutte. Zoals gebruikelijk bij zulke eerbetonen neemt alleen de Franse president, Emmanuel Macron, het woord.

Staand voor Delors’ grafkist, met Franse driekleur omhangen, spreekt Macron in een sobere en voor zijn doen kort verhaal lovende woorden over de politicus die hij bewonderde maar nooit heeft ontmoet. De president spreekt over Delors’ nalatenschap voor Frankrijk, als invloedrijk vakbondsman, getalenteerd compromissensluiter en minister van Economie onder president François Mitterrand. Over zijn verdiensten voor de Europese Unie „waarvan hij het gezicht heeft helpen schetsen, streek voor streek”.

Als voorzitter van de Europese Commissie stond Delors in de cruciale jaren tussen 1985 en 1995 onder meer aan de wieg van de Europese interne markt en de euro. Ook verzon hij het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus – bij het afscheid in Parijs is daarom ook een vijftigtal Erasmus-studenten aanwezig. Macron: „Zelden heeft ons Europa zoveel vooruitgang geboekt.”


Lees ook
‘Monsieur Europe’ Jacques Delors legde fundament voor moderne EU

Jacques Delors in 1988.

Europese verkiezingen

Met de Europese verkiezingen van juni in aantocht – en de in heel Europa breed gedeelde zorgen over een mogelijke radicaal-rechtse overwinning – bestond vooraf al de verwachting dat de president de hommage aan Delors zou willen gebruiken om zijn eigen pro-Europese agenda te onderstrepen. Het Élysée wilde die schijn tegengaan en drukte journalisten van tevoren op het hart dat „het eerbetoon volledig los staat van alle politieke zorgen met betrekking tot de komende verkiezingen. De president heeft dat helemaal niet in gedachten”.

Toch zijn tussen Macrons regels als altijd politieke boodschappen te vinden. Hij legt een link tussen een drie-eenheid die Delors vaak gebruikte („de concurrentie die stimuleert, de solidariteit die verenigt en de samenwerking die versterkt”) en de zaken die hij zelf nodig acht voor een sterker Europa: soevereiniteit, eenheid en versterking van de identiteit.

Hoewel hij niet letterlijk vooruitblikt op de Europese verkiezingen, werpt de president zijn blik wel naar voren. „Jacques Delors heeft ons […] de fakkel doorgegeven”, zegt hij tegenover de aanwezige EU-leiders. „Dit pad, zijn pad, gaat door. Een moeilijk pad, een bergpad dat zich verwijdert van gemakken en schijnvertoningen, altijd in disbalans.”

Dat Delors überhaupt een hommage national krijgt is in Parijs al een politiek signaal: deze eer is enkel weggelegd voor militairen die zijn gestorven ‘voor Frankrijk’, voor oud-presidenten of voor burgers met uitzonderlijke verdiensten voor het eigen land.

In zijn toespraak lijkt de pro-Europese Macron zich voorzichtig op te werpen als een van Delors’ politieke erfgenamen, maar het is maar de vraag wat Delors daarvan had gevonden. Hoewel de socialist zich positief uitliet over Macrons beroemde Sorbonne-toespraak over de toekomst van de Europese Unie aan het begin van zijn presidentschap in 2017, sprak hij zich daarna meermaals kritisch uit over de president. In een van de laatste interviews die Delors gaf, aan Le Point in 2021, stelde hij onder meer dat Macron anders dan hijzelf absoluut geen sociaal-democraat is („al zijn politiek laat dat zien”). Ook merkte hij fijntjes op dat Macrons plannen voor een soeverein Europa heus niet zo gemakkelijk te bewerkstelligen zijn.


Lees ook
Dit is precies het Europa dat Jacques Delors zorgen baarde

Dit is precies het Europa dat Jacques Delors zorgen baarde

Kritische dochter Aubry

Dochter Martine Aubry, oud-minister onder premier Jospin en sinds 2001 burgemeester van Lille, is nog veel uitgesprokener over Macron. Zij haalt al sinds hij minister van Economie was geregeld fel naar hem uit in Franse media, onder meer vanwege zijn liberale economische beleid en zijn vermeende arrogantie. Volgens bronnen van Le Monde is het geen toeval dat Delors en Macron elkaar nooit bij leven ontmoet hebben: Macron zou meermaals hebben geprobeerd Delors te ontmoeten, maar om zijn dochter niet voor het hoofd te stoten zou de Europese prominent hiervan hebben afgezien.

Vrijdagochtend is van dit soort spanningen niets te merken – Macron en zijn vrouw Brigitte begroeten Aubry vriendelijk en Élysée-bronnen benadrukken dat de samenwerking voor het afscheid „extreem prettig” is verlopen. Ook de andere aanwezigen lijken zich aan het script te houden dat deze dag enkel en alleen draait om het afscheid. Gevraagd of de bijeenkomst extra lading had in aanloop naar de naderende Europese verkiezingen, reageert demissionair premier Mark Rutte na afloop semi-verbaasd: „In aanloop naar wát?”. Om dan toe te voegen: „Nee joh, daar ben ik hier niet voor. Ik ben er om een hommage uit te brengen aan Jacques Delors.”