Frankrijk evacueert Franse burgers uit Niger na coup

Staatsgreep De veiligheid in Niger is volgens de Franse ambassade achteruitgegaan, nadat militairen er vorige week de macht grepen. De junta beschuldigt Frankrijk van het plannen van een militaire interventie.

Voorstanders van de coup zongen afgelopen dagen anti-Franse teksten.
Voorstanders van de coup zongen afgelopen dagen anti-Franse teksten.

Foto Issifou Djibo/EPA

Frankrijk gaat vanaf dinsdag burgers uit Frankrijk „en andere Europese landen” uit Niger evacueren. Dat melden de Franse ambassade in hoofdstad Niamey en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus Franse media dinsdag. De veiligheid in Niger is volgens de Franse ambassade verslechterd, nadat militairen vorige week de macht grepen in het West-Afrikaanse land. De president Mohamed Bazoum wordt vastgehouden in zijn paleis.

De militaire junta beschuldigt Frankrijk ervan een gewapende interventie te plannen. De Fransen zouden de afgezette president willen bevrijden. Niger was tot 1960 een kolonie van Frankrijk, dat zijn militaire aanwezigheid in het Afrikaanse land de afgelopen decennia heeft behouden. Voorstanders van de coup zongen afgelopen dagen anti-Franse teksten en staken de Franse vlag in brand in de Niamey. Ook gooiden ze ramen in van de Franse ambassade en ze staken een deur in brand. Het lukte ze niet om de ambassade binnen te dringen.

Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken woonden er in 2022 iets minder dan 1.200 Franse staatsburgers in Niger, aldus persbureau Reuters. Fransen worden verzocht op een nader te bepalen tijdstip met eigen vervoer naar een verzamelpunt in de hoofdstad te reizen. In Niamey is het momenteel nog relatief rustig. Frankrijk gaat ook helpen burgers uit andere Europese landen te evacueren.

Het is niet duidelijk of Frankrijk ook Nederlanders uit Niger gaat evacueren. De Nederlandse ambassade in Niger houdt contact met zo’n 25 Nederlanders die bekend zijn bij het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) noemt de situatie „zeer zorgelijk” op X (voorheen Twitter). Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor Niger.


Lees ook: ‘Nigerezen moesten altijd lachen als Niger door het Westen een democratie genoemd werd’