Nan Goldin, de fotograaf die met haar intieme snapshots de esthetiek van de kunstfotografie veranderde, is de invloedrijkste kunstenaar op dit moment. Tot die conclusie komt het kunsttijdschrift Art Review, dat elk jaar een top-honderd van invloedrijkste personen in de kunstwereld samenstelt. „Goldin staat bovenaan de lijst als de zichtbaarste en prominente kunstenaar, niet alleen als vastlegger en getuige, maar ook als woordvoerder, klokkenluider, activist en ethische stem”, aldus Art Review. Goldins directheid en rauwheid is een van de redenen waarom ze al vaak hoog op lijstjes met invloedrijke en belangrijke kunstenaars stond. Vorig jaar stond ze ook in de Time 100, waarin elk jaar de invloedrijkste personen ter wereld worden uitgelicht. Time koos haar vooral om haar acties tegen de financiële banden van musea met de Sackler-familie, eigenaren van farmaceutisch bedrijf Purdue Pharma. Momenteel is in het Stedelijk Museum Amsterdam haar overzichtsexpositie This Will Not End Well te zien. Vorig jaar ging de eerste plek in de Art Review Power 100 naar het Indonesische kunstcollectief Ruangrupa dat de Documenta samenstelde.
Lees ook
Fotograaf Nan Goldin: ‘Soms ga ik zitten en tel de mensen die dood zijn. Ik zeg hallo tegen ze’
De Art Review stelt de lijst elk jaar samen met een groep experts. De rol van kunst in de samenleving, de manier waarop kunst maatschappelijke ontwikkelingen beïnvloedt, is daarbij de rode draad. Anders dan vorig jaar zijn er dit jaar minder collectieven geselecteerd, en ook geen bewegingen of trends, waar in eerdere jaren de NFT’s (non-fungible tokens) en Black Lives Matter op de eerste plek stonden.
Vooral individuele kunstenaars
De top-tien bestaat vrijwel alleen uit individuele kunstenaars, op één collectief na – het Australische Karrabing Film Collective (9), dat uit oorspronkelijke bewoners van de Northern Territories bestaat en vergeten stemmen weer onder de aandacht brengt. De Duitse Hito Steyerl staat op de tweede plaats, vanwege haar manier van het analyseren en verwerken van machtsverschuivingen in de wereld . Ze is een „soort orakel” geworden, aldus Art Review. Gevolgd door de Thaise kunstenaar Rirkrit Tiravanija (3). Simone Leigh (4) en Isaac Julien (5) staan erop omdat ze Zwarte geschiedenis in hun werk over het voetlicht brengen. Ze worden gevolgd door de Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama (6), omdat hij niet te missen was dit jaar bij belangrijke Biënnales (Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten en op die van São Paulo, Brazilië). Theaster Gates staat op zeven, omdat hij naast zijn eigen werk een belangrijke stem geeft aan zwarte kunstenaars in het Rebuild Foundation, en filmer en kunstenaar Steve McQueen (8) is opgenomen vanwege zijn oog voor verborgen geschiedenissen. De film De bezette stad was daarvan dit jaar een indrukwekkend voorbeeld. De top-10 sluit af met de Chinese kunstenaar Cao Fei. Zij wordt geprezen om haar rol in de ontwikkeling van digitale cultuur.
Op de hele top honderd van 2023 staan naast veertig kunstenaars ook curatoren, kunsthandelaren, museumdirecteuren, denkers (waaronder schrijver Teju Cole) en andere collectieven zoals Forensic Architecture, dat onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen. Vergeleken met vorig jaar is het aantal kunsthandelaren toegenomen, waaruit je zou kunnen concluderen dat ook kunstbeurzen een steeds grotere betekenis krijgen.