Forum Groningen toont de beste wildedierenfoto’s

Honderd prachtige en soms schokkende winnende wildedierenfoto’s uit de jaarlijkse Wildlife Photographer of the Year competitie van Londens natuurhistorisch museum zijn tot zondag 3 november te zien in Forum Groningen. Voor de 59ste editie van die wedstrijd van vorig jaar werden door professionele en amateurfotografen bijna 50.000 natuurfoto’s uit 95 landen ingestuurd. De uitverkoren foto’s geven niet alleen een beeld van de diversiteit van de natuur, maar ook van de kwetsbaarheid ervan en de invloed van de mens op de natuur. Forum Groningen werkt voor deze expositie samen met het National History Museum in Londen, die de wedstrijd jaarlijks organiseert.


Lees ook

De foto’s van de World Wildlife Photography wedstrijd

Op een klif in een zuidelijke woestijn in Israël fotografeerde Amit Eshel een gevecht tussen twee Nubische steenbokken. Het gevecht duurde een kwartier. Beide beesten kwamen er zonder enig letsel vanaf.

In de donkere tentoonstellingszaal in Groningen zijn de foto’s groot op lichtbakken aan de wand goed te bekijken. Er zijn ook films te zien, waarin fotografen hun werkwijze tonen.

Een van de winnende foto’s in de categorie zoogdieren is die van de Amerikaans-Zimbabwaanse fotograaf Dana Allen. In Zuid-Afrika volgde hij de poging van een jong luipaard om een stekelvarken te pakken. Het beest zette zijn stekels op. Na een kwartier gaf de luipaard het op en begon de stekels uit zijn poot te halen, aldus Allen.

Twee andere indrukwekkende foto’s gaan over de invloed van de mens op de natuur. De Nederlandse fotograaf Jasper Doest fotografeerde in een natuurpark in Gabon een olifant in doodsnood. Het dier was aangereden door de trein die door het natuurpark Lopé National Park rijdt om mangaan, een zogeheten overgangsmetaal uit de mijn van Moanda naar de hoofdstad Libreville te brengen. Jaarlijks worden zo’n twintig olifanten door de ertstrein aangereden. Deze olifant overleefde de aanrijding niet.

En de Nederlands-Vlaamse fotograaf Jef Pattyn legde in Puerto López in Ecuador vast hoe vissers hun vangst aan wal brachten.

Forum Groningen organiseert bij deze expositie ook eigen landelijke natuurfotowedstrijd, geïnspireerd op de Wildlife Photographer of the Year competitie. Tot en met 8 september kunnen professionele en amateurfotografen van alle leeftijden een foto inzenden, via forum.nl/fotowedstrijd. De beste zullen in Forum Groningen geëxposeerd worden.

Met het kaartje voor de Wildlife Photographer-expo kan je ook de andere expositie in Forum bezoeken, America & Trump by Andres Serrano, met foto’s en een curieuze collectie Trump-objecten, zoals zijn gesigneerde goudkleurige ‘Never surrender’- sneakers.

Expositie Wildlife Photographer of the Year, Forum Groningen, t/m 3 nov. Inl. forum.nl

Een olifant in doodsnood nadat die is aangereden door trein in een wildpark in Gabon, foto Jasper Doest/ Wildlife Photographer of the Year

Visser brengt vangst aan wal in Puerto Lopéz in Ecuador, foto Jef Pattyn / Wildlife Photographer of the Year