Formatiegesprekken deze week voortgezet op andere locatie en zonder informateur Plasterk

Formatiegesprekken deze week voortgezet op andere locatie en zonder informateur Plasterk

De formatiegesprekken worden deze week voortgezet op een afwijkende locatie zonder informateur Ronald Plasterk. Dat hebben de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB maandag besloten, meldden meerdere media, waaronder RTL Nieuws. Niet de gebouwen van de Tweede Kamer, maar het ministerie van Justitie dient de rest van de week als decor voor de onderhandelingen. Uiterlijk volgende week maandag levert Plasterk een tussentijds verslag in over de voortgang van de formatie.

Mogelijk is de keuze om de onderhandelingen elders dan de gebruikelijke locatie en zonder Plasterk te voeren een manier om de rangen te sluiten in de laatste rechte lijn naar het tussentijdse verslag. Maandagavond benadrukte PVV-leider Geert Wilders op X dat de inzet van de onderhandelende partijen „echt moet zijn om er samen uit te komen”. Zowel VVD-leider Dilan Yesilgöz als Van der Plas onderschreven die boodschap met een retweet. NSC-leider Pieter Omtzigt heeft vooralsnog niet gecommuniceerd.

Lees ook: Moeizame gesprekken, weinig chemie: met de deadline in zicht wordt de formatie ‘heel erg spannend’

Het besluit om de gesprekken zonder Plasterk op een andere locatie te voeren komt na een weekend waarin de boerenprotesten de verhoudingen verder op scherp zette. Omtzigt sprak BBB-leider Caroline van der Plas in een bericht op X rechtstreeks aan omdat ze geen afstand wilde nemen van „verkapte dreigementen” van de voorman van Farmers Defence Force aan het adres van politici. Ook de spreidingswet zorgde de afgelopen weken voor verdeeldheid tussen de betrokken partijen.

Beeld van afgelopen week na een onderhandelingssessie. Maandagavond benadrukte PVV-leider Geert Wilders dat de inzet van de onderhandelende partijen „echt moet zijn om er samen uit te komen”. Foto Robin Utrecht/ANP