Fluitende Britse schlagerzanger Roger Whittaker op 87-jarige leeftijd overleden

1936-2023 Whittaker scoorde in de jaren zestig en zeventig hits met nummers als ‘If I Were a Rich Man’ en ‘The Last Farewell’. Later in zijn carrière genoot de Britse volkszanger, die meerdere liedjes volledig kon fluiten, bekendheid over de grens met zijn Duitstalige werk.
Roger Whittaker tijdens een optreden in Duitsland.
Roger Whittaker tijdens een optreden in Duitsland. Foto Dagmar Scherf/Gety Images

De Britse folkzanger Roger Whittaker is afgelopen woensdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenmaatschappij Sony Music maandag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA. Whittaker werd in de jaren zestig en zeventig bekend met nummers als ‘If I Were a Rich Man’, ‘I Don’t Believe in If Anymore’ en ‘The Last Farewell’. Hij stond daarnaast bekend om zijn fluittalenten, die hij onder meer liet horen in de volledig gefloten nummers ‘Mexican Whistler’ en ‘Irish Whistler’. Hij verkocht meer dan vijftig miljoen platen wereldwijd, zo is te lezen op zijn website.

Whittaker begon al met liedjes schrijven en zingen toen hij in de jaren vijftig geneeskunde studeerde in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad. Whittaker, die in de Keniaanse hoofdstad Nairobi werd geboren, daar opgroeide en er zelfs twee jaar diende in een speciale Britse legereenheid, verhuisde vervolgens naar Wales om uiteenlopende studies te volgen – onder meer zoölogie en biochemie. Zijn doorbraak in het Verenigd Koninkrijk volgde in 1962, toen zijn nummer ‘Steel Men’ veel op de radio werd gedraaid en hij regelmatig op de Britse televisie verscheen.

Nadat Whittaker zo’n vijftien jaar succes had met Engelstalige nummers – ‘The Last Farewell’ werd met elf miljoen verkochte singles zijn grootste hit – legde de zanger zich toe op Duitstalige muziek. Whittaker sprak aanvankelijk geen Duits, maar zong zijn teksten volledig fonetisch. Ook in zijn Duitstalige nummers, feitelijk schlagermuziek, floot hij tussendoor nog af en toe. Uiteindelijk bouwde Whittaker in Duitsland gestaag een bescheiden fanschare op en bracht hij er niet minder dan 25 albums uit. Populariteit verwierf hij ook in Oostenrijk.

Sinds de eeuwwisseling toerde Whittaker al aanmerkelijk minder dan daarvoor, om in 2013 helemaal te stoppen met optreden. Hij verhuisde met zijn vrouw naar Frankrijk. Zijn familie schrijft in een reactie „groot verdriet” te hebben vanwege het overlijden. „Roger was een iconische artiest, een geweldige echtgenoot en vader. Hij raakte zoveel harten met zijn muziek en zal voor altijd in onze herinneringen voortleven.”