Ex-president Rodrigo Duterte is volgens voorlopige uitslagen met een meerderheid gekozen tot burgemeester van Davao, de derde stad van de Filippijnen in het zuiden van het land. Zijn zoon Sebastian, de huidige burgemeester, is gekozen tot locoburgemeester en zal naar verwachting als waarnemend burgemeester optreden.
De winst bevestigt dat de voormalige president nog altijd een van de populairste leiders is in Filippijnen, ondanks zijn arrestatie en uitlevering aan het Internationale Strafhof in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid waartoe zijn kruistocht tegen de drugshandel zou hebben geleid. De uitslag betekent voor de familie Duterte dat ze de macht behoudt in het zuiden van de Filippijnen.
Deze maandag konden 68 miljoen kiezers twaalf senatoren kiezen (van de vierentwintig) en ruim 18.000 regionale gouverneurs, burgemeesters en wethouders. De verkiezingen waren vooral een krachtmeting tussen de twee machtigste families van de Filippijnen, de Marcos-dynastie, geleid door president Ferdinand Marcos Junior, zoon van oud-dictator Ferdinand Marcos, en de familie Duterte.
Het eind van de vete tussen de Marcos- dynastie en de familie Duterte is nog niet in zicht
Op de achtergrond van deze verkiezingen speelt de strijd om de presidentsverkiezingen van 2028. Daarvoor is het belangrijk loyale senatoren te hebben in de senaat. Om aan de macht te komen in 2022 sloot Marcos Junior een alliantie met Sara Duterte, de dochter van Rodrigo Duterte. Zij werd zijn vicepresident. Sinds een vertrouwensbreuk tussen de twee in 2024 vechten de twee families om de macht.
Volgens de familie Duterte zou Sara in ruil voor haar steun aan Marcos Junior in 2022 op haar beurt zijn steun krijgen voor het presidentschap in 2028. De ruzie leidde tot verraad, volgens analisten: in 2024 vervolgde de staat Sara Duterte wegens corruptie. Ook werd ze ervan beschuldigd een aanslag te hebben beraamd op Marcos Junior.
Complot
Volgens de Duterte-aanhangers maken de aantijgingen deel uit van een complot georkestreerd door Marcos Junior om het presidentschap van Sara in 2028 te dwarsbomen. Ook wordt de uitlevering van Rodrigo Duterte aan het Strafhof gezien als manoeuvre van Marcos om de macht van de familie Duterte te breken.
Lees ook
Lees ook: In Scheveningen wacht ex-president Duterte een ‘humanitaire gevangenis’
In juli wordt in de senaat de zaak tegen Sara Duterte voortgezet. Om haar af te zetten als vicepresident heeft Marcos er een tweederde meerderheid nodig. Volgens een voorlopige uitslag ziet het ernaar uit dat een meerderheid van de senatoren straks op de hand van Marcos is. Omdat ze loyaal zijn aan de dynastie, maar ook omdat ze diens verzet tegen Chinese agressie in Filippijnse en internationale wateren steunen. Tijdens zijn presidentschap had Rodrigo Duterte nauwe banden met China, maar veel Filippijnen vinden deze pro-Chinese houding onwenselijk, gezien de toenemende Chinese dominantie in de regio.
Maar de positie van Marcos Junior is ook weer niet al te sterk. Van de twaalf nu gekozen senatoren zijn er volgens de eerste uitslagen vijf pro-Duterte en vijf pro-Marcos. Van de twaalf aanblijvende senatoren zouden er twee pro-Duterte zijn. Sara Duterte heeft negen senatoren nodig om afzetting te blokkeren. Van niet alle senatoren is bekend waar hun loyaliteit straks zal liggen. Dat betekent dat het einde van de vete tussen beide dynastieën nog niet in zicht is.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132137795-3fc437.jpg|https://images.nrc.nl/IfqJ1W4fbfMtTh8s0cz-G-OvX4A=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132137795-3fc437.jpg|https://images.nrc.nl/KcPBEuve3vALOGLEJhDJzzGrd28=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132137795-3fc437.jpg)
Foto Jam Sta Rosa / AFP
Opvallend is de winst van twee senatoren die verbonden zijn aan de voormalige presidentskandidaat Leni Robredo, een progressieve pro-democratische politica.
Hoewel de Filippijnen sinds de val van Marcos Senior in 1986 een democratie zijn, wordt de politieke macht nog altijd gedomineerd door zo’n tweehonderd rijke families. Omkoping van kiezers, corruptie en desinformatie verzwakken de democratie. Armoede maakt kiezers kwetsbaar, stelde de Filippijnse politicoloog Anthony Borja deze week in het Japanse Nikkei Asia. „Mensen zijn sneller geneigd te stemmen op degene die hun een geldbedrag geeft in plaats van op iemand die goed beleid nastreeft. Het geeft mensen financiële verlossing op de korte termijn, maar oplossingen voor de lange termijn blijven uit.”
