FIFA: beroep van Marc Overmars tegen wereldwijde schorsing afgewezen

De beroepscommissie van de mondiale voetbalbond FIFA heeft het beroep van voetbalbestuurder Marc Overmars tegen zijn wereldwijde schorsing afgewezen. Dat mailt een persvoorlichter van de FIFA woensdag aan NRC. Woensdagmiddag meldde Het Parool dit besluit op basis van de woordvoerder van Overmars.

De tuchtcommissie van het Nederlandse Instituut Sportrechtspraak schorste Overmars vanaf half november 2023 voor twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dit vanwege grensoverschrijdende berichten in zijn periode als directeur voetbalzaken bij Ajax. Precies twee jaar geleden vertrok Overmars om die reden bij Ajax.

Begin vorige maand besloot de tuchtcommissie van de FIFA de nationale uitspraak wereldwijd door te voeren. Daar ging Overmars, sinds maart 2022 technisch directeur bij de Belgische club Royal Antwerp FC, tegen in beroep omdat hij de wereldwijde schorsing „buitenproportioneel” vond.

„De beroepscommissie heeft besloten het beroep van de heer Marc Overmars te verwerpen”, schrijft de FIFA-woordvoerder.

Kosten betalen

Tegen dit besluit kan nog beroep worden aangetekend bij het internationale sporttribunaal CAS. Frank Neervoort, woordvoerder van Overmars, zegt desgevraagd dat hij nog niet weet of zij dat gaan doen. „We willen eerst de toelichting van de afwijzing van het beroep bestuderen.”

Mocht Overmars besluiten in beroep te gaan bij het CAS, dan kan hij zijn werkzaamheden bij Royal Antwerp FC in de tussentijd nog steeds niet uitvoeren. „Een beroep heeft geen opschortende werking”, zegt Neervoort.

De gemaakte kosten van de tuchtprocedure bij de FIFA moeten worden betaald door Overmars, staat in de uitspraak die hij ontving van de voorzitter van de beroepscommissie. Die kosten bedragen omgerekend ruim 1.000 euro.

Door het verwerpen van zijn beroep, mag Overmars zijn huidige functie als technisch directeur bij Royal Antwerp FC tot 16 november 2024 niet uitoefenen.