Feestjurken in een atoombunker, upcycling in de queerclub – de hoogtepunten van Amsterdam Fashion Week

Mode Tijdens Amsterdam Fashion Week was de inspiratie van jonge, upcoming ontwerpers te zien: genderfluïde, persoonlijke mode en veel upcycling. Absolute hoogtepunt: het feest van zelfexpressie bij de show van The Patchwork Family.

De show van Atelier Reservé op het dak van het Adyen-kantoor in Amsterdam.
De show van Atelier Reservé op het dak van het Adyen-kantoor in Amsterdam. Foto Atelier Reservé

‘Ik vraag aan jullie…” De stem van Geert Wilders schalt door de zaal in cultuurcentrum Felix Meritis in Amsterdam. „Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?” Waarna zijn publiek begint te scanderen: „Minder! Minder! Minder!” Dan komen de modellen van ontwerper Yousra Razine Mahrah op, die deze zomer is afgestudeerd aan de modeafdeling van kunstacademie ArtEZ in Arnhem.

In haar collectie ‘K*tmarokkaan’ laat ze tegenstellingen waarmee ze tijdens haar opvoeding in een streng-islamitisch gezin in aanraking kwam samensmelten: de sexy lingerie die ze zelf graag wilde dragen en de bedekte kleding waarin haar ouders haar liever zagen. Berberse volksdracht en de streetwear die jonge Marokkanen in Nederland nu dragen. Dat leverde een jurk gemaakt van geitenhuid op, afgewerkt met sexy zwart kant. En een van oude pufferjassen gemaakte jurk, gedragen over een latex catsuit.

Ze won er afgelopen vrijdag de zeventiende editie van Lichting mee, de belangrijkste Nederlandse prijs voor net afgestudeerde modeontwerpers. De prijsuitreiking en de bijbehorende shows van de tien finalisten zijn steevast een hoogtepunt van Amsterdam Fashion Week én een goede graadmeter voor wie wil weten wat de nieuwste generatie ontwerpers bezighoudt.

Er waren veel overeenkomsten: zonder uitzondering benaderen de ontwerpers gender als een fluïde concept, ‘upcycleden’ ze afgedankte materialen, lieten ze opmerkelijk veel blote borsten en billen op de catwalk zien en waren de inspiratiebronnen achter hun collecties erg persoonlijk. Eén ontwerper maakte een collectie over de alzheimer van zijn oma. Een ander over de verschillende fases van een depressie.

Sinds stylist Danie Bles in 2017 eigenaar werd van de Amsterdamse modeweek, ligt de focus op jong talent en is er veel ruimte voor experiment. Dat heeft verrassende modeweken opgeleverd, die een diverser publiek dan ooit trekken.

De show van Atelier Reservé. Foto Burak Goreler

Deze editie had nog een ander terugkerend thema: veel ontwerpers maakten een uitstapje naar de kunstwereld. Dat begon met de show van Tess van Zalinge op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen (ja, de openingsshow van Amsterdam Fashion Week vond plaats in Rotterdam). Bij galerie Stigter Van Doesburg werd het werk van de Londense kunstenaar David Shurman zij aan zij gepresenteerd met de tassen van het internationaal succesvolle accessoiremerk Wandler. En in Wanrooij Gallery werden drie kunstenaars gekoppeld aan drie ontwerpers.

De overige hoogtepunten van Amsterdam Fashion Week:

1 Atelier Reservé

Atelier Reservé doet al aan upcycling sinds 2016. Oprichters Alljan Moehamad en Deyrinio Fraenk hebben in de loop der jaren een eigen handschrift ontwikkeld, met veel denim, patchwork, baggy silhouetten en tattooverwijzingen. Het dak van het hoofdkantoor van betaalbedrijf Adyen, met spectaculair uitzicht over heel Amsterdam, was afgeladen met pers, familie en fans. Indrukwekkend was de outfit waarin een mannelijk model op volstrekt nonchalante wijze een zilverkleurig korset droeg, gecombineerd met een wijde spijkerbroek, een grijs T-shirt en een tot cape verknipte Burberry-trenchcoat.

2 Elzinga

De show van Elzinga vond plaats in de pikdonkere Vondelbunker, een oude atoomschuilkelder in het Vondelpark die nu dienstdoet als culturele vrijplaats. Omringd door spandoeken met anarchistische leuzen gaf Lieselot Elzinga samen met een bandlid – ze runt Elzinga samen met Miro Hämäläinen, maar is daarnaast bassist en vocalist in de band Baby’s Berserk – een liveoptreden in latex catsuit.

De show van Elzinga in de Vondelbunker. Foto Elzinga

Ondertussen poseerden de modellen om beurten op een ronddraaiend plateau in het type feestjurken met overdreven grote strikken en pofmouwen waarmee het merk geliefd is geworden bij supersterren als Adele. De stoffen reageerden op de discolampen en leken van kleur te veranderen – uiteraard een hit op Instagram. Extra sympathiek: er was geen gastenlijst, iedereen was welkom.

3 The Patchwork Family

Modellen uit de show van The Patchwork Family in queerclub Church. Foto The Patchwork Family

Het hoogtepunt van de week was de show van The Patchwork Family, een steeds verder uitbreidend collectief van jonge ontwerpers (tien deze keer), die op het podium van queerclub Church performance na performance gaven. Elke ontwerper had carte blanche gekregen, met als enige voorwaarde dat alles geüpcycled moest worden.

Niño Divino, alter ego van modeontwerper en muzikant Darin Winklaar (die Lichting in 2020 won), rapte in het Spaans, gekleed een bodywarmer waaraan een plastic poppetje bungelde. Salomé Jeanne, de nieuwste toevoeging aan het collectief, stak de draak met de machocultuur in sportscholen en trok een mannelijk model een krap T-shirt met in roze glitterletters de tekst „Do I lift?” en een rokje gemaakt van poppenhaar aan. Marco Blazevic liet denim biljetten van 20 euro door de zaal strooien. De show eindigde met een bruid in een grote witte jurk, die ter plaatse door twee ontwerpers met een spuitbus en stencils werd versierd.

Het werd niet alleen de beste, maar vooral de vermakelijkste show van de week. Een show die puur om experiment, zelfexpressie en plezier draaide. Met drie kwartier was het verreweg de langste show van Fashion Week (de gemiddelde show duurt tien minuten), maar het publiek bleef uitzinnig – nooit eerder werd er zó hard gejoeld tijdens Amsterdam Fashion Week.