FC Twente legt 28 supporters stadionverbod op vanwege rellen tegen Hammarby IF

Voetbal Bij de Europese thuiswedstrijd tegen Hammarby IF braken FC Twente-supporters uit hun vak en belaagden supporters van de Zweedse club die op de hoofdtribune van de Grolsch Veste zaten.
Bij de thuiswedstrijd tegen Hammarby IF braken FC Twente-supporters uit hun vak en belaagden sponsoren en relaties van de Zweedse club.
Bij de thuiswedstrijd tegen Hammarby IF braken FC Twente-supporters uit hun vak en belaagden sponsoren en relaties van de Zweedse club. Foto via ANP

FC Twente heeft 28 mensen per direct een stadionverbod opgelegd naar aanleiding van de rellen die tijdens de thuiswedstrijd tegen Hammarby IF plaatsvonden. Dat heeft de algemeen directeur van de club Paul van der Kraan vrijdag in een nieuwsbrief bekendgemaakt. In een brief die de 28 supporters ontvingen staat dat ze zich „mogelijk schuldig gemaakt hebben aan ernstig wangedrag”. De verboden gelden voor uit- en thuiswedstrijden en blijven van kracht tot er een definitieve beslissing is genomen in de zaak, die door de politie en het OM wordt onderzocht.

De voetbalclub verwacht nog enkele tientallen stadionverboden uit te delen als het onderzoek naar de ongeregeldheden, die eind juli plaatsvonden, is afgerond. In de wedstrijd in de voorronde van de Conference League tegen het Zweedse Hammarby IF braken leden van de harde kern van FC Twente uit hun vak en belaagden sponsoren en relaties van de Zweedse club die op de hoofdtribune zaten. Een man raakte daarbij gewond. De ME moest worden ingezet om het geweld te smoren. FC Twente zegt de geleden schade op de betreffende personen te willen verhalen.

Ook kondigde FC Twente aan bij de komende Europese thuiswedstrijd tegen het Turkse Fenerbahçe van volgende week donderdag geen eigen supporters onder het uitvak toe te staan. Tegen Hammarby IF was het volgens de club „geen pretje” om onder het uitvak te zitten: het „voelde niet veilig”. Supporters onder het uitvak krijgen een andere plaats toegewezen, waardoor de vakken onder de Fenerbahçe-fans leegblijven. FC Twente schakelde na Hammarby IF ook Riga FC uit, waardoor het in de play-offs met Fenerbahçe strijdt om een plek in het hoofdtoernooi van de Conference League.

Lees ook: Waarom krijgt het voetbal de hooligans niet onder controle? Zes vragen en antwoorden