Familie Trump gaat een cryptoplatform lanceren, cryptobezitters vrezen voor flop

De familie Trump heeft zich in een crypto-avontuur gestort dat World Liberty Financial moet gaan heten. Na weken van geruchten kondigde Donald Trump afgelopen week de lancering aan van een crypto-initiatief. Op 16 september (vannacht) volgen via X nadere details, beloofde hij daarbij. Wat tot nu toe uitlekte over het project, wekt echter weinig vertrouwen onder cryptobezitters.

Project World Liberty Financial heeft veel trekken van een familiebedrijf. Drijvende krachten erachter zijn de drie zoons van Trump: Eric, Donald Jr. en Barron van achttien, die nog studeert. Ze werken voor het project samen met een aantal mannen met een dubieuze reputatie.

Met name Chase Herro zou de ‘crypto-goeroe’ van de familie Trump zijn, zoals persbureau Bloomberg hem noemt. Herro (hij snoept er online vaak een ‘r’ af) heeft een aantal mislukte crypto-avonturen op zijn naam, waar vooral website Coindesk gretig over bericht. In een YouTube-video uit 2018 zegt Herro dat je nog „poep in blik, overgoten met pis en gewikkeld in menselijke huid voor een miljard kunt verkopen, als er een goed verhaal bij zit”.

Samen met Herro en nog een aantal zakenpartners, onder wie een bevriende projectontwikkelaar en zijn zoon, willen de jonge Trumpen een online platform oprichten. Mensen kunnen daar tegen rente cryptovaluta uitlenen en krediet krijgen. Het administratieve beheer daarvan gebeurt op een blockchain. Dat is een openbare database, die wordt bijgehouden door samenwerkende computers. Daar zijn geen banken, beurzen of tussenpersonen bij nodig.

De Trump-broers en hun zakenpartners begeven zich met het platform in de wereld van decentralized finance (DeFi). Dat is een groeiende crypto-sector waarin de taken van banken, zoals krediet verstrekken en rente berekenen, allemaal zijn overgenomen door computercodes. Wie in hun project investeert, wordt een soort aandeelhouder met een stemrecht-token.

Dat recht is aanvankelijk niet verhandelbaar. Het is daardoor niet volledig duidelijk hoe de oprichters eraan denken te verdienen. Volgens het gelekte concept houden de oprichters zelf zeventig procent van de tokens. Aanvankelijk zou het project The Defiant gaan heten, de opstandige.


Lees ook

Hoe een Rus uit Amstelveen met zijn ‘cryptomixer’ voor de Nederlandse rechter belandt

Hoe een Rus uit Amstelveen met zijn ‘cryptomixer’ voor de Nederlandse rechter belandt

Chief Crypto Advocate

De rol van presidentskandidaat Trump wordt in de uitgelekte conceptversie van het ‘white paper’, een soort prospectus met technische en financiële details, omschreven als Chief Crypto Advocate.

Die rol vervult Trump op het moment met verve. Tijdens de campagnespeech op 12 september waarin hij het cryptoproject aankondigde, zei hij: „Met crypto omarmen we de toekomst en laten we de langzame en ouderwetse grote banken achter ons.” Dat is koren op de molen van fanatieke gelovers in de toegevoegde waarde van cryptovaluta. Die wantrouwen banken net zo hard als Republikeinen een grote overheid.

Eind juli verscheen Trump al op een grote bitcoin-conferentie in Nashville en zei ook daar alles wat de juichende crypto bro’s  willen horen. Hij kondigde onder meer aan dat hij de kritische toezichthouder Gary Gensler „op dag één” ontslaat als hij president wordt. Gensler is benoemd door de Democraten. Trump beloofde ook dat een deel van de Amerikaanse staatsreserve in de toekomst in bitcoin zal worden aangehouden.

De speech werd aanvankelijk gezien als een niet al te subtiel bedankje aan donateurs. Voorafgaand aan de conferentie was binnen de cryptogemeenschap 25 miljoen dollar opgehaald voor Trumps campagne. De oud-president had bovendien al eerder geflirt met crypto en eigendomsbewijzen voor digitale afbeeldingen (NFT’s) van hemzelf verkocht.

Dat wil overigens niet zeggen dat zijn standpunt over cryptovaluta duidelijk is. Op X (voorheen Twitter) gaat een videofragment rond waarin Trump zegt dat de VS „de cryptohoofdstad van de planeet” moeten worden. Maar hij heeft bitcoin ook wel eens getypeerd als „een bedrog, bedoeld om de dollar te verzwakken”.

Kus des doods

In reacties op sociale media hebben cryptobezitters de afgelopen dagen openlijk betwijfeld of de omarming van crypto door Trump iets is om blij mee te zijn. Het kan ook een kus des dood blijken.

Voordat de verkiezingscampagnes in een hogere versnelling gingen, was er enige hoop dat cryptoregulering een van de zeldzame partijoverstijgende onderwerpen in de VS zou zijn. Zowel Republikeinen als Democraten zien de noodzaak van duidelijke spelregels voor de sector. Kamala Harris lijkt bovendien minder anticrypto dan Joe Biden.

Die hoop vervliegt nu Trump van crypto een duidelijk Republikeins en uiterst politiek thema heeft gemaakt.

Crypto staat voor veel bezitters symbool voor financiële vrijheid en tegen ‘censuur’, als alternatief voor het financiële systeem waarin elitaire toezichthouders en banken alles bepalen. Trump doet de communicatie erover niet voor niets via X, van geestverwant Elon Musk. Samen zijn ze zo voor ‘free speech en free money’.

Harris heeft zich tot nu toe niet over crypto uitgesproken, hoewel er mogelijk strategische redenen zijn om dat wel te doen. Onafhankelijk onderzoek is schaars, maar ongeveer een op de vijf Amerikanen zou digitale valuta bezitten. Bovendien valt bij crypto-investeerders in Silicon Valley geld te halen.

Commentatoren adviseren Harris niettemin om er verre van te blijven. Want ruim vijftien jaar na de geboorte van de eerste bitcoin weet vrijwel iedereen: cryptovaluta zijn uiterst volatiel en onberekenbaar. Het is een grotendeels ongereguleerd digitaal Wilde Westen. Met mogelijk grote winsten, maar ook grote risico’s.

Angst voor flop

Zelfs overtuigde crypto-bezittende Republikeinen lijken om die reden enigszins te schrikken van de plannen voor World Liberty Finance. „Kunnen we dit nog tegenhouden?” vraagt bijvoorbeeld publicist Nic Carter op X, die naar eigen zeggen „investeert in antiautoritaire technologie”. Hij vreest dat World Liberty Finance een flop wordt die negatief afstraalt op cryptovaluta in het algemeen.

Een praktische zorg daarbij zijn hackers. Met de aankondiging is het alsof Trump een grote digitale schietschijf op World Liberty Finance heeft geplakt. Een presidentieel project lekschieten is voor kwaadwillenden de hoofdprijs.

En het team dat dit moet voorkomen, wekt niet direct vertrouwen. Vier mannen achter World Liberty Finance waren tot voor kort betrokken bij Dough Finance, een crypto-app die op 12 juli van dit jaar voor 2 miljoen dollar is bestolen.

Begin september kreeg de familie Trump een voorproefje. De X-accounts van de vrouw van Eric Trump en van zijn jongere zus Tiffany werden toen gehackt. De hacker gebruikte ze voor de promotie van een nepcrypto-investering. Die leek veel op World Liberty Financial.