Fair Pay verplicht voor rijksgesubsidieerde culturele instellingen

Cultuursubsidies Na jarenlang discussie over verbetering van de arbeidsmarkt in de culturele sector, gaat staatssecretaris Gunay Uslu fair pay nu afdwingen.

Foto Ruurd Dankloff

Eerlijke betaling wordt verplicht voor culturele instellingen die vanaf 2025 geld krijgen van het rijk uit de basisinfrastructuur (BIS) – dat zijn de grote en cultureel belangrijke instellingen. Concreet betekent het dat deze instellingen vóór de volgende BIS-periode 2025-2028 collectieve tariefafspraken moet maken voor de betaling van medewerkers. Dat kan in de vorm van een cao (voor werknemers) of een honoreringsrichtlijn voor zzp’ers, schrijft cultuursecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer in een brief over de arbeidsmarkt in de culturele sector.

Nu zijn instellingen weliswaar verplicht om de code voor Fair Pay te onderschrijven, maar als ze die niet toepassen heeft dat geen gevolgen. „Het is belangrijk dat de staatssecretaris verantwoordelijkheid neemt voor de instellingen die het Rijk financiert”, zegt directeur Sjoerd Feitsma van Platform ACCT, de instelling die werkt aan het verbeteren van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector, onder meer door collectieve afspraken te maken in (deel)sectoren. „Maar ook andere grote financiers van cultuur, zoals gemeenten, zouden dergelijke subsidievoorwaarden moeten stellen. Ik hoop dat de staatssecretaris zich daar ook hard voor wil maken, omdat ze ook een zekere verantwoordelijkheid draagt voor het hele stelsel.”

Lees ook Fair pay kan een einde maken aan overproductie in de cultuursector

Het is al langer bekend dat de positie van werkenden in de culturele sector kwetsbaar is; dat bleek onder meer uit onderzoek van de SER en de Raad voor Cultuur. Meer dan 60 procent werkt als zzp’er en in veel gevallen zijn de tarieven of de inkomsten laag.

Ook bekend is dat wél goed betalen kostbaar is, dat is de reden dat tot nu toe het probleem niet is aangepakt. Bij haar aantreden in 2022 kondigde Uslu al aan te willen werken aan het verbeteren van de arbeidsmarkt, en ze stelde daarvoor 34,1 miljoen euro per jaar beschikbaar vanaf 2025. Dat zal op zichzelf niet genoeg zijn om mét fair pay hetzelfde te blijven doen als tot nu toe. „Steeds is de vraag of de financiële randvoorwaarden afdoende zijn om op een verantwoorde manier te produceren. Als dat niet zo is, moet de conclusie ook kunnen zijn dat een activiteit niet haalbaar is”, schrijft Uslu.