F-35’s in De Peel? ‘Dit gebied is nu al zwaar belast’

Boven de bossen bij Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg cirkelt een helikopter. „Tijdelijke overlast van hooguit een paar dagen”, weet Ken Ruysen, directeur van de grote hippische accommodatie. „De heli strooit steenmeel uit, wat moet leiden tot verlevendiging van de bodem en een vitalere natuur.”

Ruysen is verontruster over permanentere vormen van hinder. Mede ingegeven door de geopolitieke ontwikkelingen van de laatste tijd denkt Defensie na over het opnieuw in gebruik nemen van vliegbasis De Peel in Vredepeel, letterlijk op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Dat zou goed zijn voor 3.600 vliegbewegingen van F-35-straalvliegtuigen plus oefeningen met Apache- en Chinook-helikopters en landende en opstijgende transportvliegtuigen. Hemelsbreed dik vijftien kilometer scheiden het paardencentrum en het vliegveld. Toch best een afstand, zo lijkt het. „Tien seconden met een F-35”, stelt Ruysen.

Hij weet wat de nieuwe activiteiten kunnen betekenen. Nu al wordt af en toe geoefend boven en vlakbij De Peelbergen. „Op jaarbasis komen hier vijftigduizend paarden voor trainingen en evenementen. Die komen per transport van heinde en verre in een voor hen vreemde omgeving. Het enorme lawaai van straalvliegtuigen maakt hen aan het schrikken. Dat geldt nog sterker voor plotseling vanachter de bomen verschijnende en duikvluchten makende helikopters.”

Equestrian Centre De Peelbergen met directeur Ken Ruysen (links).
Foto Merlin Daleman

‘Bredere afweging’

Vliegbasis De Peel ontstond in de jaren vijftig, in misschien wel de kilste periode van de Koude Oorlog. Een paar jaar na de val van de Berlijnse Muur, in 1993, werd het vliegveld buiten gebruik gesteld. De landingslichten verdwenen, net als de verkeerstoren. Defensie bleef wel eigenaar en stationeerde onder meer de Groep Geleide Wapens op de basis.

Vanaf 2018 stuurt Defensie al aan op reactivering van vliegbasis De Peel. Maar het proces daartoe werd stilgezet, toen de geopolitieke situatie onder meer door de Russische inval in Oekraïne fundamenteel wijzigde. Het ministerie kwam daarna met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (zie kader). Daarin staat een hele reeks nieuwe verblijf- en oefenplekken door het hele land voor de verschillende takken van de Nederlandse krijgsmacht. Vliegbasis De Peel is er een van.

„Op zich is zo’n bredere afweging winst”, constateert de Venrayse burgemeester Michiel Uitdehaag (D66). „Maar dan moet er ook wel echt sprake zijn van een keuze uit alternatieven. Nu concentreert alles rond de luchtmacht – met uitzondering van de vliegbasis Leeuwarden – zich in een relatief klein gebied, namelijk Noord-Brabant en Noord-Limburg.” De burgemeester somt op: „Eindhoven, Volkel, De Peel, Gilze-Rijen.”

Uitdehaag coördineert het verzet van dertien gemeenten rond vliegbasis De Peel. Ze zijn allemaal tegen het weer in gebruik nemen en krijgen daarbij steun van de twee zuidelijke provincies. Ze willen best meedenken over andere nieuwe militaire activiteiten in hun regio, maar vinden extra vluchten een slecht idee. De burgemeester: „Wat betreft leefbaarheid en gezondheid is dit gebied nu al relatief zwaar belast.”

Drie keer te veel stikstof

Venray huisvest van alle Nederlandse gemeenten de meeste varkens en kippen: zo’n vijftien varkens en rond de honderd kippen per inwoner. Overal in de rest van de regio, die ook de Peel heet, wemelt het van de agrarische activiteit. Onderzoek wees uit dat er drie keer zoveel stikstof neerkomt dan de natuur aan kan. Daarbij gaat het onder meer om Nationaal Park De Groote Peel en diverse Natura 2000-gebieden.

„Een daarvan ligt vlakbij het westelijke uiteinde van de landingsbaan van De Peel, zegt Jan Houba, die namens de burgers uit de streek in de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu van Defensie, zit. „Het is een nat gebied. De vliegbasis kan alleen maar opnieuw gaan functioneren als er enorm wordt gedraineerd. Met flinke gevolgen voor de nabije natuur. Ook voor boeren in de omgeving trouwens.”

vertegenwoordiger burgersJan Houba Basis kan alleen als gedraineerd wordt, met flinke gevolgen voor natuur en boeren

De omliggende gemeenten willen ook ondertussen woningen kunnen bouwen en de opgaven van de energietransitie wachten, benadrukt Houba, in het verleden wethouder namens de VVD in Venray. „Het lijkt wel of Defensie zich dat allemaal niet realiseert. Men waant zich alleen op de wereld. Hun belang is hét belang, stralen ze uit tijdens voorlichtingssessies over de mogelijke reactivering. De betrokken kolonel had het alleen maar over de grondwettelijke taak tot landsverdediging.”

Ben Alders, verontruste inwoner van het Brabantse Overloon, tussen de vliegbases Volkel en De Peel, stoort zich daarnaast aan de salamitactiek waarmee feiten worden opgediend. „Eerst besluit Nederland voor ruim 6 miljard euro aan F-35-jachtvliegtuigen te bestellen en pas veel later wordt stilgestaan bij de gevolgen die dat gaat hebben voor de omgeving van militaire vliegvelden.”

Nederlandse F-35 bij vliegbasis Leeuwarden.
Foto ANP / Hollandse Hoogte / Kappers Media

‘Paardgebonden economie’

Alders verwijt Defensie bovendien gegoochel met cijfers over geluidshinder. „Die is hoger dan wordt voorgespiegeld. In openbare bronnen in de VS vond ik onderzoeken van de overheid en milieugroeperingen daar, waaruit blijkt dat F-35’s tot twee keer meer lawaai maken dan F-16’s. In het toch een stuk minder dichtbevolkte Noorwegen, dat ook F-35’s aanschafte, zijn ze gestart met uitkopen van omwonenden rond vliegvelden.”

Ook Houba en Alders komen met zienswijzen over de Defensienota. Alders is ervan overtuigd dat het opnieuw in gebruik nemen van vliegbasis De Peel met de echte cijfers en de bestaande wet- en regelgeving geen haalbare kaart is. Houba tekent daar wel bij aan, dat Defensie zich in het verleden vaak weinig aantrok van dat soort vastgestelde normen.

Directeur Ruysen van De Peelbergen heeft ondertussen flinke ambities met zijn hippisch centrum. „We zitten nu al op tweehonderd evenementendagen per jaar. Hoogtepunt dit jaar: het EK Springen onder 21 jaar.” Ruysen denkt voorzichtig aan het WK Springen en de Wereldruiterspelen in de verdere toekomst.

Om zich te weer te stellen tegen de plannen met vliegbasis De Peel heeft Ruysen zich verenigd met bezorgde paardenhouders uit de regio. „We dienen allemaal onze eigen zienswijzen in.”

Het vijftien hectare grote terrein van De Peelbergen wordt omgeven door nog 250 hectare terrein voor hippische ontwikkelingen. Heel Noord-Limburg en Oost-Brabant is vergeven van de paardgebonden economie. Alleen al voor de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas werd het belang van de sector in 2019 becijferd op 116 miljoen euro omzet per jaar.

Ruysen: „Reactivering van de vliegbasis betekent hoe dan ook een flinke streep door de rekening en frustreert verder groei.”

Correctie (9 februari 2024): in een eerdere versie stond dat het opnieuw in gebruik nemen van vliegbasis De Peel zich zou vertalen naar 36.000 vliegbewegingen. Dat is gecorrigeerd naar 3.600.