In de gebruikelijke kakafonie van New Delhi valt de afgelopen weken één geluidje extra op: overal schraapt men de keel. In de rij voor de algemene poli van het AIIMS-ziekenhuis kucht iedereen. Bij sommige wachtenden mondt dat uit in een gierende hoestbui. Anderen zijn kortademig. De patiënten zijn naar het ziekenhuis gekomen met klachten, veroorzaakt door de alomtegenwoordige dikke smog.
Al bijna twee weken hangt er een dikke waas boven de Indiase hoofdstad. De concentratie schadelijke stoffen is naar internationale standaarden extreem hoog. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de omstandigheden ‘gevaarlijk’, Indiase autoriteiten beschouwen de situatie in New Delhi als ‘zeer ernstig’.
Lees ook India wil China opvolgen als fabriek van de wereldeconomie
In de koude lucht vermengt de uitstoot van auto’s en fabrieken zich met rook van oogstverbrandingen en Diwali-vuurwerk
Sinds twee weken ligt in New Delhi de bouw stil, en deze week werd de schoolvakantie voor de winterperiode vervroegd én verlengd, om verkeer naar de scholen te beperken en kinderen niet aan de buitenlucht bloot te stellen. Automobilisten mogen maar de helft van de week de weg op, op dagen die hen middels even en oneven kentekens is toegekend. Taxi’s rijden wel.
Kleine maatregelen
Hoewel New Delhi steevast op wereldranglijsten van meest vervuilde steden prijkt, had het stadsbestuur deze rappe verslechtering van de luchtkwaliteit niet voorzien. En dan was New Delhi dit jaar niet eens de eerste Indiase miljoenenstad die de bevolking moest waarschuwen voor extreem slechte lucht. Die twijfelachtige eer viel Mumbai ten deel.
„Mumbai had kunnen leren van de problemen die in Delhi al jaren voorkomen. Het lijkt wel alsof mensen pas wakker schrikken als ze de smog kunnen zien. Maar ook zonder een bruine waas, bestaat dit probleem, het hele jaar door”, verzucht milieuonderzoeker Sunil Dahiya voor de onderzoeksorganisatie Centre for Research on Energy and Clean Air. Dahiya pleit voor structureel beleid om ook in minder extreme omstandigheden te zorgen voor minder uitstoot in de stad. „Er staan plannen voor emissiereducties op papier, maar het schort aan de implementatie.”
Milieuonderzoeker Sunil Dahiya wil strenge emissieregels én controle, in plaats van per stad te kijken naar verkeer en industrie
Het ontbreekt volgens de onderzoeker aan politieke wil om grote vervuilers aan te pakken. In plaats daarvan worden kleine maatregelen genomen. Ook in Mumbai bleef een actieplan om de luchtvervuiling aan te pakken liggen, constateerden journalisten van The Indian Express. „Beleidmakers moeten proactiever maatregelen nemen”, concludeert Dahiya. In plaats van per stad te kijken naar verkeer en industrie, wil hij strenge emissieregels én controle daarvan in het hele land: „Uitstoot is niet geografisch gebonden.”
Op de Eerste Hulp van een van de ziekenhuizen in New Delhi helpt een moeder haar kind ademen met behulp van een vernevelaar. De luchtvervuiling is intens in de Indiase hoofstad. Foto Arun Sankar/AFP
Op het terrein van het AIIMS-ziekenhuis in New Delhi worden patiënten in elektrische wagentjes naar de behandelcentra gebracht. Op een wachtstoel in de buitenlucht zit tweedejaarsstudent geneeskunde Soubhagya Gosh (20). Hij studeert in de oostelijke stad Kolkata en is naar AIIMS New Delhi gekomen voor een ingreep omdat het ziekenhuis goed aangeschreven staat. „Maar elke keer als ik in Delhi aankom, zie ik: de rivier is vies, er is veel plastic vuil in de stad. En nu de luchtvervuiling. Het voelt alsof mijn longen te klein zijn om voldoende zuurstof binnen te krijgen.”
Toename aantal patiënten
Bij AIIMS wordt het belang van een schone omgeving onderkend, aldus dokter Ramandhra Prasad. „In elke ruimte staat hier een luchtfilter. Schone lucht is toch de basis van gezondheid”, zegt Prasad, zittend in zijn eigen kantoortje op de begane grond van het immense hoofdgebouw. „We krijgen veel patiënten met ademhalingsproblemen. De longspecialisten kunnen die klachten prima behandelen. Maar we hebben zeker de indruk dat het er méér zijn dan in een gewone week in het jaar.” Ook andere ziekenhuizen in New Delhi melden een toename van het aantal patiënten – in sommige kranten wordt zelfs gesproken van een stijging van tientallen procenten.
In zijn persoonlijke leven neemt dokter Prasad inmiddels drastische maatregelen: kwetsbare familieleden stuurt hij tijdens het smog-seizoen naar zijn geboortedorp in deelstaat Bihar. „De eerste keer dat ik het voorstelde, twijfelde mijn vader aan het idee. Nu weet hij dat het echt beter is. Het is een preventieve maatregel, en hopelijk goedkoper dan een echte behandeling.”
Luchtonderzoeker Dahiya noemt het dragen van mondkapjes en het gebruik van luchtfilters weliswaar goede persoonlijke maatregelen, maar geen echter oplossing. Hij ziet zoveel mensen niet lekker of ronduit ziek worden door de luchtvervuiling, dat India verlamd raakt tijdens het smogseizoen. „Dit is een last voor de volksgezondheid en een kostenpost voor het land. Nu laten we individuen betalen voor hun eigen beschermingsmiddelen. Beleidsmakers en grote vervuilers moeten meer verantwoordelijkheid nemen.”
Hij ziet een lichtpuntje: meer dan in voorgaande jaren lijken artsen nu de publiciteit te zoeken. Via WhatsAppgroepen sturen experts, zoals longartsen van AIIMS, filmpjes waarin zij uitleg geven over de langetermijneffecten van luchtvervuiling. Ook geven ze tips om daar nu mee om te gaan. Dahiya denkt dat die publieke aandacht de druk op de beleidsmakers opvoert. „Hopelijk komt er momentum om dit serieus aan te pakken.”
Ze hadden me weer in de val laten lopen. Het stuk kaas was te groot en dat ik de vorige keren niet eens in de buurt kwam bij die kaas, was ik alweer vergeten. ‘1 Progressive vs. 20 Far-Right Conservatives’ was de titel van de video. Klik. Anderhalf uur debatfastfood, anderhalf uur verbaal geweld als lege calorieën. Geen wereldbeeld veranderd, geen humeur verbeterd.
Jubilee heet het YouTubekanaal dat ergerporno tot kunst heeft verheven. Miljoenen mensen keken al naar eerdere video’s in hun ‘Surrounded’-serie: ‘1 Conservative vs. 20 Feminists’, ‘1 LGBTQ Activist vs. 25 Conservatives’, ‘1 Atheist vs. 25 Christians’, ‘Doctor Mike vs. 20 Antivaxxers’. Eén iemand omringd door tegenstanders, meestal een persoon met enige bekendheid, tegen twintig producten van de online schreeuwgeneratie. Het doel, volgens Jubilee, is gesprekken op gang brengen die ertoe doen en mensen samen te brengen door middel van gedeelde menselijkheid.
Prachtige ambitie, verschrikkelijke uitwerking, discutabel resultaat. In de nieuwste aflevering gaat dus één progressieveling, de linkse politiek commentator Mehdi Hasan (Brit van Indiase afkomst, genaturaliseerd Amerikaan) het debat aan met twintig conservatief-rechtse mensen, die niet ‘zomaar mensen’ blijken – sommigen hebben banden met extreemrechtse figuren. En ook niet ‘zomaar een beetje rechts’ – één man noemt zichzelf bulderlachend fascist, tot groot applaus van de anderen, en een ander wenst, terwijl hij terugloopt van de debattafel, Hasan terug naar zijn eigen land. Ah ja, díé gedeelde menselijkheid!
Geen idee had hij dat Jubilee dit soort mensen had uitgenodigd, zei Hasan, die op zijn minst de reputatie van het YouTube-kanaal een beetje had kunnen onderzoeken. Anders was hij wellicht niet gekomen. Dan is de vraag wat hij er wel deed, waarom mensen zoals hij graag ‘de ene’ willen zijn in dit vijandige concept. Daar moet een zekere ijdeltuiterij mee gemoeid zijn: is het niet dat jíj wel even degene denkt te zijn die mensen op andere ideeën brengt, dan wel dat jíj degene bent die de mensen die toch niet zullen veranderen onder de tafel lult. Het resultaat is dezelfde leegte.
Voor elke glimp van hoop, elke kleine baken van – relatieve – redelijkheid aan die Jubilee-tafel zijn er tien tenenkrommende onderonsjes, die voor niets meer zorgen dan views. Het internet op z’n internetst. Alles hangt aan die utopie dat alle problemen van de wereld opgelost kunnen worden als we maar op elk gebied de gulden middenweg vinden. Jubilee heeft nota bene óók een serie die ‘Middle Ground’ heet, waar voor- en tegenstanders van een kwestie elkaar proberen te vinden, nu wel in gelijke aantallen. Iets minder gedoemd te mislukken, maar wederom gebaseerd op die illusie dat als je je maar genoeg openstelt, maar genoeg water bij de wijn doet, je best hetzelfde over iets kan denken.
Maar ik wíl me niet voor elke mening openstellen. Niet als die mening raakt aan wie ik ben, hoe ik leef of mijn beeld van medemenselijkheid. Ik ga me als homo niet voor de clicks omringen met twintig mensen die vinden dat ik niet hetzelfde respect en dezelfde rechten verdien als zij. Ik zoek geen toenadering tot mensen die de genocide in Gaza bagatelliseren. Ik hoef me niet te laten overtuigen door mensen voor wie wetenschap een suggestie is en klimaatverandering een hoax. Onverzettelijkheid is ook een vorm van verzet.
Maar toch keek ik dus weer. En een volgende keer vast ook. Omdat ze bij Jubilee ondanks alle pretenties eenzelfde plekje in je brein kriebelen als Ex on the Beach; dat je even heel hard naar je scherm kunt schreeuwen: „Maar hoe kúnnen mensen zo zijn?”
Ze noemden hem de Prince of Darkness. Die bijnaam kreeg Ozzy Osbourne niet voor niets, ook al kenden we hem de laatste jaren vooral als warrige, schuifelende rocker. Hij beet een paar dieren de kop af en bedacht met Black Sabbath een blauwdruk voor de heavy metal. Hij werd mascotte, cultfiguur en metalgod en bracht in 2020 nog met redelijk succes een nieuw rockalbum uit, en in 2022 nog een solo-album. Maar de sterfelijkheid heeft hem ingehaald.
„Met meer verdriet dan woorden kunnen uitdrukken moeten wij melden dat onze geliefde Ozzy Osbourne vanmorgen is overleden”, aldus een statement van zijn familie. „Hij was bij zijn familie en omringd door liefde.” Ozzy Osbourne werd 76 jaar.
De Brit had zijn afscheidsconcert met Black Sabbath 5 juli afgesloten in Birmingham. Vrienden en collega’s als Metallica, Guns N’ Roses en Slayer werkten mee aan dit concert. Het was voor het eerst in twintig jaar dat de band optrad met de oorspronkelijke bandleden: zanger Ozzy, gitarist Tonny Iommi, bassist Geezer Butler en drummer Bill Ward.
Een emotioneel moment voor alle 40.000 aanwezigen in Villa Park, het stadion van Aston Villa in Birmingham, en voor de miljoenen wereldwijd die het laatste concert van Ozzy en Black Sabbath via de livestream volgden – volwassen mannen en vrouwen stonden tranen met tuiten te huilen.
Ozzy Osbourne tijdens de Grammy Awards in 2020 in Los Angeles. Foto Valerie Macon/AFP
Lang leek het erop dat Ozzy helemaal niet meer zou spelen, gevloerd door Parkinson en een gebroken nek die niet wil helen na een idioot ongeluk (met zijn quad in zijn tuin) en een nog idiotere val (een sprong náást zijn bed). Maar tijdens het speciale ‘Back to the Beginning’-concert zat hij daar toch maar mooi op het podium, kop thee binnen handbereik en een smile om kippenvel van te krijgen. „I love you all”, bracht hij geëmotioneerd uit. Het einde van een tijdperk.
Lees ook
Ozzy, Tony, Bill en Geezer lieten voor het allerlaatst hun loodzware uitvinding horen
Nerveus kind
John Michael ‘Ozzy’ Osbourne was een nerveus, hypochondrisch kind. Zo’n kind dat tijdens het naar huis lopen niet op de randen tussen de tegels durfde te staan, uit angst dat dan z’n moeder bij thuiskomst dood zou zijn. In het kleine huis in Aston, Birmingham, waar hij met zijn ouders, drie oudere zussen en twee jongere broers opgroeide, ontbrak altijd iets. Riolering bijvoorbeeld, maar vaak ook een voedzame maaltijd. De jonge Ozzy liep op regenlaarzen, voor schoenen was geen geld, en ook niet voor wc-papier. De Osbournes veegden met stukjes krant.
Zijn vooruitzichten waren niet best. Osbourne dacht net als de rest van Birmingham zijn geld te gaan verdienen in een fabriek, om het uit te geven in de pub. Op school bakte hij er niets van, en de baantjes waar hij zich vanaf zijn vijftiende aan waagde – slager, loodgieter, tester van autotoeters – kon hij niet langer dan een paar weken vasthouden. Hij bleek beter in de clown uithangen, vechten en stelen. Nog voor zijn achttiende belandde Osbourne een paar weken achter de tralies. „Ik voelde me een geboren loser”, schreef hij in zijn autobiografie I Am Ozzy.
Alleen muziek bood een uitweg. Met buurtgenoten Tony Iommi, Bill Ward en Geezer Butler vormde hij de Polka Tulk Blues Band, later omgedoopt naar een horrorfilm uit 1963: Black Sabbath. Griezelen was populair en daar konden ze mooi op meeliften. In februari 1970 kwam hun titelloze debuut uit, op vrijdag de dertiende. Hun looiïge, slepende blues kreeg een duistere horrorsaus dankzij de occulte teksten en de hoes – waar ze zelf geen invloed op hadden. Ze namen het zelf ook totaal niet serieus, maar het werkte wel: het album sloeg in als een bom en verkocht dat jaar meteen een miljoen exemplaren. Binnen zeven maanden volgde opvolger Paranoid, en elk jaar daarna kwam een nieuw album, met telkens groter succes, ook in Amerika.
Lees ook
Ozzy Osbourne, Prins der Duisternis, houdt het langer vol dan gedacht, maar aan zijn carrière komt nu echt een eind
Verdovende middelen
Parallel aan dat succes stapelden de verdovende middelen zich op bij Osbourne. Eerst heel veel drank, dan heel veel cocaïne. En vervolgens speed. En hoestdrank. Lsd. Quaaludes. Lijm. Rohypnol. Als je er high van kon worden, propte hij het in z’n keel of neus. Osbourne dronk zo onwaarschijnlijk veel, dat alleen cocaïne hem bij bewustzijn hield. Het verpestte zijn huwelijk met Thelma Riley, met wie hij twee kinderen kreeg: Jessica en Louis, en hij adopteerde Riley’s zoon uit een eerder huwelijk, Elliot Kingsley. In de documentaire God Bless Ozzy Osbourne geeft hij toe dat hij zich de geboorte van zijn kinderen niet eens kan herinneren.
Na het vijfde album, Sabbath Bloody Sabbath (1973), beginnen fans, de platenmaatschappij én Osbourne zelf hun interesse in de band te verliezen, en de band in de onhandelbare Osbourne. Er volgen nog wel twee matige albums in 1976 en 1978, maar Osbournes gedrag is onhoudbaar. Uiteindelijk wordt hij in april 1979 de laan uitgestuurd. „Ik vond Black Sabbath veel te serieus”, zei hij een paar jaar geleden. „Ik ben geen serieuze zanger, ik ben een frontman die het publiek wil vermaken.”
Maar de breuk raakte hem, en hij sloot zichzelf op in een hotelkamer, in een waas van drank en coke. Tot hij uit zijn misère werd getrokken door de dochter van Sabbath-manager Don Arden, Sharon – Osbournes latere vrouw. Zij moedigde hem aan zijn eigen band op te richten. In 1981 bracht hij solodebuut Blizzard of Ozz uit.
Voor een bijeenkomst over een Amerikaans contract voor zijn album had Sharon bedacht dat Osbourne twee duiven los zou laten, als vredesteken. Na een lange, in Osbournes ogen zinloze vergadering, trekt hij een van de dieren tevoorschijn. „Oh schattig”, zegt de pr-dame naast hem nog, voordat hij als een wilde de kop van het beestje afbijt en in haar schoot spuugt. Een van de mannen in pak gaat over zijn nek, de pr-dame raakt in paniek. „Hier gaat de pers van smullen”, reageerde Sharon, en ze had gelijk.
Vleermuis
Maar het meest infameuze moment in Osbournes carrière vond plaats in 1981. Tijdens de tour voor Diary of a Madman krijgt Osbourne in Des Moines op het podium een vleermuis in handen. Nep, denkt hij, als hij zijn tanden erin zet om de kop eraf te rukken. Het beest is niet nep, het bloed loopt hem over de kin. Of het dood was voordat hij beet of niet is altijd onduidelijk gebleven. De rest van de tour kreeg hij in elke stad een injectie tegen rabiës, en voor de fans kon de ‘Prince of Darkness’ niet meer stuk.
Nog in datzelfde jaar, waarin hij ook in een bizar vliegtuigongeluk zijn vaste gitarist Randy Rhoads verloor, trouwde hij met Sharon. Ze krijgen drie kinderen: Aimee, Kelly en Jack. Osbourne kwam in die tijd ook voor het eerst in een afkickkliniek, waar hij het natuurlijk de hel vond. Niet alleen het gebrek aan drank en drugs, ook omdat het hem duidelijk werd hoeveel problemen hij naast zijn ernstige verslavingen nog meer had. Dyslexie, een minderwaardigheidscomplex, vertrouwensproblemen, obsessief-compulsieve stoornis, ADHD.
Ozzy Osbourne (links) in 1985 in Rio de Janeiro. Foto AP
Net als zijn gezondheid werd ook zijn gedrag met de jaren treuriger. Hij begon in zijn broek te poepen, plaste in bed, en hij gedroeg zich als een eikel tegen zijn jonge kinderen. Sharon probeerde alles om hem van zijn verslavingen af te krijgen, maar hij verstopte flessen wodka in de oven, zakken coke achter de boeken en had wijn in de tuin begraven. Niets hielp. Tot hij in september 1989 in een cel wakker werd en te horen kreeg dat hij stomdronken had geprobeerd Sharon te wurgen. De rechter eiste van hem dat hij in een afkickkliniek van de drank af zou raken. Snel maakte hij het gebrek aan drank goed met slaap- en andere pillen. Tot hij daar uiteindelijk ook vanaf kwam. Sinds 2008 was hij grotendeels clean.
Trillende metal-opa
In de jaren negentig wist Osbourne zichzelf opnieuw in het centrum van de metalwereld te manoeuvreren, door met Sharon Ozzfest op te zetten, een rondreizend festival met bands als Pantera, Marilyn Manson en zijn oude band Black Sabbath – waar hij in 2013 nog een plaat mee zou maken. Enkele jaren later start MTV een reallife soap rond het gezin: The Osbournes. Het brengt de zanger ongekende roem, ook al wordt hij bij dat nieuwe, jonge publiek vooral bekend als stamelende, trillende metal-opa.
Osbourne verbaasde zich vaak hardop over waarom hij nog in leven was. Een „medisch wonder” noemde hij zichzelf in 2010, toen bleek dat met bijvoorbeeld zijn lever eigenlijk niets mis was. Maar dat wonder kon niet blijven; hij viel de laatste jaren uit elkaar. Zijn geheugen was al niet best meer, en praten ging ook niet meer goed. Zijn getril bleek was in 2009 nog een ‘aan Parkinson verwante aandoening’.
In 2020 maakte hij bekend dat hij de diagnose Parkinson had gekregen en in 2022 onderging hij een operatie aan zijn ruggengraat, nadat hij in 2019 was gevallen. In 2023 annuleerde hij een tournee door het Verenigd Koninkrijk en Europa vanwege „lichamelijke zwakte”, waarbij hij sprak over „drie operaties, stamcelbehandelingen, eindeloze fysiotherapiesessies en recentelijk een baanbrekende Cybernics (HAL)-behandeling”.
Touren deed hij tot het laatst – wat moest hij anders? „Ik kan verder letterlijk helemaal niks”, zei hij in Rolling Stone in 2019, vlak voor zijn laatste wereldtour moest worden afgebroken door een infectie aan zijn hand. Die werd later helemaal afgeblazen, toen hij voor de derde keer bronchitis had opgelopen en de dokter bang was voor longontsteking.
In 2020 kwam er, na tien jaar stilte, toch nog een nieuw album van Osbourne: Ordinary Man, een plaat die z’n sterke momenten heeft, vooral in het begin. Maar ook een die werd ontsierd door twee afsluitende songs met zanger Post Malone, met een hoofdrol voor technische hulpmiddelen – niet het slotakkoord dat bij zijn lange, invloedrijke carrière zou passen, maar wél een rock-teken van leven. Zijn laatste solo-album, Patient Number 9, verscheen in 2022.
Een BBC-journalist vroeg hem, vlak voor een Black Sabbath-concert in 2017, of hij zich onsterfelijk voelde. „Nee!”, antwoordde hij resoluut. „Dat ik nog leef is puur geluk.”
Slotakkoord
Onsterfelijk – de Prins der Duisternis leek het werkelijk lange tijd. Maar de draaischijf van Black Sabbath draaide afgelopen juli voor een laatste keer op het podium. Met Ozzy („Turn the fucking stage!”) in zijn troon en al, ging de zon onder in Noord-Engeland. Er luidden kerkklokken, verschenen donkere silhouetten op het podium en loeide het luchtalarm.
Bill Ward tikte voor de laatste keer af, Tony Iommi zette zijn zwaarste E-akkoord in, Geezer Butler deed op z’n bas rond dat akkoord een loopje en dan, Ozzy Osbourne, met wijd opengesperde ogen alsof hij elk moment uit z’n stoel kon springen, als alleen zijn benen maar mee zouden werken: „Let me see those fucking hands. We are Black Sabbath!”
Wie in Rusland online zoekt of kijkt naar „extremistisch” materiaal, kan daarvoor vanaf 1 september een boete krijgen. De Doema, het Russische parlement, nam dinsdag een wet aan die dat mogelijk maakt. Dat melden Russische media, waaronder Mediazona en The Moscow Times. Overtreders kunnen een boete krijgen tot 5.000 roebel (55 euro).
Voorheen was het niet verboden om „extremistisch” materiaal te bekijken, alleen om het te maken of verspreiden. Dat verandert onder de nieuwe wet. De wet moet nog wel worden aangenomen door de Federale Raad en ondertekend door president Vladimir Poetin.
Het wetsvoorstel maakt het ook verboden om de materialen te bekijken via een VPN-verbinding. Dat soort verbindingen zorgen ervoor dat hun gebruikers anoniem blijven op het internet en zijn populair in Rusland. Aanbieders van VPN-diensten kunnen onder de nieuwe wet boetes krijgen voor het plaatsen van advertenties, of als ze gebruikers toegang geven tot geblokkeerde websites.
Pussy Riot
Sinds de grootscheepse invasie in Oekraïne begin 2022 maakt het Kremlin het steeds ingewikkelder om toegang te krijgen tot informatie die niet aansluit bij het officiële narratief, schrijftThe Moscow Times in een explainer.
Zo bestempelt de Russische overheid onder meer de anti-corruptieorganisatie FBK van de vermoorde oppositieleider Aleksej Navalny en video’s van de punkband Pussy Riot als „extremistisch”. Ook de „internationale openbare LHBT-beweging” valt sinds 2023 onder die noemer. Daarmee kan in principe iedereen in de LHBTI-gemeenschap tot doelwit worden gemaakt.
Oppositieleden en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het voorstel. Amnesty International schreef vorige week in een verklaring dat het amendement „de Russische samenleving effectief afsluit van alle informatie of opvattingen die door de autoriteiten als ‘gevaarlijk’ worden beschouwd.”
Onbegrensde mogelijkheid
Een ander wetsvoorstel, dat de Doema al op 16 juli aannam, geeft de regering de mogelijkheid om gemeenschappen of organisaties als „extremistisch” te bestempelen, zonder dat daarvoor eerst de tussenkomst van een rechter nodig is. Amnesty hekelt ook deze wet: politie en opsporingsdiensten krijgen daarmee „een schijnbaar onbegrensde mogelijkheid om mensen te vervolgen voor zelfs maar geringe banden met zogenaamde extremisten”, aldus Marie Struthers, directeur Oost-Europa en Centraal-Azië bij de ngo.
Terwijl de Doema dinsdag stemde over het online extremisme-voorstel, organiseerde oppositiepoliticus Boris Nadezjdin bij het parlementsgebouw een protest, dat al na enkele minuten door de oproerpolitie werd beëindigd. De oppositie staat dit keer echter niet helemaal alleen: volgens de onafhankelijke nieuwssite Meduza stemden 67 van de 450 leden van de Doema tegen het voorstel. Zo’n grote tegenstem is zeldzaam in het Russische parlement, schrijft de nieuwssite.
Ook Jekaterina Mizoelina, die als voorzitter van de door het Kremlin gefinancierde „Veilig Internet Liga” een voorstander is van online censuur, uitte in een bericht op Telegram kritiek op de wet. Volgens Mizoelina maakt dit voorstel het ook voor de overheid onmogelijk om het web in de gaten te houden. Ambtenaren zouden daarvoor immers naar vermeend extremistisch materiaal moeten kijken — en ook zij kunnen daar vanaf september een boete voor krijgen.
Lees ook
Russische schooljeugd hoort maar één waarheid: die van Poetin
Liveblog Oorlog in Oekraïne
Grootschalige Russische luchtaanval op Oekraïne, ‘metrostation en kleuterschool in Kyiv geraakt’