In de gebruikelijke kakafonie van New Delhi valt de afgelopen weken één geluidje extra op: overal schraapt men de keel. In de rij voor de algemene poli van het AIIMS-ziekenhuis kucht iedereen. Bij sommige wachtenden mondt dat uit in een gierende hoestbui. Anderen zijn kortademig. De patiënten zijn naar het ziekenhuis gekomen met klachten, veroorzaakt door de alomtegenwoordige dikke smog.
Al bijna twee weken hangt er een dikke waas boven de Indiase hoofdstad. De concentratie schadelijke stoffen is naar internationale standaarden extreem hoog. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de omstandigheden ‘gevaarlijk’, Indiase autoriteiten beschouwen de situatie in New Delhi als ‘zeer ernstig’.
Lees ook
India wil China opvolgen als fabriek van de wereldeconomie
In de koude lucht vermengt de uitstoot van auto’s en fabrieken zich met rook van oogstverbrandingen en Diwali-vuurwerk
Sinds twee weken ligt in New Delhi de bouw stil, en deze week werd de schoolvakantie voor de winterperiode vervroegd én verlengd, om verkeer naar de scholen te beperken en kinderen niet aan de buitenlucht bloot te stellen. Automobilisten mogen maar de helft van de week de weg op, op dagen die hen middels even en oneven kentekens is toegekend. Taxi’s rijden wel.
Kleine maatregelen
Hoewel New Delhi steevast op wereldranglijsten van meest vervuilde steden prijkt, had het stadsbestuur deze rappe verslechtering van de luchtkwaliteit niet voorzien. En dan was New Delhi dit jaar niet eens de eerste Indiase miljoenenstad die de bevolking moest waarschuwen voor extreem slechte lucht. Die twijfelachtige eer viel Mumbai ten deel.
„Mumbai had kunnen leren van de problemen die in Delhi al jaren voorkomen. Het lijkt wel alsof mensen pas wakker schrikken als ze de smog kunnen zien. Maar ook zonder een bruine waas, bestaat dit probleem, het hele jaar door”, verzucht milieuonderzoeker Sunil Dahiya voor de onderzoeksorganisatie Centre for Research on Energy and Clean Air. Dahiya pleit voor structureel beleid om ook in minder extreme omstandigheden te zorgen voor minder uitstoot in de stad. „Er staan plannen voor emissiereducties op papier, maar het schort aan de implementatie.”
Het ontbreekt volgens de onderzoeker aan politieke wil om grote vervuilers aan te pakken. In plaats daarvan worden kleine maatregelen genomen. Ook in Mumbai bleef een actieplan om de luchtvervuiling aan te pakken liggen, constateerden journalisten van The Indian Express. „Beleidmakers moeten proactiever maatregelen nemen”, concludeert Dahiya. In plaats van per stad te kijken naar verkeer en industrie, wil hij strenge emissieregels én controle daarvan in het hele land: „Uitstoot is niet geografisch gebonden.”
Op het terrein van het AIIMS-ziekenhuis in New Delhi worden patiënten in elektrische wagentjes naar de behandelcentra gebracht. Op een wachtstoel in de buitenlucht zit tweedejaarsstudent geneeskunde Soubhagya Gosh (20). Hij studeert in de oostelijke stad Kolkata en is naar AIIMS New Delhi gekomen voor een ingreep omdat het ziekenhuis goed aangeschreven staat. „Maar elke keer als ik in Delhi aankom, zie ik: de rivier is vies, er is veel plastic vuil in de stad. En nu de luchtvervuiling. Het voelt alsof mijn longen te klein zijn om voldoende zuurstof binnen te krijgen.”
Toename aantal patiënten
Bij AIIMS wordt het belang van een schone omgeving onderkend, aldus dokter Ramandhra Prasad. „In elke ruimte staat hier een luchtfilter. Schone lucht is toch de basis van gezondheid”, zegt Prasad, zittend in zijn eigen kantoortje op de begane grond van het immense hoofdgebouw. „We krijgen veel patiënten met ademhalingsproblemen. De longspecialisten kunnen die klachten prima behandelen. Maar we hebben zeker de indruk dat het er méér zijn dan in een gewone week in het jaar.” Ook andere ziekenhuizen in New Delhi melden een toename van het aantal patiënten – in sommige kranten wordt zelfs gesproken van een stijging van tientallen procenten.
In zijn persoonlijke leven neemt dokter Prasad inmiddels drastische maatregelen: kwetsbare familieleden stuurt hij tijdens het smog-seizoen naar zijn geboortedorp in deelstaat Bihar. „De eerste keer dat ik het voorstelde, twijfelde mijn vader aan het idee. Nu weet hij dat het echt beter is. Het is een preventieve maatregel, en hopelijk goedkoper dan een echte behandeling.”
Luchtonderzoeker Dahiya noemt het dragen van mondkapjes en het gebruik van luchtfilters weliswaar goede persoonlijke maatregelen, maar geen echter oplossing. Hij ziet zoveel mensen niet lekker of ronduit ziek worden door de luchtvervuiling, dat India verlamd raakt tijdens het smogseizoen. „Dit is een last voor de volksgezondheid en een kostenpost voor het land. Nu laten we individuen betalen voor hun eigen beschermingsmiddelen. Beleidsmakers en grote vervuilers moeten meer verantwoordelijkheid nemen.”
Hij ziet een lichtpuntje: meer dan in voorgaande jaren lijken artsen nu de publiciteit te zoeken. Via WhatsAppgroepen sturen experts, zoals longartsen van AIIMS, filmpjes waarin zij uitleg geven over de langetermijneffecten van luchtvervuiling. Ook geven ze tips om daar nu mee om te gaan. Dahiya denkt dat die publieke aandacht de druk op de beleidsmakers opvoert. „Hopelijk komt er momentum om dit serieus aan te pakken.”