Extreme misdaden in Congolese regio Ituri houden aan: zeker veertig ontheemden vermoord

Instabiele regio De etnische militie Codeco zou verantwoordelijk zijn voor de moordpartij in een vluchtelingenkamp. Het betekent opnieuw geweld in de zeer instabiele regio Ituri, waar meer dan 1,5 miljoen mensen zijn ontheemd.
Een VN-wagen rijdt in april door een kamp voor ontheemden in de Congolese provincie Ituri.
Een VN-wagen rijdt in april door een kamp voor ontheemden in de Congolese provincie Ituri. Foto Paul Lorgerie/Reuters

In de Congolese provincie Ituri heeft de etnische militie Codeco maandag 46 ontheemden vermoord. Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale autoriteiten. De militie zou de personen, die verbleven in een vluchtelingenkamp, met messen en vuurwapens om het leven hebben gebracht en meerdere huizen in brand hebben gestoken. De moordpartij betekent een nieuw geweldsincident in een regio waar de afgelopen jaren meer dan 1,5 miljoen mensen ontheemd raakten.

Het grote aantal ontheemden in Ituri, dat in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo ligt op de grens met Oeganda, is het gevolg van een zeer langlopend conflict tussen de Lendu- en Hema-gemeenschap. Tussen 1999 en 2003 zorgde het conflict voor duizenden doden. Daarna liep het niet meer zo grootschalig uit de hand, maar nog altijd is er van vrede in de provincie allerminst sprake.

Desire Malodra, ngo-vertegenwoordiger, beschrijft tegenover persbureau AFP hoe de ontheemden om het leven kwamen. „Ze begonnen met schieten, meerdere mensen werden verbrand in hun huizen en anderen werden vermoord met machetes”. Jean Richard Lenga, een lokale politicus, zegt dat „het hele kamp in rouw” is. Hij laat ook weten dat lokale autoriteiten nog steeds zoeken naar lichamen. Volgens een lokale mensenrechtenorganisatie worden de slachtoffers in een massagraf begraven.

‘Moe van geweld’

De Codeco-militie bestaat uit mensen van de Lendu-gemeenschap. De militie claimt hun mensen te beschermen tegen de Hema-gemeenschap en het leger van de regeringsleger Democratische Republiek Congo. De militie heeft zich ook de afgelopen periode meermaals schuldig gemaakt aan extreme misdaden tegen de Congolese bevolking, al dan niet als vergelding voor aanvallen op hun gemeenschap.

Dat gebeurde bijvoorbeeld begin dit jaar toen de Codeco-militie de rivaliserende militie Zaïre (van de Hema-gemeenschap) ervan beschuldigde een leraar van de Lendu-gemeenschap te hebben vermoord. Een golf van geweld volgde en VN-vredeshandhavers vonden 49 slachtoffers in massagraven. Het is onduidelijk of de maandag vermoorde ontheemden onderdeel waren van de Hema-gemeenschap.

Ook afgelopen april zou de Codeco-militie zeker dertig mensen, onder wie vrouwen en kinderen, hebben vermoord. Destijds liet Robert Basiloko, een ngo-leider uit de regio, weten dat Ituri „moe van al het geweld” is. Hij sprak over „dagelijkse doden” in de provincie, waar naast de Codeco-militie ook de Geallieerde Democratische Strijdkrachten geweld plegen. De misdaden van beide groepen bereiken lang niet altijd de buitenwereld.