In Zweden kwamen duizenden auto’s op de snelweg vast te zitten in een sneeuwstorm. In Fins Lapland kwamen een moeder en kind om het leven bij een lawine. Treinreizen werden geschrapt. Scholen sloten hun deuren.
Komt dat koude Scandinavische weer ook naar Nederland? Hoe dan? En is deze Scandinavische winter bijzonder?
In grote delen van Scandinavië is het nu extreem koud. Het dorp Kvikkjokk in het Zweedse Lapland beleefde dinsdag de koudste januarinacht in 24 jaar: 43,6 graden Celsius onder nul (de koudst gemeten temperatuur in Zweden ooit was 52,6 graden Celsius onder nul, in februari 1966). In de nacht van woensdag op donderdag daalde de temperatuur op veel plekken in Noord-Zweden opnieuw tot onder de veertig graden onder nul. In Oslo verwachten meteorologen dat de temperatuur zakt naar de -15 tot -20 graden Celsius.
En wie naar de weersverwachting voor Nederland kijkt, ziet dat het vanaf dit weekend ook hier afkoelt. Er is kans op ijsdagen: dagen waarop de temperatuur onder de nul graden blijft.
„Dat het nu zo koud is in Scandinavië, komt doordat koude lucht blijft hangen rond de Noordpool”, zegt meteoroloog Yorick de Wijs telefonisch vanuit de weerkamer van het KNMI. Dat komt door de ‘straalstroom’. Dat is een harde wind op zo’n tien kilometer hoogte, met een gemiddelde snelheid van meer dan 100 kilometer per uur. Door een lengte van enkele duizenden kilometers, een breedte van enkele honderden kilometers en de hoogte van de wind ziet die straalstroom eruit als een langgerekte band.
De Wijs: „Wanneer die straalstroom als een strakke ketting om de aarde zit – zoals nu – vormt het een grens die de koude lucht in het noorden gescheiden houdt van warmere lucht in het zuiden.” De koude lucht uit het noorden kan ons in Nederland nu dus moeilijk bereiken. „Het blijft geconcentreerd hangen rond de Noordpool”, aldus De Wijs.
Ophoping van koude lucht
Volgens de meteoroloog is het niet bijzonder dat koude lucht zich in de winter ophoopt in Scandinavië. „Dat is typisch voor de winter op het Noordelijk Halfrond. De kou mag dit jaar dan wel extremer zijn dan in andere jaren, maar dat hoort bij het weer. Elke winter is anders, weer is altijd anders. Het is chaos. Soms zit de straalstroom noordelijker en is het in Scandinavië niet zo koud.”
Omdat de straalstroom al een paar weken boven Nederland hangt, regent het hier nu wel veel. Rondom de straalstroom ontstaan lagedrukgebieden en fronten. Lucht stijgt op, koelt daarbij af en dan condenseert waterdamp tot regendruppels.
De Wijs: „Onze weermodellen berekenen dat de straalstroom vanaf komend weekend afzwakt. De sterkte van de straalstroom verandert de hele tijd. „Niemand snapt precies waarom dat gebeurt. Maar als de computermodellen laten zien dat het gaat gebeuren, klopt het meestal. De straalstroom begint te meanderen. Hij slingert even alle kanten op. De grens verzwakt.”
En doordat de straalstroom verzwakt, kan de koude lucht vanuit de gebieden bij de Noordpool richting zuidelijkere landen als Nederland sijpelen. De lucht is dan wel een stuk minder koud dan nu in Scandinavië.
„Het is te onzeker om te zeggen hoe koud het preciés wordt en of we kunnen schaatsen in Nederland. Je weet nooit exact waar de koude lucht heen stroomt en waar zich hogedrukgebieden gaan vormen. Volgens modelberekeningen zal de echt koude lucht ons voorlopig nog niet bereiken. Bovendien moet de koude lucht (als de wind noordelijk is) dan eerst nog de Noordzee over, waardoor deze wordt opgewarmd boven het nog relatief warme zeewater.”