Extreemrechtse mannen vallen hotel met asielzoekers aan in Engelse Rotherham, premier Starmer belooft zware straffen

In het Noord-Engelse Rotherham hebben honderden extreemrechtse demonstranten zondag een hotel bestormd waar asielzoekers verblijven. Op beelden van Skynews is te zien dat mannen de politie met van alles en nog wat bekogelen, ramen hebben ingeslagen en door hekken proberen heen te breken. Ook hebben ze vuilnisbakken in brand gestoken. Veel van de demonstranten droegen maskers of bivakmutsen. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen, noch hoeveel mensen zijn opgepakt.

De Britse premier Keir Starmer heeft de rellen, die zaterdag ook in andere steden in het Verenigd Koninkrijk plaatsvonden, in een videotoespraak streng veroordeeld. Hij sprak van „extreemrechtse gewelddadigheden” en beloofde dat de daders worden gestraft. De extreemrechtse demonstranten richten zich volgens Starmer specifiek op migranten vanwege hun huidskleur of religie.

Afgelopen maandag stak de 17-jarige Axel Rudakubana drie meisjes, van negen, zes en zeven jaar oud, dood in een danscentrum in Southport. Acht kinderen en twee volwassenen raakten gewond. Rudakubana is een in het Verenigd Koninkrijk geboren kind van Rwandese ouders. Extreemrechtse Britten grepen zijn afkomst vervolgens aan om bijvoorbeeld een moskee te bekogelen en raakten in de dagen die volgden op diverse plekken slaags met de politie. Ook vonden er vechtpartijen plaats met tegendemonstranten.