Extra speeltjes en snoepjes voor honden en katten op ‘de Sinterklaasdag voor huisdieren’

Anti hairball bites, beef sticks, rice chicken balls en creamy sticks en andere snacks staan al klaar voor de proeverij voor huisdieren op de met ballonnen versierde, zwart gedekte klaptafels. Daisy Smit, eigenaar van Daisy’s Pet Store (winkel en trimsalon) in Maarssen, is in de ochtend nog druk bezig met de laatste voorbereidingen. Het is een paar minuten na negen, de winkel is net open. Een bezorger rijdt een pallet met een grote voorraad dierenvoer naar binnen.

„Vandaag moet dé dag worden hè!”, roept Smit hem na.

Het is vrijdag 4 oktober, Dierendag. Drie miljoen katten, 1,8 miljoen honden, 5,6 miljoen aquariumvissen, 0,4 miljoen konijnen en 1,6 miljoen kippen en duizenden andere dieren in Nederlandse huizen en tuinen kunnen vandaag extra liefde verwachten. Wat merken dierenzaken van Dierendag?

In ieder geval meer drukte, zegt een steekproef onder winkeliers verspreid door Nederland. Sommige winkeliers die NRC benaderde, waren een paar dagen voor Dierendag al te druk om interviews te geven. Andere winkeliers zeggen een extra medewerker in te zetten. Sommige winkels doen iets extra’s, zoals Daisy’s Pet Store in Maarssen. Of de keten Pets Place, waar in een aantal filialen een fotograaf portretten maakt van huisdieren.

In Pets Place worden in de periode rondom Dierendag 60 procent meer producten verkocht dan in een „normale week”. Die dierendagpiek neemt elk jaar toe. Ard Malenstein, topman van IJsvogel Retail, het moederbedrijf van Pets Place, denkt dat dit komt door de „humanisering” van huisdieren. „Honden, katten, konijnen zijn inmiddels een volwaardig gezinslid en krijgen dus ook vaker cadeautjes, bijvoorbeeld met verjaardagen en Dierendag. Dierendag is een soort Sinterklaas voor huisdieren.”

Foto Olivier Middendorp

300 miljard euro

Een onderzoek van Bloomberg bevestigt dat meer geld wordt uitgegeven door humanisering van huisdieren, maar ook door het groeiende aantal huisdieren wereldwijd en doordat huisdieren door betere zorg langer leven. In 2023 ging er wereldwijd bijna 300 miljard euro om in de huisdierenbranche (onder meer voor voeding, zorg en luxeproducten) wat naar verwachting zal oplopen tot bijna 500 miljard in 2030, aldus Bloomberg.

Vooral speeltjes, snacks en kussens – dingen waar de rest van het jaar juist relatief weinig aan wordt uitgegeven – zijn rondom Dierendag populair. Verreweg de grootste kostenpost voor huisdiereigenaren op jaarbasis zijn dierenvoeding en de dierenarts, stond in de Pet Monitor van 2023 van studenten van de Aeres Hogeschool Dronten en experts uit de sector.

Mensen geven tussen 250 tot 500 euro uit per jaar aan voeding voor hun hond, blijkt uit dat onderzoek. Bij katten is dat tussen de 100 en 250 euro. Aan snacks geven veel hondeneigenaren 50 tot 100 euro uit per jaar, katteneigenaren tussen de 0 en 50 euro.

Leveranciers weten ook dat het Dierendag is. In Daisy’s Pet Store in Maarssen liggen hartvormige kippenkluiven en knuffels bij de kassa. Bij binnenkomst staan dozen met hondenspeeltjes. Een speciale actie van de leveranciers, zegt Smit.

Daisie, een bruine goldendoodle, een kruising tussen een golden retriever en een poedel, mag van haar baas Anouk naar een van de zwarte tafels van de proeverij gaan voordat ze naar haar afspraak moet in de trimsalon achterin de winkel. Ze ruikt aan de plakjes worst. „Als je een kunstje kan, krijg je een snoepje”, belooft winkelier Smit. „Zit. Goed zo”, zegt ze. In één hap is het kippensnoepje, dat oogt als een platte kruidnoot, op.

‘Alsof je kind jarig is’

Anouk koopt vandaag voor Dierendag een wit kleed voor Daisie om op te liggen en ze gaan vandaag, als ze klaar is in de trimsalon, extra lang wandelen in het bos. Een man van middelbare leeftijd, Martin, koopt vier koeken waar zijn dertien jaar oude labrador makkelijk op kan kauwen. Het is toch een beetje alsof je kind jarig is, vindt hij. Een jonge vrouw rekent voer en twee hartvormige kippenkluiven af. „Dat wordt dan 7 euro en 10 cent. En vergeet je spaarpunten niet. Vandaag krijg je dubbele punten”, zegt een medewerker.

Foto Olivier Middendorp

De meeste hondeneigenaren in Nederland geven jaarlijks tussen de 458 en 1.150 euro uit aan hun huisdier, bleek uit de steekproef bij ruim duizend mensen van de Pet Monitor. Bij de katteneigenaar is dat tussen de 270 en 750 euro. Het zijn bescheiden bedragen vergeleken met die in China, het land met de hoogste uitgaven aan honden en katten ter wereld: Chinese baasjes geven gemiddeld 1.875 euro per jaar uit aan elke hond en 1.976 euro aan elke kat.

In Nederland was er vorig jaar in bijna de helft van alle huishoudens (45 procent) een huisdier, volgens huisdierenbrancheorganisatie Dibevo. Door de coronapandemie kwamen er huisdieren in meer huishoudens. „Niet eerder zijn er in één jaar tijd zo veel honden en katten aangeschaft in Nederland”, schreef Dibevo. Toen waren er „boven op de jaarlijkse 170.000 puppy’s nog eens tienduizenden” honden bij gekomen.”

Winkels merkten dat ook. Had Pets Place in 2019 nog een omzet van 180 miljoen euro, inclusief de omzet van de groothandel, in coronajaar 2020 nam dat toe tot zo’n 250 miljoen.

Bo, een kleine zwarte hond met witte pootjes, en Benson, een grote hond met lichtbruine krullen, staan als natte vaatdoeken druipend te wachten in de metalen spoelbakken tot een van de trimmers hen drooggeföhnt in de trimsalon in Maarssen. Haren hangen voor hun ogen. Eenmaal droog worden ze op de trimtafels gezet. De meesten honden vinden de behandeling prima, zegt Smit. Een enkele keer stribbelt een hond tegen of bijt hij. Maar bij katten is dat een ander verhaal, zegt ze. Die kunnen bijten op momenten waarop je het niet verwacht. De tandjes zijn vies, je kunt er zomaar een ontstoken hand door krijgen.

In de trimsalon merken ze, in tegenstelling tot het winkelgedeelte, weinig van Dierendag. Hier zijn ze het hele jaar door volgeboekt. Zo’n 25.000 honden en katten staan in het klantensysteem en Smit kent ze bijna allemaal persoonlijk, zegt ze. De dieren komen van ver, soms moet hun baasje een half uur rijden. „Er zijn veel te weinig trimsalons”, verklaart Smit de populariteit van haar zaak. „De meeste mensen doen dit werk een paar jaar en dan stoppen ze er weer mee. Vaak sta je uren in dezelfde krampachtige houding je werk te doen. Het is een zwaar beroep.”

Ondanks het groeiende aantal huisdieren en groeiende uitgaven in de branche, neemt het aantal Nederlandse ondernemingen in de dierenbranche, waaronder ook hengelsport zaken, geleidelijk af. Waren er in 2018 nog 1.445, op dit moment zijn er nog 1.300, aldus kennisplatform Retail Insiders.

Tess, een kleine blonde hond met krullen, eet een paar snacks van de proeverij. Ze houdt vooral van koekjes, zegt haar baasje Rachel, een jonge blonde vrouw. Een andere hond, middelgroot en wit met bruine vlekken, is kieskeurig. Hij ruikt aan de kip, maar eet het niet. De stick dan? Ook niet. Snoepjes? Nee.

Daisy verheugt zich al op de avond, deze vrijdag, zegt ze. Dan vindt de vip-avond voor honden en katten plaats die ze heeft georganiseerd, met de proeverij en extra kortingen. Dan zal het nog drukker worden, zegt ze hoopvol.