Extinction Rebellion stopt tot dinsdag met blokkades in afwachting van stemming Tweede Kamer

Klimaatdemonstraties De Tweede Kamer stemt dinsdag over een motie waarin het kabinet wordt opgeroepen met een plan te komen om fossiele subsidies af te bouwen. XR blokkeerde de autoweg 27 dagen op rij.
Woensdag was het dag 26 van het protest van Extinction Rebellion tegen fossiele subsidies.
Woensdag was het dag 26 van het protest van Extinction Rebellion tegen fossiele subsidies. Foto Nick den Engelsman

Extinction Rebellion (XR) stopt in ieder geval tot dinsdag met de dagelijkse blokkades van de A12 in Den Haag, zo heeft de actiegroep donderdagavond bekendgemaakt. Aanleiding daartoe is de stemming over een motie die dinsdag in de Tweede Kamer plaatsvindt, waarin GroenLinks en D66 het kabinet vragen met een plan te komen om fossiele subsidies de komende jaren af te bouwen. XR blokkeerde de autoweg 27 dagen op rij.

De klimaatdemonstranten beschouwen de motie „als erkenning dat ook de politiek inziet dat jaarlijks 39,7 tot 46,4 miljard euro fossiele subsidies niet te verdedigen is”. Wordt de motie aangenomen, schrijft XR, dan „bekijken we deze kritisch”. „Als de voorwaarden niet goed genoeg zijn, beraden we ons op volgende stappen”, aldus de groep. „Als de motie niet wordt aangenomen, komen we terug met nog veel meer.”

Sinds 9 september blokkeerde XR de A12 in Den Haag iedere dag vanaf het middaguur, uit protest tegen de fossiele subsidies die Nederland verleent aan grote uitstoters van CO2. Regelmatig moest de politie ingrijpen om de demonstranten te verdrijven, waarbij onder meer waterkanonnen werden ingezet. Volgens XR zijn bij die demonstraties tot nu toe zeker 8.800 mensen opgepakt. Eerder deze week begon een kort geding van de actiegroep tegen de staat en de gemeente Den Haag om het gebruik van de waterwerpers.

Lees ook Irritante sproeier of agressieve hogedrukspuit? ‘Natgespoten worden vindt niemand leuk’