Exitpoll: Labour grote winnaar in Verenigd Koninkrijk, Conservatieven na 14 jaar veroordeeld tot oppositie

De Labourpartij heeft met overmacht de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk gewonnen. De partij krijgt volgens de eerste exitpoll een ruime meerderheid in het Britse Lagerhuis. Hiermee komt een einde aan een tijdperk van veertien jaar regeringsmacht van de Conservatieve Partij. Volgens de exitpoll van vlak na het sluiten van de stembussen om 23.00 uur Nederlandse tijd krijgt Labour een ‘supermeerderheid’ van 410 van de 650 Lagerhuiszetels.

De Britten hebben Rishi Sunak hiermee weggestemd als premier. Koning Charles zal naar verwachting Labour-leider Keir Starmer vrijdagmorgen in Buckingham Palace ontvangen en vragen om een regering te vormen. Dan is Starmer meteen premier en zal hij enkele dagen nemen om zijn regering samen te stellen.

De exitpoll is gehouden in 133 stembureaus in opdracht van de BBC, ITV en Sky News. Deze geldt als heel betrouwbaar, maar mede door het systeem dat in elk van de 650 kiesdistricten alleen de kandidaat met de meeste stemmen een zetel in het Lagerhuis bemachtigt, zit peiling er soms enigszins naast. Het verschil met de uiteindelijke uitslag is meestal hooguit tien zetels. Maar deze exitpoll heeft de zetelverdeling ook meerdere keren precies goed voorspeld. De Conservatieve Partij krijgt volgens de exitpoll 131 zetels, de LibDems 61 zetels, Reform UK 13 zetels en de Schotse Nationale Partij 10 zetels.

De uitslag van de exitpoll werd donderdagavond gepubliceerd op gebouw van de BBC in Londen.
Foto AFP

In het Verenigd Koninkrijk heeft de grootste oppositiepartij – afwisselend de Conservatieven en Labour – altijd een ‘schaduwregering’. Starmer zal daaruit snel zijn kabinet kunnen samenstellen. De verwachting is dat Angela Rayner vicepremier en minister van Huisvesting wordt en Rachel Reeves minister van Financiën, waarmee zij de eerste vrouw ooit op die post wordt. Rayner was in een eerste reactie nog voorzichtig. Ze noemde de exitpoll „bemoedigend”. „Keir Starmer heeft een geweldige job gedaan.”

Gok van Sunak pakt verkeerd uit

De Conservatieve leider Rishi Sunak maakte zes weken geleden onverwachts bekend dat de verkiezingen al op 4 juli zouden zijn, en niet pas komend najaar zoals de algemene verwachting was. Hij nam hiermee de gok dat hij in korte tijd zijn forse achterstand in de peilingen zou kunnen goedmaken. Sunak dacht volgens analisten te kunnen profiteren van een kleine opleving van de economie.

Die gok heeft niet goed uitgepakt. De Conservatieve Partij had veel tegenslag in de campagne en maakte veel fouten. Zo kreeg de partij onder meer te maken met een gokschandaal – prominente partijgenoten bleken, mogelijk met voorkennis, te hebben gegokt op welke dag Sunak de verkiezingen zou vaststellen. En Sunak zelf kreeg kritiek omdat hij eerder was weggegaan bij de D-day-herdenking in Normandië om een tv-interview te geven. Later in de nacht blijkt of Sunak in zijn eigen kiesdistrict in Yorkshire zijn Lagerhuis-zetel heeft weten te behouden. Ook moet dan blijken of Reform-leider Nigel Farage voor het eerst een Lagerhuis-zetel bemachtigt.

Labour voerde een behoudende campagne met de slogan: Change. Keir Starmer benadrukte bij elk debat dat hij een einde wil maken aan jaren van politieke chaos, waarin het Verenigd Koninkrijk na Brexit en door de coronacrisis in terecht was gekomen. Starmer beloofde in de campagne snel 6.500 nieuwe leraren aan te stellen, de mensensmokkel en bootjes met migranten op het Kanaal aan te pakken en de wachtlijsten in de gezondheidszorg terug te dringen, waar nu 7,5 miljoen patiënten op staan die wachten op een afspraak met een specialist.

Dit artikel wordt geactualiseerd.


Lees ook

Keir Starmer: een ‘politieke robot’ die Labour naar het midden duwt, en naar de macht

Labour-leider Keir Starmer op werkbezoek.