Even tot hier wint Ere Zilveren Nipkowschijf voor ‘hoge kwaliteit satire’

Media De jury van de prestigieuze televisieprijs vindt dat presentatoren Niels van der Laan en Jeroen Woe lastige onderwerpen toegankelijk maken voor een breed publiek en die handig mixen met „andere grappen over alles en iedereen”.
Niels van der Laan en Jeroen Woe zijn bezig met het negende seizoen van Even tot hier.
Niels van der Laan en Jeroen Woe zijn bezig met het negende seizoen van Even tot hier. Foto Olivier Middendorp

Het satirische televisieprogramma Even tot hier wint dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt in de talkshow van Eva Jinek. Presentatoren Niels van der Laan, Jeroen Woe en hun team leveren volgens de jury al sinds de start van het programma „hoge kwaliteit satire over het nieuws van de week”.

Volgens de jury ligt de kracht van het programma van BNNVARA, dat bezig is aan het negende seizoen, in het verpakken van het grote nieuws tot „slimme, uiterst geestige, muzikale en altijd actuele televisie. Ze maken lastige onderwerpen toegankelijk voor een breed publiek en mixen die vervolgens handig met andere grappen over alles en iedereen.” Een hoogtepunt vond de jury van de Nipkowschijf de aflevering waarin de afhandeling van de Groningse aardbevingsschade werd gekoppeld aan het valse optreden van Songfestivaldeelnemers Mia en Dion.

Ook zijn de genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf, die op 15 juni wordt uitgereikt, bekendgemaakt. Dat zijn de documentaire De jurk en het scheepswrak (NTR), Onze man bij de Taliban (VPRO) en de dramaserie Rampvlucht (KRO-NCRV). Speciale vermelding is er voor het programma Boerderij van Dorst van Raven van Dorst. Die heeft een „ontwapenende, overrompelende televisiepersoonlijkheid” die de jury al een paar jaar wil eren. Vorig jaar won Boos! de Zilveren Nipkowschijf met een aflevering over seksueel misbruik bij The Voice of Holland en nam Paul Witteman de Ere Zilveren Nipkowschijf in ontvangst.

Lees ook: Van der Laan & Woe over foute grappen en kritiek: ‘Dan ga ik wel foie gras eten. Kom hier met die gans!’