Evacuaties op Canarische Eilanden door bosbranden

Hittegolf Bosbranden op het Canarische Eiland La Palma zijn nog niet onder controle. De brandweer heeft moeite om de brand te blussen vanwege harde wind.
​Bosbranden op het Canarische Eiland La Palma ​zorgen voor grote rookwolken. ​
​Bosbranden op het Canarische Eiland La Palma ​zorgen voor grote rookwolken. ​ ​Foto Luis G Morera/EPA​

Op het Canarische Eiland La Palma zijn zeker 2000 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden die worden aangewakkerd door harde wind. Zo’n 4500 hectare is al getroffen. Het vuur is nog niet onder controle.

„De brand is uit de hand gelopen”, zei Fernando Clavijo, president van de Spaanse eilandengroep, tegen de publieke omroep RTVC. De branden begonnen in een bos in het noorden van het eiland. Vanwege de harde wind houden autoriteiten er rekening mee dat het vuur zich verder zal verspreiden richting het westen. Zeker twaalf gebouwen zijn verwoest.

Zo’n 300 brandweerlieden bestrijden het vuur. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft meer hulp toegezegd. 120 militairen met blusmaterieel zijn inmiddels aangekomen op het eiland. Niet alle bewoners hebben gehoor gegeven aan de oproep om het gebied te verlaten.

Grote delen van Europa worden deze week getroffen door een hevige hittegolf. Met name Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen hebben te maken met extreme weersomstandigheden. Ook in Kroatië heeft dat tot bosbranden geleid. Die zijn inmiddels onder controle.

Lees ook: Europese temperaturen stijgen dit weekend tot ongekende hoogtes. ‘En het is pas net begonnen’