Evacuaties in Griekenland vanwege bosbranden, wereldwijde problemen door hitte

Hitte en bosbranden Griekenland is slechts het topje van de ijsberg; volgens de WHO wordt maandag in veel gebieden de heetste dag ooit gemeten. En het wordt in augustus nog warmer.
Honderdvijftig brandweerlieden uit Griekenland en Roemenië zijn inmiddels uitgerukt, inclusief een zevental blusvliegtuigen en vier helikopters.
Honderdvijftig brandweerlieden uit Griekenland en Roemenië zijn inmiddels uitgerukt, inclusief een zevental blusvliegtuigen en vier helikopters. Foto Yannis Kolesidis/EPA

Badplaatsen in het zuiden van Griekenland worden geëvacueerd vanwege een reeks bosbranden die op het Griekse schiereiland Attica woeden. Dat melden internationale persbureaus. De brand ontstond maandagmiddag, zo’n vijfentwintig kilometer van Athene. Sindsdien is het vuur aangewakkerd door stevige windstoten.

Honderdvijftig Griekse en Roemeense brandweerlieden zijn inmiddels uitgerukt, inclusief een zevental blusvliegtuigen en vier helikopters. Als zij de brand niet onder controle krijgen, kan de rook het vliegverkeer verstoren: de Atheense luchthaven ligt slechts tien kilometer verderop. Veel Atheners hebben tweede woningen in de kustgebieden en trekken erheen om te zien of hun huizen beschadigd zijn, aldus de Britse krant The Guardian. Daardoor is een chaotische verkeerssituatie ontstaan.

Griekenland is slechts het topje van de ijsberg. De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom twitterde maandag: „In veel delen van de wereld zal het vandaag de heetste dag ooit gemeten zijn, aldus de voorspellingen”. De Wereld Meteorologische Organisatie voorspelt dat augustus nog heter wordt, over de hele wereld.

Italië waarschuwt: ‘heftigste hittegolf allertijden’

In Italië heeft de overheid gewaarschuwd voor de „meest intense hittegolf van de zomer en een van de meest intense hittegolven allertijden”. Code rood is afgekondigd in zestien steden, inclusief Rome, Bologna en Florence. Lokale bekendheden worden ingezet op televisie om voorzorgsmaatregelen aan te kondigen om bijvoorbeeld ouderen en huisdieren te beschermen.

In Rome zullen de temperaturen dinsdag oplopen tot 43 graden. Het vorige record stamt uit augustus 2007, toen was het 40,5 graden in de Italiaanse hoofdstad. Intussen gebruiken Romeinen nu al zo veel airconditioning dat delen van het elektriciteitsnetwerk platliggen.

Bosbrand op La Palma

In het zuiden van het Spaanse vasteland, in Andalusië, wordt het maandag tot woensdag weer boven de 40 graden. Op het Canarische eiland La Palma woedt sinds zondag een fikse bosbrand die al 5.000 hectare aan bosgebied in de as heeft gelegd. Meer dan vierduizend mensen zijn geëvacueerd. Inmiddels koelt het op het eiland weer af, en alhoewel de brand nog altijd niet onder controle is, kunnen evacuees deels terug naar hun huizen.

Lees ook Het Canarische eiland La Palma brandt af, en het vuur is nog niet onder controle

In Roemenië wordt het maandag 39 graden. Meteorologen zeiden tegen de Roemeense zender B1TV dat „er een intensifiëring van de hittegolf zal komen” die het hele land zal treffen. „Op de vlaktes en plateaus zal het oncomfortabel worden door de hitte. Zelfs in de bergen zal het ongewoon warm zijn.”

Hitterecord China

Ook buiten Europa zijn de temperaturen schrikbarend hoog. Het werd 52 graden in het dorpje Sanbao in het noordwesten van China, een nieuw record voor het hele land. De hitte houdt naar verwachting nog vijf dagen aan in die regio.

In de Verenigde Staten wordt bijna een derde van de bevolking – zo’n 113 miljoen mensen – momenteel door de overheid gemaand voorzichtig te doen vanwege de hitte. De Nationale weerdienst zei zaterdag dat de temperaturen „een gezondheidsrisico vormen of zelfs dodelijk zijn voor iedereen zonder effectieve verkoeling en/of adequate hydratatie”.

In Canada zijn intussen zo’n tien miljoen hectare bos opgebrand. Zo’n 850 branden woeden in Canada, waarvan er zo’n 580 niet onder controle zijn. De rookwolk is onder meer naar New York getrokken, en delen zelfs helemaal tot de zuidelijke staat Alabama. Zo’n 70 miljoen mensen hebben te maken met slechte luchtkwaliteit door de branden.