N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Afghanistan Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-topambtenaar Maarten Ruys stelt dat ministeries onvoldoende nadachten over wie gevaar zou lopen als de Taliban zouden winnen, wie daarom moest worden geëvacueerd en wie daarvoor de verantwoordelijkheid droeg. Het kabinet omarmt de conclusies van het rapport.
De Nederlandse evacuatie-operatie uit Kabul in augustus 2021 is slecht voorbereid en te laat op gang gekomen. Zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als Defensie hebben „afwachtend en te laat gehandeld.”
Dat concludeert een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van de voormalig topambtenaar Maarten Ruys. Het rapport levert harde kritiek op het Nederlandse optreden rond de val van de Kabul. Zo was sprake van „positief wensdenken” en van een „collectieve inschattingsfout” over wanneer de Afghaanse hoofdstad in handen zou vallen van de Taliban. Aangezien Nederland de militaire betrokkenheid in Afghanistan had beëindigd, had de militaire inlichtingendienst MIVD geen eigen informatiepositie meer. Aanwijzingen dat de Taliban sneller oprukten dan gedacht werden genegeerd. Volgens de commissie was er „onvoldoende aandacht voor signalen die niet pasten bij het wensbeeld.”
Pas laat realiseerde de Tweede Kamer zich dat ook andere groepen zoals (voormalige) beveiligers zouden moeten worden geëvacueerd
Zowel op het ministerie van Buitenlandse Zaken als Defensie was onvoldoende nagedacht over de vraag wie gevaar zou kunnen lopen bij een machtsovername van de Taliban, en wie daarom geëvacueerd zou moeten worden. Zo kwam er pas na de val van Kabul een centrale registratie van alle Afghaanse tolken die in de afgelopen twintig jaar voor Nederland hadden gewerkt en daarom gevaar liepen. Omdat de verantwoordelijkheid voor het ‘tolkendossier’ niet bij een ministerie was belegd, voelde „geen van de bewindslieden zich eindverantwoordelijk voor het gehele dossier”. Na de val van de Afghaanse hoofdstad werd alsnog alles op alles gezet om zoveel mogelijk Afghanen in veiligheid te brengen.
Het kabinet erkent en omarmt de conclusies van het commissierapport, liet demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) weten tijdens de presentatie van het rapport in Nieuwspoort. Daarnaast noemt ze het rapport „zorgvuldig en gedegen”. Later volgt een uitgebreidere reactie van het kabinet op het rapport.
Chaos
Die evacuatie verliep chaotisch, omdat veel meer mensen moesten worden geëvacueerd dan gedacht. In de plannen was slechts rekening gehouden met de evacuatie van tolken, medewerkers van de ambassade en met Nederlanders die in Afghanistan verbleven – net als Afghanen met verblijfsrecht in Nederland. Pas laat realiseerde de Tweede Kamer zich dat ook andere groepen zoals (voormalige) beveiligers in aanmerking zouden moeten komen voor evacuatie.
Een door de Kamer aangenomen motie van D66-defensiewoordvoerder Salima Belhaj waarin het kabinet werd opgeroepen om ook andere groepen (zoals Afghaanse bewakers) te evacueren, maakte de operatie volgens de commissie „omvangrijker en complexer, omdat deze groepen nu zonder voorbereiding geëvacueerd moesten worden”, schrijft de commissie.
Het kabinet nam de motie over, maar die was volgens de commissie „onuitvoerbaar”. Door toch te beloven de motie ‘naar letter en geest’ uit te voeren, werden bij de Kamer en bij potentiële evacués verwachtingen gewekt die „onvoldoende konden worden waargemaakt”. Niettemin konden in de twee weken na de val alsnog 1.860 personen in veiligheid worden gebracht. Na de beëindiging van de evacuatie-operatie slaagde Nederland erin om nog eens 2.677 mensen uit Afghanistan te krijgen. Gezien de moeilijke omstandigheden op het vliegveld van Kabul was dat een „bijzondere prestatie”, aldus de Commissie-Ruys.
De chaotisch verlopen evacuatie leidde in september 2021 tot het aftreden van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) en minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA), nadat de Kamer een motie van afkeuring had aangenomen.
Lees ook dit artikel: Zo verliep de chaotische evacuatie uit Kabul