Eurostar behaalt omzet van 1,5 miljard euro: ‘Verwachte groei duurzaam transport Europa uitgekomen’

Internationaal treinverkeer Het lijkt erop dat de Eurostar naar Londen, die viermaal daags meer dan 400 passagiers vanuit Amsterdam en Rotterdam meeneemt, vanaf juni 2024 niet meer tussen Amsterdam CS en Londen zal rijden.
De Eurostar rijdt momenteel vanaf Amsterdam, via Rotterdam naar Brussel.
De Eurostar rijdt momenteel vanaf Amsterdam, via Rotterdam naar Brussel. Foto Lex van Lieshout/EPA.

De Eurostar Group, die treinverbindingen tussen onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk verzorgt, heeft in 2022 een omzet van meer dan anderhalf miljard euro gedraaid. Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend. Dat is 2,5 keer hoger dan in 2021. Ook behaalde Eurostar, die ook de Thalys (de verbinding tussen Amsterdam en Parijs) bezit, een record-brutoresultaat van 332 miljoen euro.

De reizigersaantallen waren in 2021 door de coronacrisis lager dan normaal, aldus het bedrijf in een persbericht, waarna de treinreisbehoefte meer dan herstelde: „Op de route Londen-Nederland is het volume meer dan verdubbeld in vergelijking met de periode vóór de pandemie.” Directeur Gwendoline Cazenave: „De verwachte groei voor duurzaam internationaal transport in Europa is uitgekomen.” Ook spreekt ze van een „groeiende bewustwording over de voordelen van duurzaam reizen.”

Het lijkt erop dat de Eurostar naar Londen, die viermaal daags meer dan 400 passagiers vanuit Amsterdam en Rotterdam meeneemt, vanaf juni 2024 niet meer tussen Amsterdam CS en Londen zal rijden. Dit vanwege een grondige verbouwing van het Amsterdamse station. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat, CDA) heeft toegezegd een „ultieme poging” te ondernemen om de trein tóch via de hoofdstad te laten rijden.

Lees ook Vivianne Heijnen: ‘Alles doen om Eurostar in 2024 toch te laten rijden vanaf Amsterdam CS’