Europese Rekenkamer: lobbyregels EU zitten vol ‘zwakke punten’

Telt een spontaan telefoontje of toevallige ontmoeting tussen een lage EU-ambtenaar en een lobbyist ook als een lobbybijeenkomst? Op dit moment wordt zo’n gesprek niet opgenomen in het zogeheten transparantieregister dat het lobbyen in Brussel voor de buitenwereld zichtbaar moet maken. Maar dat zou wel moeten gebeuren, vindt de Europese Rekenkamer.

In een nieuw rapport toont de Rekenkamer zich deze woensdag kritisch over de lobbyregels van de Europese instellingen in Brussel. Die vertonen, aldus de onderzoekers, volop „zwakke punten en hiaten”, waardoor veel lobbyactiviteiten nog steeds buiten het publieke zicht plaatsvinden. Lobbyisten kunnen zo nog steeds onopgemerkt invloed uit oefenen op EU-wetgeving, wat risico’s op oneigenlijke beïnvloeding vergroot.


Lees ook
Big Tech geeft miljoenen uit om EU-regelgeving te beïnvloeden

Apple-topman Tim Cook, in oktober 2018, spreekt tijdens ‘Debating Ethics’ in het Europees Parlement. Foto Dursun Aydemir/Anadolu/Getty

Het rapport komt op een gevoelig moment, aan de vooravond van de Europese verkiezingen en in de nasleep van de geruchtmakende Qatar-affaire – waarin meerdere Europarlementariërs verdacht worden van het aannemen van smeergeld. Als de lobbyregels niet worden verscherpt, „tast dat het publieke vertrouwen aan”, aldus Sloveens Rekenkamerlid Jorg Kristijan Petrovič in een toelichting, omdat de gebreken „kunnen leiden tot ongepaste beïnvloeding en zelfs corruptie”.

Transparantieregister

Sinds 2011 kent Brussel een zogenaamd ‘transparantieregister’, waarin lobbyisten zich moeten inschrijven en waarin hun activiteiten en uitgaven worden bijgehouden. Alleen lobbyisten die in het register staan mogen contact hebben met de Europese Commissie, het Europarlement of de Raad van de Europese Unie.

RekenkamerlidJorg Kristijan Petrovič De huidige situatie kan tot ongepaste beïnvloeding en zelfs corruptie leiden

Hoewel het principe van zo’n register volgens de Rekenkamer goed is, laat de praktijk te wensen over. Zo mogen lobbyisten zelf bepalen tot welke categorie ze behoren en hoeven ze daardoor soms geen openbaarheid te geven over hun inkomstenbronnen. Dat speelt bijvoorbeeld bij ngo’s, waarvan soms schimmig blijft wie hen financiert.

Veel blijft verborgen

Problematisch is volgens de Rekenkamer ook dat louter ontmoetingen tussen lobbyisten en de hoogstgeplaatste EU-ambtenaren moeten worden geregistreerd, en niet die met het gros van het EU-personeel. Ook worden alleen van tevoren vastgelegde afspraken geregistreerd, en dus niet spontane ontmoetingen, telefoontjes of mailtjes. „Veel blijft dus verborgen voor het publieke oog”, aldus Petrovicč.

Bovendien constateert de Rekenkamer dat de handhaving van de regels te wensen over laat. Hoewel er jaarlijks vele honderden lobbyisten uit het register worden verwijderd vanwege onvolledige informatie, zijn er slechts zes geschrapt na een klacht of onderzoek. Maar één lobbyist werd verboden zich opnieuw te registreren. Het toont volgens de Rekenkamer dat onvoldoende wordt onderzocht of lobbyisten zich aan de regels houden. Financiële sancties zijn bovendien onmogelijk.

In haar aanbevelingen schrijft de Rekenkamer daarom dat de handhaving verscherpt moet worden én dat voortaan ook ongeplande bijeenkomsten en contacten in het register moeten worden bijgehouden.

Pikant: in hun eerste reactie hebben alle EU-instellingen laten weten die laatste aanbeveling in de wind te zullen slaan. Volgens de Commissie is dat „in de praktijk onmogelijk” en volgens het Europarlement is het „moeilijk om de aard van spontane interacties te verzoenen met een wettelijke verplichting om deze ontmoetingen te publiceren”. De Raad schrijft bovendien te vrezen dat lobbyisten zich dan gaan uitschrijven, om alsnog spontaan te kunnen blijven lobbyen.