N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
De Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE vormen een risicofactor voor de veiligheid van EU-landen als ze een rol spelen bij de aanleg van 5G-netwerken. Dat heeft de Europese Commissie donderdag benadrukt. Het uitsluiten van deze bedrijven door lidstaten is „gerechtvaardigd en in overeenstemming met de richtlijnen van de EU”, zo valt te lezen in een verklaring.
De Europese Commissie besprak donderdag de zogeheten ‘5G-Toolbox’, een serie richtlijnen over 5G-netwerken in de EU waar alle lidstaten zich aan moeten houden, met als doel de Europese digitale infrastructuur beter te beschermen. Volgens Thierry Breton, Eurocommissaris voor de Interne markt, werken veel lidstaten nog altijd samen met leveranciers die volgens de richtlijnen een hoog risico vormen voor onder meer de beveiliging van data.
Volgens Breton houden slechts tien van de 27 EU-lidstaten zich aan de richtlijnen door dergelijke leveranciers te blokkeren. „Dit is te traag, en het vormt een groot veiligheidsrisico en legt de collectieve veiligheid van de Unie bloot”, zei hij. Huawei en ZTE ontkennen alle beschuldigingen over mogelijk misbruik van hun telecomnetwerken in andere landen.
Toch Europees geld naar Huawei
De Europese Commissie kondigde donderdag ook aan dat alle technologie van Huawei en ZTE voor intern gebruik verboden wordt. Volgens Breton gaat Europa zich daarnaast strakker houden aan de richtlijnen bij de toewijzing van financiering voor door de EU-gesponsorde programma’s. De Financial Times berichtte woensdag nog dat Huawei door de EU gefinancierd wordt voor geavanceerd onderzoek naar communicatiesystemen.
Volgens de FT is Huawei nauw betrokken bij elf projecten die onderdeel vormen van het Europese innovatieprogramma Horizon Europe. Het gaat om projecten waarbij onderzoek wordt gedaan naar onder meer kunstmatige intelligentie, 6G en cloudcomputing. Het Chinese telecombedrijven kreeg hier bijna vier miljoen euro aan Europees geld voor. Volgens de Financial Times speelt Huawei hierdoor nog steeds „een centrale rol in gevoelige technologieën in Europa”.