De Europese Commissie start een formeel onderzoek naar de rol van TikTok en mogelijke beïnvloeding door „buitenlandse actoren” bij verkiezingen in EU-landen. Dat maakt de Commissie dinsdag bekend in een persbericht. TikTok is wettelijk verplicht om buitenlandse beïnvloedingsoperaties en politieke reclame in verkiezingstijd te beperken, maar heeft dat mogelijk niet genoeg gedaan tijdens de Roemeense presidentsverkiezingen afgelopen november, stelt de Europese Commissie.
De extreem-rechtse kandidaat Calin Georgescu profiteerde destijds van een grote, vermoedelijk Russische beïnvloedingsoperatie op TikTok. Hij won daardoor tegen de verwachtingen in de eerste verkiezingsronde. Die uitslag werd ongeldig verklaard en de tweede verkiezingsronde verviel daardoor ook.
Europarlementariërs eisten maatregelen tegen het videoplatform. TikTok zou te weinig toezicht hebben gehouden op de campagne die resulteerde in Georgescu’s winst. De Commissie gaat nu onderzoeken of TikTok de risico’s voldoende heeft beperkt, en of het platform de nieuwe Europese regels voor sociale media, de Digitale Dienstenrichtlijn (DSA) heeft nageleefd.
Onder vuur
Eerder heeft de Europese Commissie TikTok opgedragen om alle data rondom de Roemeense presidentsverkiezingen te bewaren. In een ondervraging van het Europees Parlement erkende het videoplatform dat regels waren overtreden op het gebied van betaalde politieke advertenties, en wel door twee clusters van accounts die Georgescu en een andere kandidaat steunden.
Hard bewijs daarvoor ontbreekt, maar er zijn veel aanwijzingen dat Rusland achter de beïnvloedingsoperatie zat. Ook zou Rusland cyberaanvallen op Roemeense overheidsinstellingen hebben aangestuurd.
TikTok zou wel 66.000 nep-accounts hebben verwijderd in aanloop naar de Roemeense verkiezingen. Het bedrijf zegt op zijn website hard te werken aan transparantie en publiceerde eerder een lijst met manieren waarop het video’s rondom de Roemeense verkiezingen gemodereerd zou hebben.
Lees ook
Slim gebruik van hashtags hielp campagne Roemeense kandidaat plotseling viraal te gaan op TikTok
TikTok ligt al langer onder vuur. Dit is het derde onderzoek dat de Europese Commissie tegen de techgigant heeft ingesteld. In februari moest TikTok een beloningsprogramma terugtrekken uit de EU. Daarnaast kunnen klokkenluiders schadelijke praktijken en overtredingen van de DSA bij de EU melden.
In de Verenigde Staten kan TikTok in januari worden verboden, als het Congres daar voor stemt. Als Chinees bedrijf zou de app een nationale veiligheidsdreiging vormen omdat deze toegang heeft tot data van miljoenen Amerikaanse gebruikers. Aankomend president Donald Trump zegt het verbod tegen te willen houden. Hij sprak dinsdag met de topman van TikTok, Shou Zi Chew. Waar zij precies over spraken, is vooralsnog niet bekend.