Europese chipindustrie krijgt een nieuwe miljardeninjectie

Innovatie Terwijl Nederland 230 miljoen euro investeert in nieuw chiponderzoek, strooien Duitsland en Frankrijk met miljardensubsidies voor grote chipfabrieken in hun land.

Werknemers ​​in de cleanroom van de chipfabriek Infineon in Dresden.
Werknemers ​​in de cleanroom van de chipfabriek Infineon in Dresden. Foto Robert Michael/DPA

Nederland krijgt de langverwachte zegen van Brussel om geld te steken in vijf innovatieprojecten voor micro- en nano-elektronica. Het gaat om IPCEI-aanvragen (Important Project of Common European Interest) die ruim een jaar geleden werden ingediend.

De projecten die steun krijgen komen onder meer van Nearfield Instruments, ASML en chipfabrikant NXP. Dat laatste bedrijf richt zich op nieuwe radarchips en techniek voor 6G, de mobielenetwerktechnologie die ergens in het volgende decennium de huidige 5G-standaard moet opvolgen.

Het is nog niet duidelijk hoe de 230 miljoen euro voor de Nederlandse IPCEI precies verdeeld zal worden. Het ministerie van Economische Zaken denkt daarover binnen enkele weken uitsluitsel te geven. Smart Photonics, dat op de Eindhovense High Tech Campus fotonische chips ontwikkelt, trok zijn voorstel terug. De aanvraag uit Eindhoven kreeg de laagste prioriteit toebedeeld op de Nederlandse IPCEI-ranglijst. Er bleef daardoor te weinig geld over in verhouding tot de administratieve rompslomp. Smart Photonics krijgt ook al 75 miljoen euro steun van het Nationaal Groeifonds.

ASML heeft plannen ingediend voor een project waaraan ook partnerbedrijven uit het buitenland meedoen. Het zou gaan om onderzoek dat de chipmachinemaker uit Veldhoven zonder overheidssteun niet op eigen houtje uit wil voeren. ASML besteedt dit jaar zelf 3,2 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling.

In de Europese Unie is staatssteun verboden, om concurrentie tussen de lidstaten te voorkomen. Maar er geldt een uitzondering voor strategische investeringen in micro-elektronica. De Nederlandse plannen maken onderdeel uit van een verzameling van 68 Europese IPCEI-projecten. Bij elkaar gaat het om 8,1 miljard euro aan subsidies die de lidstaten mogen uitdelen. Volgens Thierry Breton, Eurocommissaris van de binnenlandse markt, wordt dat bedrag aangevuld met ruim 13 miljard aan investeringen van private partijen.

Nog een chipgigant in Duitsland

De EU heeft ook bijna de definitieve handtekening gezet onder de EU Chips Act, een stimuleringsprogramma van 43 miljard euro. Ook dit geld komt grotendeels van de lidstaten zelf. Het doel is om een groter deel van de chipproductie naar Europa te halen, zodat bedrijven minder afhankelijk zijn van de chipfabrieken in Azië, met name marktleider TSMC.

Intel is van plan om een grote fabriek bij de Duitse stad Maagdenburg te bouwen. De beraamde kosten zijn inmiddels al gestegen van 17 naar 27 miljard euro. Daardoor valt de subsidie die Intel zou krijgen, 6,8 miljard euro, volgens de Amerikaanse chipmaker veel te laag uit.

Lees ook deze reportage over TSMC: Waarom de hele wereld rekent op chips uit Taiwan.

Duitsland krijgt er hoogstwaarschijnlijk nog een chipgigant bij. De Taiwanese chipfabrikant TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, bevestigde deze week tijdens de aandeelhoudersvergadering dat er vergaande gesprekken zijn over een fabriek in de buurt van Dresden. Volgens TSMC-topman Mark Liu gaat het nu nog over het invullen van de details, zoals de hoogte van het subsidiebedrag. TSMC mikt op een joint venture samen met bedrijven als toeleveranciers aan de auto-industrie, zoals NXP, Infineon en Robert Bosch. Het gaat volgens persbureau Bloomberg om een totale investering van 7 à 10 miljard euro. NXP onthoudt zich van commentaar over de Duitse uitbreidingen, maar schroefde de investeringen in de Nijmeegse fabriek al wel op.

Terwijl Intel zich in Maagdenburg concentreert op de productie van de meest geavanceerde processors, wil TSMC in Europa gangbare chiptechnologie leveren die vooral in de autosector nodig is. De auto-industrie had tot vorig jaar veel last van het chiptekort dat ontstond tijdens de coronapandemie. Om nieuwe tegenvallers te voorkomen willen de autofabrikanten meer controle over hun logistieke keten, bijvoorbeeld door productie naar Europa over te hevelen.

Niet alleen Duitsland bouwt chipfabrieken: deze week maakte de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire bekend 2,9 miljard euro subsidie te verstrekken aan een nieuwe fabriek van ST Microelectronics en GlobalFoundries. Die wordt gebouwd in de buurt van Grenoble en kost naar schatting 7,5 miljard euro.