Europees Parlement stemt in met strengere integriteitsregels voor Europarlementariërs

Qatargate Aanleiding tot de strengere integriteitsregels is het corruptieschandaal waarbij medewerkers en leden van het Europees Parlement zouden zijn omgekocht om de belangen van Qatar en Marokko te verdedigen.
Na Qatargate kwam president van het Europees Parlement Roberta Metsola met een veertienpuntenplan om transparantie te bevorderen en corruptie te voorkomen.
Na Qatargate kwam president van het Europees Parlement Roberta Metsola met een veertienpuntenplan om transparantie te bevorderen en corruptie te voorkomen. Foto Julien Warnand/EPA

Het Europees Parlement (EP) heeft woensdag ingestemd met strengere integriteitsregels voor Europarlementariërs. Aanleiding daartoe is ‘Qatargate’, het corruptieschandaal waarbij medewerkers en leden van het Europees Parlement met luxe cadeaus en geld zouden zijn omgekocht om de belangen van Qatar en Marokko te verdedigen. Justitie in België doet nog altijd onderzoek naar die zaak.

Het schandaal riep vragen op over de lobbyregels in het Europees Parlement, waarop president Roberta Metsola met een veertienpuntenplan kwam om transparantie te bevorderen en corruptie te voorkomen. Over deze lijst met aanbevelingen is woensdag in het Europees Parlement gestemd: 505 leden stemden voor, 93 tegen en 52 onthielden zich van stemming.

Zo moeten leden van het parlement vermogensaangiften doen aan het begin en einde van elke ambtstermijn. Ook krijgen ze een verplichte ‘afkoelperiode’ na hun termijn: in deze zes maanden mogen ze geen contact hebben met zittende parlementariërs. Daarnaast moeten ze inkomsten uit nevenactiveiten van meer dan 5.000 euro per jaar opgeven.

Lees ook De heikele vraag: is EP-voorzitter Metsola zélf wel de geschiktste kandidaat om de nodige hervormingen door te voeren?